Home

Achtergrond 248 x bekeken

Vroege aardappelteelt loopt achter door koud weer

De teelt van vroege aardappelen heeft een week tot tien dagen achterstand opgelopen door het over het algemeen koude voorjaar.

Dat zegt David Hage, directeur van de veiling in Sint Annaland. "Het plastic is er overal af en de gewassen staan er mooi op", constateert Hage na een rondgang langs percelen. Er is sprake van een groeiachterstand. "De knolzetting is nog erg fijn."

Rooien in mei lijkt onwaarschijnlijk. Bij het poten was het al erg koud. Doordat de tweede helft van mei ook fris was, kon het gewas de verloren tijd niet inhalen. Om de eerste veildatum van de afgelopen jaren, 4 juni, te halen, moet de natuur flink helpen. "Dan moet het nu wel erg vlot gaan. Overdag twintig graden en ’s nachts ook niet te koud, op tijd vocht. Misschien dan. Natuurlijk willen we zo vroeg mogelijk beginnen, maar er moet wel product in de goede maat zijn."

Het duurt nog wel vijftien tot twintig dagen voor de eerste primeurs kunnen worden gerooid, schat Hage. Vorig jaar begon de oogst eind mei. "De aardappelplanten hebben tijd nodig. Dat hoeft geen invloed te hebben op de afzet, want hier kampen andere landen ook mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.