Home

Achtergrond 1144 x bekeken 203 reacties

VVD pleit voor opheffing van Staatsbosbeheer

De VVD is ervoor om Staatsbosbeheer op te heffen. Dat zou in elk geval een besparing van 25 miljoen euro opleveren op de zogeheten apparaatskosten.

Dat blijkt uit de bijlagen bij de doorrekening door het Centraal Planbureau. Het plan stond al in het conceptprogramma, zegt Kamerlid Janneke Snijder, maar was geschrapt omdat het "nogal een omschakeling" was. De liberalen hebben het plan echter nog niet opgegeven. "SBB is echt een staat in de staat. Het toezicht op de uitgaven voor grondaankopen is marginaal", aldus Snijder.

Uit de bijlagen blijkt verder dat de VVD de lasten voor het bedrijfsleven met honderden miljoen euro’s wil verlichten, via een uitbreiding van startersregelingen als de 'Tante Agaath' en een halvering van de schenk- en erfbelasting. De PvdA wil af van allerlei fiscale voordelen voor de agrarische sector: de landbouwvrijstelling, de lagere accijns voor rode diesel en de lagere energiebelasting voor de sierteelt. De zelfstandigenaftrek moet worden beperkt. Dit zou de staatskas zo’n 1 miljard euro opleveren. Ook het CDA wil het voordeel voor rode diesel schrappen, maar ertegenover staat een ruimere landbouwvrijstelling.

Voorts pleiten PvdA en Groenlinks voor het beperken of zelfs afschaffen van de fiscale aftrekregelingen EIA, MIA en Vamil, en willen beide partijen verplichte luchtwassers voor alle stallen in de intensieve veehouderij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Moet je jezelf nu onder wippernaam gelijk geven? Bah. Ik trek je beweringen natuurlijk in twijfel, herkauwer. Waarschijnlijk had je (oké, zal de beleefdheidsvorm nooit meer gebruiken) een joint tussen je lippen toen je vogels zag vliegen in de jaren '70. Tot ver in de jaren 90 waren er zat leeuwerikjes. Tot ver in de jaren 80 zaten er veel patrijzen. Tot ver in de jaren 80 zaten er relatief weinig kraaien, kauwen en eksters. Een kiekendief was een bezienswaardigheid. Uitgezopen legsels van patrijzen en fazanten aan de orde van de dag. Patrijzen die je brievenbus in wilden kruipen, omdat ze belaagd werden door roofvogels. Compleet uitgemoorde nestjes, niet één bleef er over, wie de schuldige ook mocht wezen. Een eerste legsel zie je verloren gaan, een tweede ook en dat kwam zeker niet door maai- en spuitbeleid, want er zijn plekken genoeg in de natuur, waar geen geëxtensiveerde landbouw is en waar sedert WOII en masse werd gespoten met middelen nu al lang zijn verboden, maar waar deze vogels blijkbaar weinig hinder van ondervonden bij hun voortplanting. Nog 50 jaar je verhalen volhouden herkauwer, in de hoop dat niemand deze verhalen verteld, dan kunnen je hardnekkige onwaarheden definitief als waar zijnd de geschiedenisboekjes in. Dat landbouw is geëxtensiveerd klopt, dat er bestrijdingsmiddelen gespoten zijn ook, dat er veel legsels verloren gingen en gaan ook, maar de oorzaken en de verbanden die je legt komen echt uit een aparte koker binnen deze maatschappij. Boeren en jagers hebben daar een heel andere kijk op. Het zou toch vreemd zijn dat ze dingen die ze dagelijks, wekelijk, jaarlijks waarnemen zo faliekant fout beoordeelden. Je vossenverhaal van de toendra's vertalen naar een ideaal Nederlands plaatje hoort wat mij betreft tot dezelfde luchtfietserij.
  Tevreden WIPPER? Dit is dus echt wel het laatste beetje energie dat ik hier in steek. Praten met blinde doven is lastig.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat zegt de VVD wel ja, dat ze van LNV en SBB af willen. Maar er gaapt bij politici altijd nogal een diepe kloof tussen wat ze zeggen en wat ze doen. Het zal mij dus benieuwen.

