Home

Achtergrond 2 reacties

Vreemd communistisch reveil

150 hoogleraren willen een economische sector buiten de markteconomie plaatsen.

En wéér ligt de intensieve veehouderij in de vuurlinie. Het nieuws dat de compartimentering van dierrechten per direct werd ingesteld was amper verteerd, of er volgde een nieuw salvo. Dit keer in de vorm van een ‘Pleidooi voor een duurzame veehouderij’, ondertekend door 150 hoogleraren. Een extract van dit pleidooi staat hiernaast op de brievenpagina. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is de kopvrouw van deze groep hoogleraren. Ze is geen onbekende, want tot 2008 was ze voorzitter van Wakker Dier.

Het interview op pagina 8 in deze Boerderij met haar schetst een onthutsend beeld van iemand die de markteconomie volledig wil uitschakelen. De overheid moet volgens haar ingrijpen en ervoor zorgen dat boeren omschakelen naar dier- en milieuvriendelijke veehouderij.

Hoe kan iemand een economische sector buiten de markteconomie plaatsen? In wat voor wereld leef je dan? Dat de intelligentsia van Nederland hun zorgen uiten over de duurzaamheid van de intensieve veehouderij in Nederland: tot je dienst. Dat men vindt dat er amper iets is gedaan met de aanbevelingen in het rapport-Wijffels van tien jaar geleden, richting een diervriendelijke en maatschappelijk aanvaardbare veehouderij: we leven in een vrij land. Maar om vervolgens een sector buiten de markt te plaatsen en de politiek te vragen maatregelen te nemen die leiden tot minder dieren, minder vlees en minder vleesexport, dat begint wel erg veel te lijken op een op communistische wijze geleide markteconomie.

Het gaat ook voorbij aan inspanningen die al wél geleverd zijn en worden. Waarmee overigens niet is gezegd dat boeren zulke lieverdjes zijn. Uit recent Brabants onderzoek blijkt dat driekwart van de luchtwassers op varkensbedrijven niet voldoet aan de voorschriften. 22 procent stond niet eens aan. Dat er nog varkenshouders zijn die dát doen, terwijl hun sector zó onder het vergrootglas ligt, is onbegrijpelijk.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Rochus. Er is iets te zeggen voor het voorstel van de hoogleraren, als zij zorgen dat het vlees nodig voor inlands gebruik en gemaakt op de door hen aangegeven dierlieflijke wijze voldoende geld opbrengt voor de boer. Deze komt na het varken en kuiken op de (gedeelde) eerste plaats. Het is dus een exequo in mijn visie. Geef je het varken een goed leven dan de boer, varkens begeleider ook. Dus het wakkerdier vlees voor een boer lieve prijs de keuken in. Vinden deze mensen meer dierenvrienden in Europese landen die voor dezelfde hoge prijs koteletjes willen consumeren graag wij leveren. Zo niet dan moet de export inkomsten, belasting toegevoegde waarde (professoren salaris) een stapje terug. Laat de varkenshouder niet in de verdediging gaan, dat verliest hij, laat de sector de aanval kiezen, door te wijzen wat er netto op het spel staat voor de BV Nederland. Kan de bevolking zijn keus maken en weet de boer waar hij aan toe is. Deze aanval op aanval uit allerlei onverwachte hoeken, vergalt het leven van de varkens houder alleen maar. Er is buiten Nederland nog plaats te over voor vleesproducenten en die landen zijn blij met een beetje extra inkomsten uit export en uit import bepekingen.

  • no-profile-image

    ab

    Rochus, de boeren zijn je klanten.....echter wanneer durft Boerderij de nek eens uit te steken. De huisvesting en het gesleep met dieren heeft z'n langste tijd gehad, kom eens met voorstellen!

Of registreer je om te kunnen reageren.