Home

Achtergrond 636 x bekeken

Woonhuis is keuzevermogen, geen heretikettering toegestaan

Eens gekozen blijft gekozen. Deze fiscale vuistregel geldt voor zogenaamd keuzevermogen. Van keuzevermogen is sprake als een bedrijfsmiddel zowel voor zakelijke als privé doeleinden wordt gebruikt.

Een van de bekendste voorbeelden is de bedrijfswoning. Dit soort bedrijfsmiddelen kunnen naar keuze op de balans worden gezet of in privé worden gehouden. De keuze voor privé of ondernemingsvermogen kan niet zomaar worden herzien, eens gekozen blijft gekozen. Dit is ook zou als later blijkt dat een andere keuze – achteraf gezien – voordeliger uitpakt. De vuistregel blijkt “mooi” uit een recente uitspraak van de rechtbank Arnhem.

Kort samengevat luidt de uitspraak van de rechtbank Arnhem als volgt:

B, de echtgenoot van belanghebbende (X), koopt in 1979 een woonhuis met schuren, ondergrond, erf, etc. Hij legt op het perceel een camping aan. Bij een medio jaren ’80 uitgevoerd boekenonderzoek, concludeert de inspecteur dat de onroerende zaak tot het ondernemingsvermogen behoort. Eind 1998 brengt B zijn onderneming in in een vof met belanghebbende. De onroerende zaak wordt daarbij wederom geactiveerd. In 2006 verzoekt belanghebbende de inspecteur om de vermogensetikettering van het woonhuis te mogen herstellen. Volgens belanghebbende behoort het woonhuis namelijk tot het verplichte privévermogen. De inspecteur wijst het verzoek af.

Rechtbank Arnhem beslist dat het woonhuis mede dienstbaar is aan de bedrijfsuitoefening. De rechtbank overweegt hierbij dat het woonhuis midden op de camping ligt, dat er geen andere kantoorruimte is dan een kamer in de woning en dat de administratieve werkzaamheden in deze kamer worden gedaan. Verder wijst de rechtbank er op dat de campinggasten zich voor contact met de beheerder bij het woonhuis moeten melden. Volgens de rechtbank is er sprake van keuzevermogen en heeft belanghebbende in 1998 in redelijkheid de keuze kunnen maken om het woonhuis tot het ondernemingsvermogen te rekenen. Het gelijk is aan de inspecteur.

Meer informatie: Rechtbank Arnhem, EK, 30 maart 2010, nr. AWB 08/5665

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.