 • no-profile-image

  De heb is het einde van het vermaak

  Staatsbos heeft als doel om bos te beheren. Natuurmonumenten heeft als doel natuur te beheren. Dat beheren dat doen ze met verve. Niks mis mee. Maar waar de pot de ketel verwijt, daar gaat het ook bij deze 2 instanties mis. Dat beheren kost geld. En de subsidies zijn ook eindig. Dus, wat doe je als je geld tekort komt? Initiatieven ontplooien. Goed zo, maar dan wordt er zo maar bos gekapt om de geldopbrengst, dan worden er niet-inheemse bomen gekapt om reden van de geldopbrengst, de biodiversiteit wordt even op een lager pitje gezet, open bossen worden gemaakt, wat een verzinsel, Schotse Hooglanders grazen en worden te gevaarlijk gevonden en weer weggestuurd, 3 draden hoog wordt prikkeldraad gespannen rond de open bossen, dieren houden om de geldopbrengst en zo worden de instellingen net boeren bedrijven. Die onderhouden natuur en betalen dat door een agrarisch bedrijf te runnen. Tja, zo is voor die instellingen de cirkel rond. Conclusie: het geld middels subsidie aan die instellingen besteden is weggegooid geld. Het is én was goedkoper om dat door de boer te laten doen. Alleen nu zijn ze in Den Haag pas wijs genoeg om te beseffen dat de boer dat voor niks deed. En de burger moet er voor betaald hebben en komt dan nog geld tekort. Vanaf 2013 kunnen SBB en Natuurmonumenten en provinciale landschappen worden opgeheven. De EU subsidie op landschap en natuur kan dan aan de boeren worden uitgekeerd, die de natuur willen onderhouden. Dan komt het na 50 jaar eindelijk op de plaats terecht waar het thuis hoort. De stoffeerder van het platteland is een boer. En de IKEA-achtige instellingen rondtoerend in hun jeeps kunnen hun deuren sluiten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Exact, je bent een miezerige dwerg. Ik heb in heel mijn leven nog nooit ook maar iets met drugs gehad en heb altijd mijn vak (ornitholoog) zorgvuldig en wetenschappelijk verantwoord uitgevoerd en de resultaten vastgelegd in rapporten en artikelen. Jouw gebaalt slaat absoluuut nergens op en komt naadloos overeen met de raaskallerei van het verderfelijke grauw dat buizerds klemt, kiekendieven vergiftigd en kraaien in kooien vangt en dan met hagelpatronen de dood injaagt. En Hans: na meer dan een halve eeuw nauwgezet en minutieus onderzoek naar de hele weidevogelproblematiek ben ik er wel aan gewend dat het absolute onbenul de trieste realteit altijd zal blijven ontkennen. Daarom stop ik met reageren op dit onwelriekend beerputeffluent. Bekijk het maar.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe toch, ik maakte maar een grapje. Dat mag toch wel nu ze er in Den Haag een lunapark van hebben gebouwd? Allemaal lunatic! Echt van lotje! Nét zoals LNV een ware kermis heeft gemaakt van het natuur- en faunabeheer. Compleet met jaarrond geopende schiettenten. In plaats van pinupfoto's kan daar immers vrijwel onbelemmerd op onze wilde fauna geknald worden. Ik zag al voor me tot welke toestanden dat zou kunnen leiden als er onverwacht ineens een motie voor een bepaald dossier ter stemming zou komen, waar de hele oppositie plus de gedogende macht zich achter zouden stellen. Kijk, daarin schuilen nu de mogelijkheden van het staatsrechtelijke monster dat VVD en CDA aan het verwekken zijn. Een coalitie die zichzelf reeds op voorhand vleugellam maakt en tegelijk in de voet schiet! Kreupeler heeft zelfs Janpeter het niet gebrouwen! Kritische Lezer, denk jij dat Geert Wilders en Fleur Agema erg veel op hebben met LNV en SBB? En denk je dat VVD en CDA na alle Ovpl ellende en Q-koortsleed staan te trappelen om een lans te breken voor het behoud van die twee zorgenbarende misbaksels? Het zou mij niet verbazen als vanuit "bezuinigingsnoodzaak" LNV wordt opgedeeld onder EZ en VROM en SBB wordt ontmanteld en qua ecologisch terreinbeheer naar de Provinciale Landschappen wordt geschoven. Want slechter kan het gewoon niet worden in onze staatsnatuurreservaten!

 • no-profile-image

  geen

  Staatbosbeheer pleit voor opheffing van de VVd. Is dat geen betere keuze????

