Home

Achtergrond 206 x bekeken

ZON keert 4,1 miljoen reserve uit aan telers

Veilingorganisatie ZON keert de bijzondere reserve van 4,1 miljoen euro uit aan leden.

De leden stemden op deze voorwaarde donderdag tijdens een extra ledenvergadering in met de jaarcijfers van de coöperatie.

Eind april bleef goedkeuring van de jaarcijfers uit, omdat een groep telers de bijzondere reserve van ruim 4,1 miljoen euro buiten de fusie wil houden met Fruitmasters en meer invloed in de fusie-onderhandelingen wilde.

Het bestuur van de coöperatie bracht donderdag een voorstel in om de bijzondere reserve inderdaad uit te keren aan de leden, zoals een deel van de telers eisten. Eerder stelde de veilingorganisatie dat dit niet kon na afspraken met Fruitmasters om tijdens de fusie de reserves ongemoeid te laten. Hoe de uitbetaling plaats vindt, moet nog wel worden bepaald.

Of de ZON-telers ook actiever bij de fusie-onderhandelingen betrokken worden, is niet duidelijk. Zij hebben dit wel gevraagd.
Op de extra ledenvergadering is niet gestemd over het afzetmodel. Tussen telers van ZON en Fruitmasters is verschil van inzicht over collectieve of individuele uitbetaalprijs. Fruitmasters laat op 26 mei de leden stemmen over het gewenste afzetmodel in het toekomstige ondernemingsplan voor de fusie-organisatie.

Veilingorganisatie ZON boekte over 2009 een gedaalde productomzet van 10 procent. De waarde van de omzet van 267 miljoen euro lag 14 miljoen euro achter bij 2008. De nettowinst daalde ook in 2009. De nettowinst van 1,7 miljoen euro wordt ook uitgekeerd aan de leden.

Met de stap van het ZON-bestuur lijkt een belangrijke drempel van de fusie te worden weggenomen. Het uitblijven van goedkeuring van de jaarcijfers en afkeuring van de procedure rondom de fusie-onderhandelingen vormde een tijdbom onder de fusie. Eerder constateerden de partijen al dat onder telers nog niet voldoende draagvlak is voor de fusie met Fruitmasters.

Of registreer je om te kunnen reageren.