Home

Achtergrond

Verburg: veehouder vaccineer tegen Q-koorts

Het lijkt erop dat de maatregelen om de Q-koorts te beteugelen niet per 1 juni kunnen worden versoepeld.

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) riep de veehouders vanmiddag op vooral hun dieren snel te laten vaccineren. Tot nu toe deden slechts 37 van de 426 bedrijven met melkgeiten en -schapen dat, aldus Verburg. Zij vermoedt dat de veehouders bang zijn dat hun bedrijf na vaccinatie toch nog besmet kan worden verklaard, maar volgens haar is die angst ongegrond. Als niet alle dieren op de melkleverende bedrijven tijdig zijn ingeënt, worden de maatregelen niet versoepeld, aldus Verburg.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis meldde eerder dat na vaccinatie uit melkmonsters een schijnbesmetting kan blijken. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) doet nader onderzoek, maar eerste resultaten wijzen er volgens Verburg niet op dat na vaccinatie de Q-koortsbacterie kan worden aangetroffen als er monsters van de melk worden genomen.

Sinds eind december zijn op 88 besmette bedrijven ruim 45.000 drachtige dieren afgemaakt om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie bij de bevalling of een miskraam vrijkomt. Ook geldt een fok- en vervoersverbod, maar het kabinet wil dat versoepelen als deskundigen denken dat dit kan zonder dat het gevolgen heeft voor de volksgezondheid. De Q-koorts maakte sinds 2007 duizenden mensen ziek.

Verburg hoopt dat haar oproep de zaak in beweging zet. Als dat niet of niet snel genoeg gebeurt, kan ze uiteindelijk boetes opleggen. ,,Ik wil er alles aan doen om de sector perspectief te bieden, maar dan moeten boeren wel hun verantwoordelijkheid nemen. Het is echt onverstandig als ze niet vaccineren. Dat belemmert de hele sector.''

Landbouworganisatie LTO erkent dat er nog veel moet gebeuren, maar na de uitleg van een wetenschapper is de angst weggenomen, denkt Toon van Hoof (LTO). "Sinds het onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis was er twijfel. De consequenties zijn immers enorm. Maar de drempel om te vaccineren is nu weggenomen, denk ik.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.