Home

Achtergrond 347 x bekeken

Voedingscentrum: EU kijkt naar inname-adviezen nutriënten

De European Food Safety Authority (Efsa) buigt zich over inname-adviezen voor belangrijke nutriënten als vitamine C.

Het Voedingscentrum zegt dat als reactie op de stap van de Belgische Hoge Gezondheidsraad het advies voor vitamine C-inname te verhogen van 70 naar 120 milligram per dag. België heeft het advies aangepast, nadat de Verenigde Staten en een aantal Europese landen de norm ook al verhoogden. Een belangrijke bron van vitamine C is groente en fruit als citrus en paprika.

Volgens het Voedingscentrum heeft de Nederlandse Gezondheidsraad bewust niet getornd aan de Nederlandse norm van 70 milligram, om de Europese discussie af te wachten, zegt een woordvoerder. "De Gezondheidsraad wilde wachten op de EU, maar het duurt nu veel langer dan verwacht. De Efsa is nu toch begonnen met de evaluatie van de Europese norm, in Nederland is daarom geen discussie over verhoging van de norm." Nederland werkt daardoor met oude normen, stelt de woordvoerder.

De Belgische Hoge Gezondheidsraad geeft als verklaring voor de verhoging van de vitaminenorm dat de moderne mens meer blootstaat aan stress en vervuiling. Vitamine C is een anti-oxidant om vrije radicalen mee weg te vangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.