Home

Achtergrond 352 x bekeken 2 reacties

Verburg: herziening Europese richtlijn dierenwelzijn

De Europese richtlijn voor de bescherming van landbouwhuisdieren moet worden herzien.

De richtlijn moet een bredere reikwijdte krijgen en de doelen moeten ambitieuzer. Dat schrijft LNV-minister Gerda Verburg in een brief aan de Kamer. Verburg reageert hiermee op een rapport dat het Europees Parlement onlangs aannam. Het EP pleit daarin voor een algemene Europese dierenwelzijnswet, om het beleid in de lidstaten meer op één lijn te krijgen. Een voorstel voor zo’n wet zou er uiterlijk in 2014 moeten liggen, aldus het EP.

Het EP-rapport strookt goed met de inzet van Nederland op het vlak van dierenwelzijn, schrijft Verburg. Als prioriteiten merkt zij aan: vasthouden aan het EU-verbod op de legbatterij per 2012; een verbod op de castratie van biggen; herziening van de regels voor veetransport en de Varkensrichtlijn; verbod op gebruik van het waterbad om slachtkippen te verdoven.

Verder wil Verburg dat er Europese regels komen voor het welzijn van melkvee, vleeskuikenouderdieren, kalkoenen, nertsen en konijnen, en dat de EU het dwangvoederen van ganzen verbiedt, alsmede het houden van vossen en chinchilla’s voor bont en het importeren van dons van levend geplukte ganzen. Ook moet er meer aandacht komen voor het handhaven van de Europese dierenwelzijnsregels, vindt Verburg.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gemengd bedrijf

    zou er ook een verbod komen op het uitmelken van veehouders/ boeren in het algemeen?

  • no-profile-image

    Willie van Gemert

    De minister ( de slechtste van de laatste 25 jaar ) vergeet een belangrijk punt dat alle inporten in de EU aan de zelfde eisen moet voldoen als waaraan de Eu producenten moeten voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.