Home

Achtergrond

Wit goud voor Belgische witblauwen

Asperge- en preiteler Danny Clauwers uit het Vlaamse Bocholt voert de witblauwe vleeskoeien van zijn vader aspergeafval.

De runderen laten zich het witte goud goed smaken, zegt Clauwers, die sinds 1995 asperges teelt. De vollegrondstuinder vermarkt zijn producten onder het Flandria-label. Hij heeft 5 hectare asperges en 9 hectare prei. Clauwers is te spreken over de kwaliteit van de oogst dit jaar. "We hebben hoge prijzen en weinig kilo’s." Foto Twan Wiermans

Aspirant-Kamerlid Niels van den Berge (Groen Links) is maandag door lijsttrekker Femke Halsema uitgezwaaid bij aanvang van zijn trekkertoer. Boerenzoon Van den Berge – afkomstig uit het Zeeuwse Tholen – wil tijdens zijn landbouwtoer het gedachtegoed van zijn partij uitdragen. En hij wil horen wat vooruitstrevende boeren van de politiek verlangen. "Ik wil straks meewerken aan een goede toekomst voor de boer. Groen Links investeert in een groene en diervriendelijke landbouw." Foto Anton Dingemanse

Onder de 1,8 miljoen nieuwsgierigen die afgelopen pinksterweekeinde afkwamen op een vreedzame manifestatie van jonge Franse boeren was onder anderen Nicolas Sarkozy. De Franse president, die hier een strijk over zijn haren krijgt van zijn vrouw Carla Bruni, liet zich op de Champs Élysées informeren over het werk van de veehouders, akkerbouwers en fruittelers. Zij wilden met hun demonstraties en productverkoop op een deel van de breedste laan van Parijs de 'gewone burger' dichter bij de natuur, boer en het platteland brengen. Foto ANP

De geur en sfeer van de boerderij opsnuiven, een puzzeltocht maken en bewonderend kijken naar die grote koeien. Het gebeurde allemaal op de Campina Open Boerderijdag, die plaatsvond op tweede pinksterdag. Een van de deelnemende bedrijven was dat van de familie Van Ginkel in Bennekom. Foto William Hoogteyling

Door de harde wind en het gebrek aan regen is het gaan stuiven op de kleigrond in Groningen. Volgens Jannes Wiersema van het regionaal weerkundig bureau Meteo Roodeschool komt dat niet vaak voor. "Meestal zie je verstuiving op zand- en veengronden in Drenthe. Het is hier aardig droog geworden. Achter de trekker zie je grote stofwolken en er zijn alweer droogtescheuren zichtbaar."Foto’s Jannes Wiersema

Fruitteler Wim van Eldik uit Ophemert toont de schade aan de appelbomen. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.