Home

Achtergrond 1 reactie

Zorgen bij val Weyl

Runderslachterij Weyl Beef in Enschede heeft surseance van betaling aangevraagd.

De bewindvoerder is al direct aan de slag gegaan om te bezien hoe diepgaand de financiële problemen zijn en of een doorstart mogelijk is.

Het is veel te kort dag om te kunnen oordelen over oorzaak van deze crisis bij Neerlands grootste runderslachterij. De geslotenheid van het bedrijf, in voor- en tegenspoed, helpt ook niet mee om inzicht in de huidige problemen te krijgen. De introductie en het succes van het eigen merk Weylander leek het gedeukte imago van Weyl tot voor kort op te krikken.

Wel is met zorg vast te stellen dat Weyl in zijn val een groot aantal andere bedrijven dreigt mee te slepen. Dat komt door de lange betalingstermijnen die Weyl hanteert voor ingekocht vee; de handel schiet zodoende een groot deel van het bedrijfskapitaal voor. Als deze bedrijven naar hun geld kunnen fluiten, zouden er zo maar eens meer dan alleen Weyl kunnen omvallen.

Dat is een betreurenswaardige constatering, net als het feit dat de Nederlandse vleessector wéér een slachterij dreigt kwijt te raken. De spoeling wordt dun, met eigenlijk alleen nog Vion en Gosschalk als grote runderslachters. De afhankelijkheid van slechts enkele partijen neemt dus verder toe.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rein

    Van Gosschalk in Epe wordt beweerd dat ze gode contacten hebben op het ministerie van Landbouw en dat ze destijds de opdracht hebben gekregen om tijdens de MKZ-crisis al het vee te vernietigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.