Home

Achtergrond

Weyl Beef failliet verklaard

Slachterij Weyl Beef is vanmiddag officieel failliet verklaard. Dit bevestigt de rechtbank in Almelo.

De uitspraak volgt op een verzoek van bewindvoerder/curator Jacques Daniels. Die liet gistermorgen al doorschemeren dat hij aanstuurt op een doorstart van het bedrijf in afgeslankte vorm. Daarvoor moet het eerst wel van oude schulden zijn verlost en is een faillissement noodzakelijk.

Hoe groot de schuldenpositie van Weyl is, is onbekend, maar een rondgang bij handelaren en andere spelers in de rundvleessector doet vermoeden dat het al snel gaat om een bedrag van vele tientallen miljoenen. Alleen al in België moet Weyl volgens goedingelichte bronnen nog meer dan 20 miljoen euro betalen aan veehandelaren. De belangrijkste opkoper van Weyl daar, veehandelaar Rudi van Calster, heeft volgens handelaren zijn huis verlaten.

Het blijft nog gissen naar de aanleiding waarom de banken hun vertrouwen in Weyl opzegden. Vast is komen te staan dat het bedrijf een achterstand had bij de afdracht van pensioenpremies, maar dat is naar verluid al enkele weken geleden opgelost, doordat Weyl een storting heeft gedaan. Niet bekend is of dat het volledige tekort heeft aangezuiverd. Is dat niet zo, dan moet het bedrijftakpensioenfonds voor de vleessector het resterende tekort aanzuiveren.

De werknemers van Weyl in Enschede, Oldenzaal, Nordhorn.Gronau en in Gildehaus zijn gistermiddag naar huis gestuurd. De Nederlandse werknemers is verteld dat ze zich komende woensdag moeten melden bij het UWV, dat komt erop neer dat ze een uitkering moeten aanvragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.