 • no-profile-image

  exact

  Imam herkauwer, als jij gewetensvol geletterd wetenschapper bent, noem mij dan maar ongeletterd schorremorrie. Onderscheid moet er wezen. Tsjonge...
  Weet je wat ik trouwens denk? Dat er straks een nog confessioneler kabinet komt. Hoezo afgestraft? Er is wel duidelijk gemaakt door de kiezer dat het CDA niet nog eens het Bos in moet worden gestuurd. Die CDA'ers zijn gewoon een plaatsje naar rechts opgeschoven. Geinig.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Herkauwer, vergeet niet dat het CDA nog steeds denkt dat LNV van groot belang is voor de landbouw. Het CDA en LNV is nu eenmaal één pot nat.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans nogmaals: sprekende kippen zonder kop komen zuidelijk van De Lemmer niet voor. Kijk maar op Google onder zoekopdracht: verspreidingskaart sprekende kippen zonder kop. Ik heb nooit bestreden dat er plaatselijk overlast of schade door zomerganzen kan zijn. Ik heb zélfs een hele rits mogelijkheden genoemd om die overlast of schade te beperken of te voorkomen. Die ga ik niet allemaal herhalen, maar nestbehandeling met maiskiemolie was en is er daar eentje van. Bovendien heb ik al wel duizendmaal geschreven dat heel vaak natuurbeherende organisaties schuldig zijn aan het ontstaan van te grote ganzenpopulaties.

 • no-profile-image

  koetje

  Heb je jezelf nog niet belachelijk genoeg gemaakt op de AGD-fora Herkauwer?
  Spitting Image Donkeyshot?

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Weg met SBB!

 • no-profile-image

  doei

  Boer in opleiding, het probleem is dat wat zij doen , kan het daglicht niet verteren . Daarom zijn ze bij nacht en ontij op pad . Het kunnen wel stropers zijn . Maar zeg het maar niet , ze zijn nogal snel aangebrand . Doei

 • no-profile-image

  katja

  Toppie Herkauwer, daar heeft zo'n spreukenprevelaar niet van terug. Ik heb me toch zo'n hekel aan dat volk. 's Zondags vroom in de kerk en de rest van de week leven als een beest en God's schepping misbruiken, uitbuiten en uitmoorden. Gedsie!

 • no-profile-image

  katja

  Pssst, Boer in opleiding, ik vertel jou een geheimpje. Je hebt het over een getrouwd stel? Nou, dan zijn Herkauwer en ik virtueel voor het bed getrouwd. Alleen: met zo'n warm zomerweer is het 's nachts tussen de lakens niet uit te houden en dus werken we dan op de pc en duiken overdag lekker samen de hooibultjes in. Daar doen we dan weer stof genoeg op om een hele volgende nacht lekker nietsnuttend over op de pc te kunnen rammen. Niet verder vertellen hoor. En dat het googelen jou niet lukt, dat is niet ons hooipakkie an. Liever helemaal niks an zelfs! Toedeloe.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hé hallo Koetje Boe, zo kort door de bocht hoeft het voor mij nou ook weer net hoor. Ik heb nooit gezegd dat de broedpopulaties geen problemen kunnen geven. Want dat vond ikzelf al sinds ik in 1976 zag wat SBB in de Rottige Meenthe aan het omklooien was. En vanaf 1977 ook in De Deelen. Maar ik zie een verontrustende tendens om zomer- en winterganzen over één kam te scheren. Ten behoeve van het meest onnutte plebs dat er op het platteland op twee benen in moddervastgelopen Suv's rondkruipt. Hét hobbyjager! Mits op een weidelijke manier, kan ik enige bejaging van de broedvogels nog billijken (hoewel rompen op benen zich in de zomer vergrepen aan mijn handtamme en beschermde vrijvliegende Dwerggansjes!), maar van de wilde Siberische ganzen moet dat ecologisch volstrekt ongeletterde gajes afblijven. En zo niet, dan zullen ze mij aldoor op hun pad vinden. Want ik beheer de enige ware ongedierte opruimingsdienst! En ik zal niet rusten voordat er in dit land weer een beschaafde omgang met onze dieren die in de vrije natuur leven, realiteit is geworden. Dankzij het totaal verkankerde CDA (want het zou doorzichtig lullig zijn om daarvan CU of PvdA de schuld te geven) heeft de civilisatie weer tientallen jaren vertraging opgelopen.

