Home

Achtergrond 538 x bekeken

Aardappelprijs snel omhoog

De prijs voor aardappelen van de oude oogst steeg vandaag fors. Ook de termijnnotering voor aardappelen van de nieuwe oogst schoot omhoog.

De beurscommissie Rotterdam verhoogde vandaag de notering voor fritesaardappelen naar € 9,50 tot € 12,50 per 100 kilo. Dat is € 1,75 tot € 2 hoger dan vorige week. Volgens de beurscommissie is de marktstemming in één week veranderd van flauw (aanbod groter dan de vraag) naar vast (aanbod kleiner dan de vraag). De noteringen voor aardappelen van de oude oogst kwamen tot vandaag nauwelijks van hun plaats.

Ook de noteringen voor aardappelen van de nieuwe oogst schoten vandaag omhoog op de termijnmarkt in Frankfurt. Het termijncontract voor levering in april 2011 kreeg er € 2,70 bij en sloot op € 18,70 per 100 kilo. Door aanhoudende droogte in Noordwest-Europa neemt de kans toe dat de opbrengsten gaan tegen-vallen. Daardoor kunnen aardappelen duur worden. Afnemers van aardappelen dekken zich in tegen dit prijsrisico, waardoor gisteren het grote aantal van 943 aardappelcontracten is verhandeld.

Het aardappelseizoen is tot nu toe teleurstellend verlopen voor de telers. De cash settlement-noteringen van afgelopen seizoen kwamen gemiddeld op € 8,47 uit. De cash settlement is wekelijks berekend op basis van noteringen in Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. De Nederlandse gemiddelde prijs is met € 9,55 het hoogst uitgevallen. De Franse telers hebben met € 7,99 de laagste prijs ontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.