Home

Achtergrond

Aandelen in de plus door zonnig macro economisch nieuws

Beleggers schudden negatief sentiment wat af, geholpen door beter dan verwachte macro-economische gegevens uit met name de VS.

De werkgelegenheid blijft aan de overkant van de oceaan beter op peil dan verwacht en de vraag naar olie, gas en huizen neemt toe. De landbouw profiteert van economisch herstel overigens altijd met enige vertraging. Vanochtend steeg de AEX in Amsterdam in navolging van Wall Street en de Aziatische beurzen dan ook vlak na de opening fors, met ruim 6 procent. Van de 25 op de AGD-index opgenomen bedrijven boekte op weekbasis alleen Monsanto verlies.

De normaal gesproken als nogal luidruchtig bekend staande Amerikaanse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed, waarschuwt aandeelhouders voor een lagere winst en omzet door sterke Chinese en Poolse concurrentie op de markt voor herbicides op basis van glyfosaat.

Het aandeel steeg woensdag echter weer met ruim 3 procent tot een waarde van 50 dollar (€  40,65) nadat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de verwachtingen voor het bedrijf naar boven bijstelde. Toen het beter leek te gaan met Monsanto is de prijs van het aandeel volgens Goldman Sachs niet met de verwachtingen meegestegen. Daar komt bij dat Monsanto minder dan concurrenten bloot wordt gesteld aan economische problemen in Zuid-Europa en het afkoelen van de Chinese economie. Tenslotte heeft Monsanto een belangrijke licentieovereenkomst gesloten met Dow Agrosciences.

Südzucker
noteert op weekbasis een stijging van 8,3 procent. Het Duitse bedrijf zag de omzet dalen, maar de winst fors stijgen en de afgelopen week wijzigden onder meer de banken M.M. Warburg, Nord Landesbank en Landesbank Berlin hun advies voor het aandeel van "vasthouden" naar "kopen."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.