Home

Achtergrond 1 reactie

Winter slaat flink toe in vroege aardappelen

De oogst van vroege aardappelen is door de strenge winter in veel landen op z’n minst vertraagd, maar komt ook vaak een stuk lager uit dan in vorige jaren.

De productie in Israël komt naar schatting 30 procent lager uit. Cyprus komt met vergelijkbare cijfers, terwijl in Spanje de helft minder is gepoot.

Dat staat in een Europees rapport van de Britse Potato Council. Frankrijk meldt moeilijke groei-omstandigheden in vroege aardappelen in streken als Normandië en Bretagne. Hier en daar komt de oogst op gang, in veel gevallen een paar weken later dan vorig jaar.

In Spanje is vooral Andalusië getroffen door veel regen tot in april. Het areaal is daardoor een stuk kleiner dan in vorige jaren. De oogst is op beperkte schaal op gang gekomen, maar de opbrengsten vallen daarbij flink tegen.

Hetzelfde beeld rijst op in de aardappelgebieden op Mallorca. Veel Spaanse aardappelhandelaren halen hun voorraad tot nu toe uit Frankrijk waar de prijzen weliswaar hoger zijn maar de kwaliteit minder te wensen over laat dan bij aardappelen uit Spanje.

In Israël is de oogst nu voltooid en loopt ook de export naar Noordwest-Europa op zijn laatste benen. Britse inkopers van Israëlische aardappelen melden grote moeite te hebben om voldoende aardappelen te vinden waarbij de aanvoer van de volgende oogst op z’n vroegst in juni te verwachten is. Daarnaast ligt de Britse invoer uit Cyprus op nog niet de helft van het niveau in 2009.

Eén reactie

  • no-profile-image

    vandamme

    dat klinkt als muziek in de oren...de natuur heeft in belgie eind april al een achterstand van 170 graaddagen( 8 dagen zonnig weer van 20°) en mei is zeker goed op weg daar een koud vervolg aan te breien. de vrije boeren met aardappelen leunen intussen achterover en de fabrikanteren beginnen zich achter de oren de krabben. Nu ja juli is nog ver hé!

Of registreer je om te kunnen reageren.