Home

Achtergrond

Waardevolle schilderijen gestolen in Parijs

Uit het Museum voor Moderne Kunst van de Stad Parijs zijn vijf waardevolle schilderijen gestolen.

Het betreft werken van Henri Matisse, Fernand Léger, Georges Braque, Pablo Picasso en Amedeo Modigliani. Volgens de directie van het museum in het centrum van de Franse hoofdstad zijn de schilderijen samen naar schatting 100 miljoen euro waard. Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) een bedrag van een half miljard euro genoemd.

Volgens beelden van de beveiligingscamera's is er sprake van slechts één dader, zo meldde de krant Le Figaro. De gemaskerde persoon is 's nachts het gebouw in gekomen door een raam in te slaan. Vervolgens heeft hij de schilderijen met een mes uit de omlijsting gesneden, opgerold en meegenomen. Het alarm ging niet af. De diefstal werd pas ontdekt toen het museum donderdagochtend openging.

De vijf gestolen schilderijen zijn Le pigeon aux petits pois (De duif met erwten) van Picasso, La pastorale (Herdersspel) van Matisse, L'olivier près de L'Estaque (De olijfboom vlak bij L'Estaque) van Braque, La femme à l'éventail (De vrouw met de waaier) van Modigliani en Nature morte aux chandeliers (Stilleven met kandelaars) van Léger.

Het Museum van Moderne Kunst van de Stad Parijs zetelt in het Tokiopaleis op de rechteroever van de rivier de Seine.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.