Home

Achtergrond 243 x bekeken 3 reacties

Zuivelhandel en industrie voor vrijgave voorraad

De Europese Commissie moet nu beginnen met het vrijgeven van de nog resterende hoeveelheden mageremelkpoeder en boter uit de interventievoorraad.

Dit schrijven de Europese zuivelhandel en -industrie in een brief aan de Europese Commissie.Gezien de vrij stabiele zuivelprijzen op een hoog niveau is het nu het goede moment om de oude voorraden beschikbaar te stellen voor verkoop, vinden de organisaties. Er is nog steeds voldoende vraag en concurrerende aanbieders, zoals Nieuw-Zeeland, zijn nog even niet op de markt. Er is nu in ieder geval weinig gevaar voor sterke prijsdalingen als gevolg van de vrijgave van interventievoorraden, stellen zuivelorganisaties EDA en Eucolait.

Als de Europese Commissie gehoor geeft aan de oproep, zal het overigens nog op zijn minst wel een maand duren voordat de eerste hoeveelheden interventiepoeder en -boter op de markt kunnen komen. Eerst moet het Europese parafencircuit worden doorlopen en moet wetgeving worden goedgekeurd. Als niet binnenkort een besluit wordt genomen, is de kans groot dat vóór de zomer helemaal geen besluit meer wordt genomen over de voorraden en is de kans aanwezig dat de markt weer verandert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  het is nog te vroeg voor de voorraden.. laat de melkprijs eerst nog maar eens een paar centen stijgen als de markt zo goed is! de voorraden worden dan ook meer waard. op het moment dat de melkprijs te hoog wordt en er weer klanten verloren lijken te gaan (net zoals met de vorige piek) komt de voorrad goed van pas om toch te kunnen leveren. voor iedereen het beste!

 • no-profile-image

  geen boer

  goed opgemerkt hieronder met de lange naam. Het is inderdaad niet de interesse van de zuivelaars dat de prijzen té hoog oplopen. Is ook helemaal geen schande, maar toont wel aan dat we cooperatieve praatjes niet voetstoots geloven moeten... Net als bij grote beursgenoteerde ondernemingen komt eigen personeel en vooral het bestuur eerst, en daarná het risicodragende voetvolk, ook wel aandeelhouders/leden genoemd.

 • no-profile-image

  Ee diepe bodem voor de boeren en een

  Het was toch met name de zuivelhandel en en zuivelindustrie die wisten te vertellen dat de boeren voor een geliberaliseerde melkprijs moesten gaan.Nu gaan zij adviseren om de op kosten van de gemeenschap opgeslagen poeders snel de deur uit te doen.
  Wat is het voordeel voor de zuivelhandel en industrie dan toch?
  De gemeenschap heeft opgekocht(tegen het geliberaliseerde beleid in) omdat het de bodem in de markt werd.
  Meent de zuivelindustrie nou dan al echt dat het pafond in de markt al bereikt is?
  Wij als melkveehouder zijn nog niet zo ver.

Of registreer je om te kunnen reageren.