Home

Achtergrond

Advocaat wil stukken van LNV over Q-koorts

Namens een twintigtal gedupeerde geitenhouders heeft de advocaat prof. mr. Gerard Snijders bij het ministerie van LNV alle documenten rond Q-koorts opgevraagd.

De documenten die betrekking hebben op de besluitvorming rond de bestrijding van Q-koorts kunnen naar Snijders’ verwachting aantonen dat het ministerie van LNV ernstige steken heeft laten vallen.

De geitenhouders namens wie hij bij LNV een beroep doet op de Wet openbaarheid bestuur (WOB) gaan daar van uit. Zij hebben vooral grote schade door het levenslange fokverbod van de niet-drachtige geiten, die niet zijn geruimd. Zij moeten hun hele geitenstapel door nieuwe dieren vervangen.

Het ministerie vergoedt deze schade niet en doet deze af als een normaal ondernemersrisico. Snijder verwacht op grond van de ontvangen documenten te kunnen aantonen dat dit niet zo is en dat LNV wegens onrechtmatig of nalatig handelen een schadevergoeding schuldig is.

Er is in totaal aan 89 geitenhouderijen een fokverbod opgelegd. Omdat de schade nog niet is geïnventariseerd kan de advocaat daarvan nog geen schatting maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.