Home

Achtergrond 261 x bekeken

Zeldzaam zangvogeltje zet opmars door

Het aantal cetti's zangers in Nederland neemt nog steeds toe.

De enigszins saai ogende bruine rietvogel werd in 2006 voor het eerst sinds 1979 weer met enkele tientallen paren in Nederland gesignaleerd. Maar in de Biesbosch, het belangrijkste broedgebied van de vogel, zijn dit jaar al bijna 250 territoria vastgesteld. Dit zijn plaatsen waar mannelijke cetti's zangers 'zingen', oftewel de aandacht van een vrouwtje probeert te trekken.

Dat heeft Staatsbosbeheer zondag gemeld. In 2009 werden in de Biesbosch zo'n 150 paren gesignaleerd.

Volgens kenners lijkt de vogel, die zich zelden laat zien maar des te harder van zich laat horen, baat te hebben bij de klimaatverandering. Al houdt de schuwe vogel niet van koude winters, het diertje lijkt zich toch goed aan de omstandigheden aan te passen. De vogel verblijft daarom ook vooral in het zuidwesten van het land, waar het relatief het warmst is.

De cetti's zangers kunnen in het riet ook 's winters voldoende voedsel vinden omdat hier rupsen en nachtvlinders overwinteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.