Home

Achtergrond 2 reacties

Veehouderij wil inzage in tariefopbouw Rendac

De Nederlandse veehouderij wil inzage in de opbouw van de destructietarieven van Rendac, nu de Nederlandse overheid niet langer aan de destructie bijdraagt en een deel van de destructiemarkt wil vrijgeven.

Destructiebedrijf Rendac wil echter maar tot op bepaalde hoogte inzicht geven, zo bleek vanmiddag op een hoorzitting over het destructiebestel in de Tweede Kamer. Minister Gerda Verburg besloot vorig jaar om de overheidsbijdrage van 15 miljoen euro per 2010 stop te zetten. De Tweede Kamer stemde in. Dit heeft geleid tot een verdubbeling van de kosten voor de veehouderij.

LTO en NVV eisen nu meer inzicht in de tariefsopbouw, tot nu toe tevergeefs. Rendac-directeur Sjors Beerendonk beweerde in de Kamer dat zijn bedrijf transparant is. "Maar onze boekhouding is geen openbaar kunstbezit." Alleen accountants krijgen de hele boekhouding te zien. Rendac is wel in overleg getreden met de sector om te komen tot overeenstemming over de tarieven.

In de Wet dieren, die momenteel voorligt in de Eerste Kamer, is geregeld dat de verwerking van categorie 1 en 2-materiaal wordt vrijgegeven, behalve kadavers. De verwerking daarvan blijft gereguleerd door de overheid, inclusief de tariefvaststelling. Directeur Gerard Bakker van de NMA stelde dat de kostentoerekening een punt van aandacht is in een markt waarin een deel is gereguleerd en een deel vrijgegeven aan marktwerking.

Aanleiding voor de hoorzitting vormen de plannen van het bedrijf Noblesse Proteins om toe te treden tot de destructiemarkt voor categorie 3-materiaal. Dat is slachtafval, dat niet is bestemd voor menselijke (maar eventueel wel voor dierlijke) consumptie. Sonac, net als Rendac onderdeel van Vion, heeft bezwaar tegen de toetreding van Noblesse omdat geen sprake zou zijn van eerlijke concurrentie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  l.t.o/z.l.t.o kom uit de kast, ,u bent er verantwoordelijk voor , dat boeren , slachterijen, verwerkens teveel betalen voor de verwerking van kadavers/ slachtafval.
  u zet de regering (C.d.a''ers) onder druk om u macht positie te behouden, als eigenaar, en of als belang heb-bende.

 • no-profile-image

  karel

  Voor ons als boeren is het natuurlijk moeilijk om aan te geven wat de kosten van de verwerking van de kadavers is . Wat ik wel weet dat sommige vrachtauto,s wel 40 stops per dag hebben maal 22 euro is 880 euro opbrengst per auto. Ervan uitgaande dat een werkdag 9 uur heeft is dat bijna 100 euor per uur. Geen 1 transportbedrijf dat dat heeft voor zijn auto,s. Dus omlaag dat tarief daarmee voorkomen we ook opspaargedrag op de bedrijven mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.