Home

Achtergrond 163 x bekeken

Verhagen wil minister Internationale Zaken

CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zou het goed vinden als er in een nieuw kabinet een minister van Internationale Zaken komt.

Diegene kan volgens hem makkelijker optreden op het internationale toneel, waar allerlei grote problemen spelen die sterk met elkaar verbonden zijn.

Dat heeft Verhagen donderdag aangekondigd. Als voorbeelden van zaken die in samenhang en internationaal moeten worden aangepakt, noemde hij de klimaatverandering, veiligheidsbeleid en energie.

Concreet zou het in Nederland betekenen dat de terreinen buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking onder een bewindspersoon vallen. Dat zou de ,,noodzakelijke impuls kunnen geven aan de manier waarop we onze ontwikkelingssamenwerking inrichten en ons hulpgeld besteden'', zei Verhagen in een toespraak op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Daarin benadrukte hij ook dat het in het belang van Nederland is dat de Europese Unie een strategische partner van de Verenigde Staten blijft. ,,Alleen als we eensgezind zijn, een krachtig gemeenschappelijk beleid voeren, kan Europa een bepalende geopolitieke machtsfactor worden op het wereldtoneel, naast de Verenigde Staten en China. Die ambitie zouden we wel moeten hebben: om van de G2 de G3 te maken'', stelde de demissionaire bewindsman.

Hij haalde opnieuw uit naar de PvdA. De houding van de voormalige coalitiepartner in de zaak-Uruzgan ,,was voor mij een dieptepunt''. Het kabinet viel eind februari over een verlenging van de militaire missie in die Afghaanse provincie. De PvdA stapte uit de regeringsploeg, omdat de partij de missie niet nog een keer wilde verlengen.

,,Invloed win je niet met praatjes vanaf de zijlijn. Invloed win je door je deel te doen en door het goed te doen'', aldus Verhagen. Volgens hem gaat het om invloed waarmee iets te bereiken valt op het gebied van goed bestuur, respect voor mensenrechten en bestrijding van corruptie. ,,Nederland scoorde daar geweldig goed, dat krediet hebben we nu achteloos op het spel gezet. En waarvoor? Voor een tijdelijke boost in de peilingen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.