 • no-profile-image

  exact

  Spotvogel, als jij mijn scheten wilt ruiken, je doet je best maar, ik leef met andere dromen. Om je te plezieren zal ik wat hachee eten. Dat van in de kooien afschieten moet een aperte leugen zijn. Geen jager die het in zijn hersens haalt om dit te doen vanwege veiligheidsrisico's. Maar dat snap jij natuurlijk niet, je was waarschijnlijk een beetje high van al die winden snuiven of dronken van gegiste besjes eten toen je e.e.a. waarnam. Je geilt er op om mensen bij naam te noemen, alsof je daar iets mee bewijst zeg! Je roept zoveel en dan nog onder verschillende namen, zielig stuk vreten. Je politieke mening legt eens te meer je gebrek aan verstand en nuance vast en je wrok jegens mensen die je kronkels niet klakkeloos willen volgen. Je lijkt inderdaad een uitwerpsel van de hedendaagse maatschappij die de weg kwijt is, spotvogel, uh herkauwer. Oh ja, nog even en dan komt het zware geschut: anti-jacht, juvenalis de tweede, katja met de ronde memmen die gepakt wordt door een wandelaar? Allemaal uit hetzelfde sprookjesbos met idiote plaatsnaampjes.

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer vragen beantwoorden is niet jou sterkste kant , daarom vraag ik je welke misstanden zijn er in natuurgebieden die je genoteerd hebt . We praten niet over ganzen over last. Kun je deze mis standen niet op noemen ,dan ben je onkundig in alles en niks. Gegroet HANS

 • no-profile-image

  J@gertje

  Heel mooi gesproken Katja!
  Het zijn figuren als jou vriendje die er er een enorme puinhoop van hebben gemaakt!
  En daar moet héél snel een einde aan komen.
  En dat gaat lukken ook!
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Maak 't

  Ik mag toch hopen dat Brussel nooit heeft voorgeschreven dat er honderden dieren moesten worden opgesloten om vervolgens te creperen van de honger? Als dit natuurbeheer is, ben ik de paus.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou dart lijkt mij dan politiek erg makkelijk, want 10 miljard is er gewoon niet vrij te maken voor zulke aankopen. En dat zal de komende jaren ook niet veranderen. Bovendien: als de EHS wordt opgehangen aan idiote plannenmakerijen zoals hiervoor beschreven dan moet er een dikke streep doorheen. Want dit is Nuchter Nederland en niet Waanzin Utopia!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het naakte feit dat er, na jarenlang sexueel misbruik van aan hen toevertrouwde jongeren door de clerus, nog altijd vrolijke christenen zijn, doet mij het ergste vrezen. Pontifix, ik had het over jouw zus, niet over dat andere figuur. En ik wil hier ook niet al te lang over doorzagen, want fabels verdienen de aandacht die hen toekomt. Zie ook de geillustreerde bijbels van wijlen Rien Poortvliet. Bij leven een jager, die er van genoot om God's schepping voor de kick naar de mallebiezen te knallen. Kijk: en van zulke huichelarij wordt ik nou doodziek!

 • no-profile-image

  Tea Hater

  Ik ruik weer een Redneck.......schelden op ambtenaren.......

 • no-profile-image

  Boer

  Gespierde taal van een (ex ?) ambtenaar die sinds de mid zestiger weinig gepresteerd heeft en daar iedereen behalve zichzelf de schuld van geeft. Als je handen net zo hard werkten als je mond dan had nederland er vast en zeker perfect uitgezien Herkauwer. Maar ja, als je op het zachte warme comfortabele ambtelijke plushe wil blijven zitten is het vaak beter om bij bepaalde zaken waar je het niet mee eens bent of die je fout ziet gaan de andere kant op te kijken. Toch?. Hoeveel spijt dat je daarvan achteraf ook hebt, die vijfenveertig jaren haal je niet meer in hoe hard je op dit forum ook scheldt op alles en iedereen.

