Home

Achtergrond 164 x bekeken

Adviesraad pleit voor kernkabinet

Het nieuwe kabinet moet een kernkabinet worden met naast de minister-president en de minister van Financiën zes of zeven ministers.

Maar samenvoeging van ministeries heeft geen zin. Grote ministeries worden te log en zijn niet goedkoper. Dat staat in een brief die de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) maandag heeft gestuurd aan informateur Uri Rosenthal. In een kernkabinet heeft een minister twee of meer departementen onder zich. De leiding van afzonderlijke ministeries is in handen van staatssecretarissen. Zij hebben ook nog een inhoudelijk portefeuille.

De ministers kunnen dan breder om zich heen kijken. Dit is goed voor de samenhang in het beleid, het stellen van prioriteiten, de inhoudelijke discussie in de ministerraad en de dialoog met de samenleving. Bij een kernkabinet hoort een regeerakkoord op hoofdlijnen. Daarin staan de belangrijkste keuzes die het nieuwe kabinet maakt.

Voor de bredere beleidsterreinen die de ministers onder hun hoede te hebben, hoeven geen ministeries te worden samengevoegd, vindt de Raad voor het openbaar bestuur. Uit onderzoek blijkt dat de dertien departementen die Nederland nu telt, dit niet in de weg staan. In vergelijking met andere EU-lidstaten telt Nederland niet veel departementen, merkt de raad op.

Samenvoeging van ministeries levert bureaucratische molochs op. Veel geld bespaart het ook niet: reorganisaties kosten veel geld en energie. Alleen een kleinere rijksoverheid scheelt in de kosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.