Home

Achtergrond 196 x bekeken

Vrees exporteurs voor reacties afzetlanden op AI

De Nederlandse vereniging van exporteurs van eendagskuikens en broedeieren is bezorgd over eventuele reacties van afzetlanden op de vondst van een waarschijnlijk laagpathogene vogelgriepbesmetting in Deurne.

Dat zegt hun woordvoerder Wout van Wolfswinkel. Van Wolfswinkel is accountmanager bij Cobb Europe. Hij is vooral benieuwd naar de reactie van Rusland. In 2006, toen laagpathogene vogelgriep werd gevonden, reageerde Rusland met een importstop voor fokmateriaal. Ook Hongkong en Taiwan reageerden in 2006 met een importstop voor pluimveeproducten uit Nederland.

"Het is nog te vroeg om duidelijk aan te kunnen geven wat er gaat gebeuren. Er zijn nog geen berichten van grenssluitingen. Eerst moeten de labuitslagen duidelijk worden", aldus Van Wolfswinkel.

De vondst van het H7-virus bewijst dat regelmatige monitoring op vogelgriep nuttig is. Dat zegt voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse organisatie van Pluimveehouders. Wolleswinkel is niet meteen ongerust over grote gevolgen op de korte termijn. Het productschap pluimvee en eieren heeft alle bedrijven in de omgeving op de hoogte gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.