 • no-profile-image

  Dikke Sjomp

  Goed idee, ook gelijk ministerie van landbouw opheffen en onderbrengen bij economische zaken. Naast een enorme besparing op ambtenaren krijgen we dan rechts georiënteerde beleidsmakers ipv linkse loeders uit Wageningen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Exact, je verwijt mij domme kortzichtigheid? Wat een nul-aantijging! De vos is de enige ware natuurlijke predator die bij ons de ganzenpopulaties stuctureel en duurzaam kan reguleren. Daar valt niks op af te dingen. De vos heeft anderzijds part noch deel aan de teloorgang van de weidevogelstand, die willens en wetens kapot werd gemaakt door schaalvergroting, diepteontwatering, overbemesting en idio-intensivering! Daardoor werd ook de Patrijs stinkzeldzaam een ook daaraan heeft de vos geen enkele schuld. Net zomin als aan het steeds schaarser worden van talloze andere bodembroeders. Want vossen leven jaarrond vooral van muizen, mollen, woelratten, regenwormen, slakken, grote insecten et cetera en alleen in het voorjaar een paar weken van eieren, kuikens en broedende oudervogels. En van kadavers van kapotgemaaide zogende jonge hazen en in het leger doodgerauschte moerhazen. Dat zijn de feiten en er komt een dag dat zelfs doofblinde politici dit zullen gaan inzien. Gegroet!

 • no-profile-image

  gerard

  Precies corrie, laat maar eens zien in de supermarkt wat jij daar aan wil doen ipv alleen schreeuwen, zoals de meeste consumenten met de minste centen.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Als de VVD het voornemen, om het opheffen van SBB, wil onderbouwen met bewijsbeelden, dan zijn de links Oostvaardersplassen-sterfte.nl en http://www.youtube.com/watch?v=LX4P4BC70hw het juiste materiaal om de kamer te overtuigen.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  en dan moet de rest nog komen het geld bedrag stort langzaam maar zeker in een bodemloze put.

 • no-profile-image

  machien jansma

  Jan, die You tube link werkt niet. Maar het filmpje is ook te zien via Oostvaardersplassen-sterfte.nl

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal mee eens Kritische Lezer, maar bekijk onze regering en parlement eens en projecteer daar de bijbelse (ik gruw er van), aan je zus toegedichte, spreuk "ziet de mens" eens tegen. Al die zelfvergenoegde rompen op benen met hun 'Balkendende min 0.5% traktement' van bijna twee ton, maandelijks netto bijgeschreven op hun taxfree groeippolisrekening bij DNB! Daar kan een weldenkend kritisch mens toch alleen maar een spontane donatie uit het eigen maag-darmkanaal tegenover stellen?

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer ik weet dat je mijn waarheden niet geloofd en niet accepteerd maar op 1 ding zijn wij het waarschijnlijk wel eens , kijk maar naar de wan toestanden van sbb in oost vaarders plassen. Opheffen die club amateurs. Stop zetten EHS want OOST-WOLD wilden zij er ook graag erbij. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Cas

  @melkveehouderij, VVD staat voor ondernemersschap omdat dit een belangrijker peiler is voor de economie en werkgelegenheid. Dus geen instanties in standhouden, zoals Staatsbosbeheer maar ook de productschappen, die ons handenvol geld en administratieve lasten kosten. Het is tijd om eens orde op zaken te stellen. En onder andere met Janneke Snijder hebben we een goede landbouwvertegenwoordiging in de VVD.

 • no-profile-image

  roos

  Groot gelijk en dan gelijk ook het Nationale Groenfonds, dat begrotingsgeld ontvangt, maar zich niet aan de regels houdt. De Rekenkamer heeft onlangs overigens ook kritisch uitgelaten over de ondoorzichtige financieringsconstructies waarbij de provincies pakweg een half miljard ontvingen.
  En dan moet er gelijk ook eens gekeken worden naar de manier waarop "groen" met mooie verhalen de meest wonderlijke wet- en regelgeving hanteert. of gewoon negeert, want wie het heeft het in de gaten?
  in de Crisis en Herstelwet is zelfs voor boeren een nieuwe onmogelijkheid om bezwaar te maken over wat er met je land gebeurt ingeslopen: Je moet 200 meter WONEN van datgene wat niet klopt, anders mág je geen bezwaar meer maken. Je zal maar land hebben op meer dan 200 meter afstand van je woning... dat is gauw gedaan in boerenland!!
  Heeft den Haag weer bij zitten slapen..

 • no-profile-image

  koetje

  Prima plan van de VVD,en meteen alle subsidies naar alle natuurclubs stopzetten,verhuur de natuurgebieden maar aan de boeren.Nu beconcurreren ze de boeren met hun natuurvlees-programma's.

