Home

Achtergrond 4 reacties

Verbetering nodig bij verzorging huisdieren

Een goudvis kan wel 40 jaar oud worden, maar leeft bij de gemiddelde huisdierbezitter nog niet eens een half jaar.

Dat geldt ook voor een konijn, dat zeker 10 jaar kan worden maar als huisdier slechts zo'n drie jaar oud wordt.

Dat stelt het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) uit Barneveld zaterdag bij de start van de Week van het Huisdier, die tot en met 23 mei duurt. Thema van de landelijke huisdierenweek is dit jaar het houden van huisdieren, omdat op dat gebied volgens het centrum nog veel te verbeteren valt. Het LICG heeft onder meer 'bijsluiters' gemaakt voor allerlei soorten huisdieren, waarin toekomstige baasjes alles kunnen lezen over kosten, verzorging, huisvesting en gedrag van het gewenste beest.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft minstens één huisdier volgens het LICG. Daaraan wordt per jaar 2,2 miljard euro uitgegeven voor aanschaf, verzorging en medische kosten. Uit een onderzoek in opdracht van het LICG is gebleken dat 84 procent van de huisdierbezitters denkt dat ze heel goed weten waar ze aan beginnen en dat ze goed voor hun dier kunnen zorgen. Toch komt ruim een derde van de beesten bij de dierenarts terecht door een ongeluk, verkeerde voeding of zelfs door vergeten het dier te voeren of water te geven.

Het LICG heeft voor de campagneweek bijna 400.000 informatieboekjes over de aanschaf van een huisdier verspreid onder dierenartsen, dierenopvangcentra, kinderboerderijen en dierenwinkels. Het boekje gaat niet alleen over het kopen van een kat, een hamster of een hond, maar ook over de voorwaarden om veel exotischer soorten, zoals een vogelspin, een fret of een slang verantwoord te kunnen houden.

Aan de Week van het Huisdier, die sinds 2002 wordt gehouden, doen allerlei dierenwelzijnsorganisaties mee. Op diverse plaatsen in het land zijn activiteiten met dieren. Een programma is te vinden op www.licg.nl.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  e

  Op dit artikel geen 40 tot 50 reakties van "dierenvrienden" en milieumensen omdat dit ze aanspreekt op iets wat henzelf zou kunnen raken? Jammer dat er dan wel altijd zoveel reakties zijn op artikelen over landbouwhuisdieren die het vaak veel beter hebben dan het gemiddelde dier in een gezin.

 • no-profile-image

  meisje van de honden

  Als een huisdier dan zo oud kan worden waarom dan niet in een gezonde situatie?
  Als je een konijnvrouwtje houd moet ze regelmatig gedekt worden en waar laat je die kleintjes dan weer, het diergeluk is niet altijd te vinden, als je geen jonkies wilt maar wel graag een konijn.
  Zo ook met een cavia die moet je niet alleen houden een maatje ergens in een andere kooi moet ie kunnen horen, dan is het al veel beter maar niet iedereen heeft daar trek aan, of ruimte voor.
  Een goede verzorging en daarover advies is nooit verkeerd, maar veel mensen denken vaak helemaal niet n,a huisdieren zijn vaak impuls aankopen, geen wonder dat ze sneller doodgaan dan nodig is.
  Verantwoording dragen is ook iets wat in de opvoeding thuishoort, leren eerst nadenken kan ik wel zolang de gemiddelde leeftijd van het dier er voor zorgen, voor je een beslissing neemt.
  Zou er heel wat minder dierenleed zijn.

 • no-profile-image

  Schaapje

  @E,M
  Helemaal mee eens, heel opvallend. Er zijn zo veel mensen die denken dat als ze een dier maar knuffelen dat het wel goed zal komen. Weten niets van natuurlijk gedrag, waarom ze doen wat ze doen en waar ze behoefte aan hebben. Goed idee om een 'bijsluiter' te maken voor huisdieren.
  Met name voor mensen die hamsters, konijnen en dergelijke voor hun kinderen kopen.

 • no-profile-image

  gert

  kan marianne weer meenemen in haar verkiezingsprogramma

Of registreer je om te kunnen reageren.