Home

Achtergrond 164 x bekeken 1 reactie

Aansprakelijkheid in Duitse genmaiszaak onduidelijk

De Duitse telers die dit voorjaar per abuis met transgeen zaad verontreinigde mais hebben gezaaid, zullen in eerste instantie zelf voor de kosten moeten opdraaien van vernietiging van de betreffende percelen.

Leverancier van het verontreinigde maiszaad, Pioneer Hi-Bred, wijst de aansprakelijkheid voor de verontreiniging van de hand en wil de kwestie voorleggen aan de rechter. De mais is intern gecontroleerd en daarbij is geen verontreiniging met transgene bestanddelen geconstateerd, zegt het bedrijf in de Süddeutsche Zeitung.

Naar schatting rond de honderd boeren zijn in dat geval voor een succesvolle schadeclaim afhankelijk van het gerechtelijke oordeel, los daarvan dat ze de kosten eerst zelf moeten betalen.

Milieuorganisatie Greenpeace bracht de affaire deze week in de publiciteit. De organisatie meent dat de verantwoordelijkheid vooral ook ligt bij de controleautoriteiten van de deelstaat Nedersaksen. In tegenstelling tot de autoriteiten in de andere deelstaten waar verontreinigd maiszaad opdook, hebben de ambtenaren in Nedersaksen niets ondernomen om de mais uit de roulatie te halen. Al in april waren ze op de hoogte van het probleem.

Greenpeace zegt dit te kunnen documenteren aan de hand van de controleresultaten die zij heeft opgevraagd in de deelstaten. Vanuit Nedersaksen blijkt het zaaizaad van Pioneer tevens doorverkocht te zijn naar andere deelstaten. Die partijen zijn niet opnieuw gecontroleerd. Volgens Greenpeace is 2.000 tot 3.000 hectare ingezaaid met het verontreinigde maiszaad.

Eén reactie

  • no-profile-image

    nn

    De vervuiler betaald! Je moet met zaad altijd voorzichtig omgaan! Maar dit is een mooi voorbeeld van de voordelen van Gen tech. de rekening is voor de boer de winst voor de Zaadbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.