 • no-profile-image

  koetje

  De trekganzen zijn ook niet het probleem maar de overzomerende ganzen dat weet je zelf ook wel.

 • no-profile-image

  geert

  Goed plan van de VVD om deze overheidsinstelling te laten verdwijnen.
  De bossen die er al zijn die moeten eerst eens goed onderhouden worden en daar is wel een andere club voor die dat wil doen nl Natuurmonumenten, jeweetwel die club van Veerman.
  VVD brengt het ondernemersschap weer terug in de landbouw.
  Topmens die Janneke Snijder!!

 • no-profile-image

  Uitbener

  Was niet van plan om te gaan stemmen. De tweedeling wordt door geen enkele partij echt aangepakt. Dat is een schande van de eerste orde. Politici bezuinigen overal op, maar niet op eigen salaris. Dat is écht verwonderlijk, omdat ná de laatste verkiezingen de salarissen van de heren en dames politici als donderslag bij heldere hemel met 2 cijfers voor de komma procentueel zijn verhoogd. Het broddelwerk van de laatste 10 jaren waarin de tweedeling in de Nederlandse maatschappij gigantisch is toegenomen moet stoppen.
  Het is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen, maar sinds enkele jaren hebben wij in Nederland voedselbanken. Voor arme mensen zonder maar ook mét een eigen bedrijf. Dat kan zo niet doorgaan. Het roer moet om in Den Haag, en wel drastisch.

  Maar nu de VVD de stekker uit SBB wil trekken, halen ze mij over de streep. De VVD krijgt daarom mijn stem. En als er 1 staat binnen de staat is omgevallen, dan volgen er hopelijk meer. De waterschappen kunnen ook maar beter verdwijnen. En ook de ambtenaren van ABN AMRO moeten in salaris terug naar de niveau's van de ambtenaren loonschalen. Je kunt toch niet de ene ambtenaar meer loon uitbetalen omdat ie bankmedewerker is, dan de andere financieel deskundige bij andere instellingen van onze overheid. Dat is meten met veel meer dan 2 maten. Dat kan niet, deze ongelijkheid. Het voordeel voor ABNAMRO is daarmee de winst van het bankbedrijf sterk stijgt. Dan kan het meer vermogen aantrekken om krediet te verstrekken. Dat is dan een voorbeeld voor de andere bankbedrijven met Bijstandskapitaal. En zo komt onze economie met loonmatiging in de financiële sector de kredietcrisis te boven. Nu zitten de besturen van de financiële instellingen op hun handen, omdat ze de lonen niet durven te verminderen of omdat ze zelf in loondienst zijn en niet willen inleveren van hun meer dan riante gegraaide salaris.
  Conclusie: Waterschappen en SBB, weg ermee. Maar ook de ambtenaren van de ABNAMRO in salaris terug naar ambtenaren niveau. En dat laatste met een noodwet. Want de circus act van de bankiers heeft nu lang genoeg geduurd. Er moeten nu spijkers met koppen geslagen worden. Niet kaasschaven maar uitbenen die graaisalarissen bij bank-en verzekeringspersoneel, managers in allerlei sectoren en politiek.

 • no-profile-image

  Natuurliefhebber

  Een goede zaak, er wordt zeer weinig gepresteerd en kost klauwen vol geld. Voor alle bossen moet herplant plicht instellen. Het ziet wer dramatisch uit, ze laten alles liggen wat omvalt. Het is toch te gek voor woorden dat langs smalle wegen en gevaarlijkekruisingen bomen niet gekapt mogen worden en dat ze in de bossen alles gewoon kapot laten gaan!

 • no-profile-image

  koetje

  Ik woon niet in de Sudhoek Herkauwer en ik heb hier alleen last van Grauwe en Boerenganzen,maar goed dat is volgens jou mijn eigen schuld omdat ik niet in gebieden met verboden toegang bordjes ga nestbehandelen.Als ik schadevergoeding ga aanvragen ben ik weer een inhalige kloteboer,ja zo komen we er nooit uit hé.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe toch. Wat heeft dat omgeslagen Skutsje voor de haven van Ostende hier nou weer mee te maken? Matig je en ga je schamen in Knokke-Heist! Maar je hoort mij toch niet klagen over de nu in elkaar geflantste nep-coalitie? Ik voorzag ook al grote mogelijkheden om Geert de "Herstel na Crisis Wet" eens voor te houden. De aanstichters van alle toenmalige en actuele ellende (het immorele CDA en de materialistisch-arrogante VVD) zullen zich wel honderd keer bedenken voordat ze het eigen machtspluche offeren voor wat onbeduidende nutteloze diertjes die alleen bij Ruig en Hanos een paar centen opbrengen.

