Home

Achtergrond 292 x bekeken 4 reacties

Aangepast nertsenverbod draait nog steeds uit op een sanering

Wat de nertsenhouders overkomt, kan ook andere boeren overkomen, waarschuwt Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders. Volgens hem koersen de Kamerleden Waalkens en Van Velzen op een kille sanering van de pelsdierenhouderij.

De Raad van State staat neutraal tegenover het aangepaste initiatief- wetsvoorstel van PvdA en SP om de nertsenhouderij op termijn te verbieden, zonder ook maar 1 cent schadevergoeding uit te keren aan de sector. Het oorspronkelijke wetsvoorstel dat voorzag in een verbod met terugwerkende kracht van tien jaar, werd door de indieners bij de Eerste Kamer teruggenomen omdat duidelijk werd dat de senaat in geval van een stemming het voorstel zou torpederen. De indieners Waalkens en Van Velzen dienden daarom een nieuw voorstel bij de Tweede Kamer in dat voorziet in een iets langere uitloop zonder terugwerkende kracht.

Dat oogt misschien iets vriendelijker, maar in werkelijkheid verandert er voor de sector niets. Of men nu over acht, tien of vijftien jaar moet stoppen, is volstrekt irrelevant. Vanaf het moment dat er een einddatum is bepaald komt de sector in een sterfhuissituatie terecht.
Medewerkers zullen naar een andere baan uitkijken, banken zullen moeilijk gaan doen en het bedrijf wordt onverkoopbaar. Of de termijn nu tien of vijftien jaar is, doet volstrekt niet ter zake. Geen enkel bedrijf zal immers die einddatum kunnen halen.

Elke overgangstermijn is slechts een excuus om aan een financiële compensatie te ontkomen. Daarbij zal in geval van een verbod de productie van nertsen naar het buitenland verplaatsen. Collega-nertsenhouders elders zullen dus van het verbod in Nederland profiteren. De slachtoffers zijn de Nederlandse nertsenhouders en – last but not least – de Nederlandse nertsen, die nergens ter wereld zo goed gehouden worden als bij ons.

Wie de politieke lijn bij het nertsenverbod volgt, zal zien dat een volgende stap voor de hand ligt. Welke sector volgt? Bedrijven in Natura 2000-gebieden kunnen hun borst nat maken. Waarom zouden zij nog één euro schadevergoeding krijgen of geholpen worden bij verplaatsing? Kunnen zij ook naar hun geld fluiten? Ligt er binnenkort ook een brief in de bus dat deze bedrijven nog 10 jaar door mogen en in die jaren moeten proberen om hun investeringen terug te verdienen?

In de lijn van het nertsenverbod betekent dit na 10 jaar stoppen en geacht worden om alle investeringen terug te verdienen, een inkomen te halen en tegelijkertijd elders een nieuw bedrijf op te starten. Oh ja, en in tussentijd ook nog de stallen verbouwen en voldoen aan de laatste welzijns- en milieueisen. Politiek te verantwoorden omdat deze boeren allang aan kunnen zien komen dat ze geen bedrijf kunnen hebben dicht bij natuurgebieden. Wat voor nertsenbedrijven kan, kan ook voor andere boeren. De overheid kan toch niet met twee maten meten. Althans dit is volgens de redenatie van SP, Groenlinks, Partij voor de Dieren, D66, PvdA en PVV geen probleem. Dit past in hun visie ook prima in het bezuinigingsbeleid.

Heel agrarisch Nederland zou op de achterste poten komen staan, maar waarom eigenlijk? Dit is wat de nertsenhouders aangedaan wordt. Nertsenhouders houden zich aan de regels en komen alle afspraken na. Alleen omdat het een kleine sector is, vormt het een politiek makkelijke prooi. De vraag is welke sector denkt groot genoeg te zijn om deze politieke waan te overwinnen.

De nertsenhouderij zal zich nimmer bij een verbod neerleggen. Alleen als er na zorgvuldige politieke besluitvorming de overheid de bedrijven volledig schadeloos stelt dan zal de nertsenhouderij dit besluit moeten accepteren. Pas dan blijkt dat de belastingbetaler daadwerkelijk van de nertsenhouderij af wil.

Mocht de wet aangenomen worden dan volgt een lange juridische weg en zal de overheid volledig aansprakelijk gesteld worden voor alle geleden schade. Een overheid kan niet ongestraft bedrijven hun volledige inkomen, vermogen en pensioen afnemen zonder een fatsoenlijke schaderegeling. Maar eerst op 9 juni naar de stembus en de nieuwe coalitievorming afwachten.

Wim Verhagen is directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Wat de pelsdierenhouders overkomt, zal ons zeker allemaal overkomen. Wanneer het de grote verrader waalkens lukt om een einde te maken aan de pelsdierenhouderij, is dat het begin voor alle veehouderijen om uiteindelijk te verdwijnen.
  Het is in ons aller belang om dit te voorkomen.
  Denk niet dat het nu alleen maar om de nertsen gaat!!!!!! straks bent U allen aan de beurt.
  70 jaar geleden begon het ook met een kleine minderheid!!!!!!!!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Harm u kunt wel eens gelijk hebben . Bij de nertsen zijn geen veewet ziekte . Bij veel andere veesoorten wel . Hier kan men ook al veel mee regelen . Als het met de nertsen te duur wordt kan men het bij de andere diersoorten op deze basis ingrijpen .Maar ik betwijfel dat ze het bij een verbod in Nederland ook werkelijk uitgevoerd krijgen . Brussel krijgt ook meer macht .

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die juridische weg zal inderdaad lang zijn. In dit land is het nl. niet mogelijk om je recht te halen. Uiteindelijk zullen deze mensen in Europa belanden, maar zijn dan jaren verder. Het afschaffen van de sector bestuursrecht past dan ook in de lijn van zinvolle bezuinigingen. Een kostenverslindende afdeling van de rechtspraak die geen enkel nut heeft.

 • no-profile-image

  bont voor

  Stop toch met deze onzinnige vorm van dierenbeulerij. bont hoort bij de dommen. Bont hoort bij de maffia, bij de hoeren, bij het uitschot van de maatschappij. weg ermee. Niet zo zeuren met je zgn bedrijfstak. Oprotten

Of registreer je om te kunnen reageren.