Home

Achtergrond

2009 was goed jaar voor pluimveehouderijsector

De pluimveehouderij had in 2009 een goed jaar.

De kostendekking steeg met 25 procentpunten naar 114 procent. Dat is het hoogste punt sinds jaren. Dit meldt landbouweconomisch instituut LEI in het LandbouwEconomisch Bericht.

Vooral de legpluimveehouderij had een heel goed jaar. De scharreleierprijzen lagen 28 procent hoger dan in 2008. Die van kooi-eieren waren 9 procent hoger.

In de eerste twee maanden lagen de prijzen nog onder het niveau van 2008. Er waren vorig jaar meer bedrijven die vaste prijsafspraken met hun pakstation hadden gemaakt. De legdrijven behaalden een inkomen uit het bedrijf van 138.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dat is 143.000 euro meer dan een jaar eerder.

In de vleeskuikensector liep het iets minder goed. De voerprijzen daalden en ook de opbrengstprijzen waren lager; zo’n 6 procent. De sector had ook profijt van de Biomassacentrale in Moerdijk. Die zorgde voor lagere mestafzetkosten.

Vleeskuikenbedrijven kwamen uit op een inkomen uit het bedrijf van 51.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dat is 52.000 euro meer dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.