Home

Achtergrond 482 x bekeken 1 reactie

Vleeslijm niet in hele EU toegelaten

Het Europees Parlement heeft woensdag een voorstel verworpen om 'vleeslijm' in de hele Europese Unie toe te laten.

De lijm is een soort eiwit waarmee slagers kleine stukjes vlees aan elkaar kunnen plakken tot een mooi groot stuk. De Europese Commissie had de toelating voorgesteld.

Een meerderheid van het parlement (370 tegen 262 stemmen) heeft het voorstel woensdag verworpen. SP-Europarlementslid Kartika Liotard en PvdA'ster Judith Merkies behoorden tot de tegenstanders van de vleeslijm. Ze vinden de stof misleidend voor de consument. Ze zien ook gezondheidsrisico's: "Trombine lijmt niet alleen vlees, ook bacteriën hechten zich er makkelijker aan'', zeggen beide Europarlementsleden.

Nederland en een handvol andere landen hebben de 'vleeslijm' al toegestaan. De stemming in het Europarlement woensdag verandert daar niets aan.

CDA-Europarlementslid Esther de Lange was wel voor invoering van het 'plakvlees' in de hele EU, mits het etiket vermeldt dat het vlees is samengesteld met behulp van de stof trombine. Trombine is de wetenschappelijke naam van de lijm. De Lange benadrukt dat de stof veilig is voor de gezondheid. Ze baseert zich daarvoor op een rapport van het EU-agentschap EFSA voor veilige voeding.

"Zonder deze stof worden kleine stukjes goed vlees weggegooid. Vinden de tegenstanders dat wel verantwoord?''

De tegenstanders verwerpen dat argument. "De vleesindustrie gooit de kleine stukjes nu heus niet weg. Dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gehakt'', laat Liotard (SP) weten. Ze ziet ook niets in een voorstel voor een vermelding op het etiket: "In een restaurant zit niet eens een etiket op vlees.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Freek

    Heeft mevrouw de Lange al eens van gehakt en tartaar gehoord?? daar gaan afgesneden stukjes vlees in. VGFlees is een natuurproduct, mak er met een beetje lijm geen fabrieksrommel van aub.

Of registreer je om te kunnen reageren.