Home

Achtergrond 3 reacties

Visafval geschikt als meststof voor sla

De Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (Katho) heeft een installatie ontwikkeld waarmee afval bij viskweek wordt gebruikt om sla mee te bemesten.

Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Een van de problemen waarmee de viskweek, ofwel aquacultuur, mee kampt, is de uitwerpselen van vissen. Daardoor moet gemiddeld 10 procent van het watervolume elke dag worden geloosd en ververst.

Met de aquaponics, de installatie van de Vlaamse hogeschool, wordt het mestwater niet meer geloosd, maar gebruikt als vloeibare meststof om planten te telen. Dit gaat waterschaartse tegen. De Katho gaat in proefopstellingen Afrikaanse meerval kweken in combinatie met slateelt op water.

Door sla op water te telen wordt bodemmoeheid voorkomen en kan de tuinder besparen op milieubelastende bodemontsmetting. Om dat systeem rendabel te maken, moet de Katho nog heel wat onderzoek doen, meldt Het Nieuwsblad.

Een van de groeimogelijkheden van de Vlaamse land- en tuinbouw is volgens docent Dieter Anseeuw aquacultuur. "Wereldwijd is bijna de helft van alle vis bestemd voor menselijke consumptie, afkomstig van de visteelt. Maar die groei is minder groot in Europa dan elders, daardoor dreigen wij een achterstand op te lopen. Vlaanderen kan hier vooral een rol spelen op het vlak van onderzoek, maar dat gebeurt tot nog toe uitsluitend aan de universiteiten. De Katho is de eerste hogeschool die een praktijkgericht onderwijsproject opzet voor bachelorstudenten dierenzorg, groenmanagement en tuinbouw."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  b l a Romeyn

  Oud nieuws gebruikte het al in de teeld van sla vanaf 1969 met goed resultaat
  maar werd door vele telers als te alternatief gezien maar het vraagd ook enige kunde bij het gebruik.

 • no-profile-image

  Bas

  Vis is de nieuwe kip, aquaponics is het nieuwe voorwaarts. Wij moeten nu toch maar eens leren dat wat je wilt eten je moet kweken, niet uit de zeeen halen. Ik ben van mening dat er veel meer druk op de landbouw gezet moet worden ivm het groener, duurzamer en energie zuinig produceren van producten. Misschien dat de nederlandse boer dan weer eens winst draait ipv puur verlies die door de staat moet worden gesubsidieerd.

 • no-profile-image

  gert

  Heeft de sla nu ook een vissmaak ? dan maar vis bij de sla.

Of registreer je om te kunnen reageren.