Home

Achtergrond

Aardbeienoogst loopt ondanks hitte goed door

Bij groente- en fruitkwekerij Krops uit het Groningse Mussel heerst ondanks de aanhoudende hitte nog steeds topdrukte.

Vijf vakantiekrachten plukken dagelijks circa 1.200 doosjes aardbeien, waarvan 900 doosjes naar C1000, Jumbo en Super de Boer gaan. De rest verkoopt eigenaar Geert Krops zelf, onder meer via zijn landwinkel. Het warme weer zet normaal druk op de afzet, maar de verkopen lopen volgens Krops vooralsnog goed door. ”De aardbeienplanten houden zich ook nog relatief goed onder de hitte. Maar tijd voor wat afkoeling en regen is het wel.” De afzet loopt mede door, omdat de prijs fors is verlaagd. De laatste weken werd tussen de 3 en 4 euro per doosje betaald, nu is dat circa 2 euro per doosje. Krops teelt ook onder meer aardappelen, bloemkool en broccoli. Foto Koos van der Spek

Bouwvakkers zetten de buitenste constructie van een nieuwe ligboxenstal neer in het Friese Akmarijp, een plaats vlakbij Sneek. Pas wanneer de ligboxenstal water- en winddicht is, kan de betonvloer worden gestort. Opdrachtgevers zijn melkveehouders Anne en Johannes van der Zijpp. De ligboxenstal is gevuld met zandbedden. Dit is voor het comfort van de koeien beter. Als ze kunnen liggen, verbetert dat de bloeddoorstroming, en daarmee de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Foto Alex de Haan

Een groep boeren en een priester (links) vragen aandacht voor agrarisch grondgebruik op het Filipijnse eiland Luzon. De boeren vrezen dat ze plaats moeten maken voor industrie. Zo ligt er bij de overheid in Quezon City een plan om boerenpercelen in het noordoosten van Luzon voor industrie te bestemmen. De agrariërs willen daar niets van weten en zijn daarom een protestmars naar Quezon City begonnen. De mars is de zoveelste in de acties van Filipijnse boeren, die al jaren hameren op een belofte die de regering in de jaren negentig deed. Destijds werd een landhervormingsprogramma aangenomen om kleine boeren grond te geven en een einde te maken aan grootgrondbezit. Foto ANP

Akkerbouwer Henri Vorselen uit het Limburgse Ittervoort rooit vroege B-peen, iets later dan normaal door het koude voorjaar. "De opbrengst is, zeker gezien de omstandigheden, goed", schat Vorselen. "Het is droger dan vorig jaar, we moeten veel beregenen." Vorselen teelt 9 hectare vroege peen. De wortelen worden op de Belgische versmarkt afgezet. De oogst duurt nog een week. Foto Twan Wiermans

Boeren uit het Noord-Italiaanse Lombardije protesteren met hun trekkers in de straten van Milaan. Het is niet zozeer de melkprijs waar ze tegen te hoop lopen, maar de afhandeling van de superheffingszaken tegen hen. Veel (grotere) Noord-Italiaans veehouders hebben in het verleden te veel melk geproduceerd ten opzichte van hun quotum. Ze moeten daar nog steeds boete over betalen. Dat is iets wat veel kleinere boeren al hebben gedaan, de groteren houden de poot stijf. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.