Home

Achtergrond 226 x bekeken

Advocaat: OM heeft Benno L. dood verklaard

Justitie kon door de zelf ontketende 'pedohysterie' over seksueel misbruik door de Bossche zwemschoolhouder Benno L. niet anders dan een straf eisen die neerkomt op levenslang.

Advocaat Pieter van der Kruijs heeft dat vrijdag gezegd in zijn pleidooi in de strafzaak tegen de 60-jarige zwemleraar. De raadsman zegt dat zijn cliënt al publiekelijk is veroordeeld en vraagt zich af welk vonnis nog draagvlak in de samenleving heeft.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch eiste woensdag tien jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging tegen Benno L. Volgens justitie is er bewijs voor drie pogingen tot verkrachting, twee pogingen tot seksueel binnendringen, negentien aanrandingen en een poging daartoe. Met vijftien meisjes heeft de Bosschenaar volgens justitie ontucht gepleegd en negentien meisjes heeft hij (stiekem) gefilmd, meestal in seksueel getinte poses.

Tbs is volgens de raadsman niet aan de orde omdat gedragsdeskundigen dat niet nodig vinden. Als de rechtbank dat toch overweegt wil hij nader onderzoek.

Benno L. erkent dat hij ontucht heeft gepleegd en opnamen heeft gemaakt van naakte meisjes. De beelden zijn niet seksueel getint en vormen dus geen kinderporno, betoogde zijn advocaat. Hij ontkent elke vorm van dwang bij het misbruik van de meisjes. ,,De kinderen zijn niet overweldigd en ze hebben niks gemerkt.'' De ontuchtzaak is weliswaar omvangrijk maar niet ernstig, bepleitte hij.

Van der Kruijs meent dat verklaringen van de slachtoffers ten behoeve van hun schadeclaim ten onrechte zijn gebruikt om te bewijzen dat ze tot ontucht zijn gedwongen. ,,De bewijsregels zijn op de kop gezet.''

Straffen zijn volgens hem klakkeloos opgeteld, wees hij op onder meer op de vervangende hechtenis als de schadevergoeding niet betaald kan worden en de eis van justitie dat de behandeling pas tegen het eind van zijn celstraf mag beginnen. ,,Het OM heeft hem maatsschappelijk dood verklaard, wil niet dat hij nog ooit vrijkomt en kiest voor pure vergelding.''

Als het aan Van der Kruijs ligt krijgt zijn cliënt een beperkte celstraf en begint hij in de gevangenis zo snel mogelijk aan een behandeling.

Benno L. krijgt op 21 juni het laatste woord in zijn rechtszaak. De uitspraak is op 2 juli.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.