 • no-profile-image

  Tea Hater

  SBB zou, mits goed geleid een enorme opbrengst kunnen genereren...... beluister ik hier een neo-libraal? Als er een politieke richting destructief voor een maatschappij is dan deze wel.........SBB is een vreemde club geworden maar deze dan "" ïn de markt "zetten is ovpl waardig... Wordt eens volwassen man.

 • no-profile-image

  exact

  Herkauwer, klein puntje van orde: het zijn JOUW feiten. Over DE feiten valt nog wel te twisten. Geef me s.v.p. een voorbeeld waar de vos als enige ware predator de ganzenpopulaties structureel en duurzaam heeft gereguleerd. Begin er nou niet over dat dat nog niet bestaat, omdat de vossen structureel weggeknald worden. Uw beschrijft een vossen- en ganzenutopia. Het verbaast me hogelijk dat u jarenlang uw geld verdiende in deze materie en dat u nog steeds willens en wetenss ziende blind bent. Ik vind uw arumenten echte jaren-70-parka-met-verrekijker-natuurliefhebber niveau. Als u toen de patrijzenstand met uw verrekijker aanschouwde in het landschap waarop de boer werkte, dan zou u moeten weten dat de patrijzenstand niet is omlaag gebracht door de door u genoemde redenen. De opkomst van allerhande roofvogels, meneertje, maar uw focus was blijkbaar nog niet goed ingesteld.

 • no-profile-image

  exact

  okë, nog eentje dan. Lees op de plaatsen waar extensief staat intensief in de vorige bijdrage. Dát was een foutje.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, ik weet iets veel beters. Er moeten immers 18 miljard pietermannen bezuinigd worden en daarvan mogen er best wat van het Faunafonds komen. Want het moet in deze dure tijden afgelopen zijn met het Sinterklaas spelen met gemeenschapsgelden en boeren moeten maar weer leren om hun handen klappend te laten wapperen en hun stem, fiets, trekker of Border Colly te gebruiken om onwelkome gasten te heuen. Dat konden ze vroeger ook en toen hoorde je vrijwel niemand over schadecompensatie. Je zult het gaan beleven, dat ingevolge die nieuwe wet het CDA maar al te graag de secundaire voorwaarden voor al het LNV-personeel zodanig zal willen bijstellen, dat men voortaan continu weekend kan vieren. Want de VVD ziet LNV ook al jarenlang niet zitten en wil ook z.s.m. af van SBB. Let op: de pluchegeilheid gaat het CDA zuur opbreken!

 • no-profile-image

  koetje

  Ga je lekker Herkauwer?Knalapparaten, vlaggetjes en honden helpt geen zier,ja ze vliegen even een rondje om en wanneer je weer op het erf bent zitten ze weer gezellig te gakken en te kakken op de plek waar ze net vandaan komen,mij maak je echt niks wijs hoor.Ik ben het af en toe best met je eens maar nu even niet.

 • no-profile-image

  hans

  Boer , op het land, het zijn uit -gerangeerde ambtenaren die ons van het landwerk afhouden en aan het papier werk houden , de ene controleerd de andere . Als ze nu eens bijdragen aan iets dan kun je er vrede mee hebben maar prietpraat kunnen ze allemaal , oplossingen aanreiken niet. Hetzijn zinloze en nuttelose verhalen. Herkauwer kom eens met iets nuttigs aan in plaats kletsen uit je nek, je zit in een tunnel visie.

 • no-profile-image

  watersnip

  @brabant. Ik ken onderzoeken naar de fosfaatgehalten in agrarische gronden. Daaruit blijkt dat tot 1 meter diep(!) er zoveel fosfaat in de bodem zit, dat er vijftig(!) jaar graan op verbouwd kan worden. En zoals je hier ook hebt kunnen lezen worden bij lange na niet de doelstellingen gehaald voor het terugbrengen van de bestrijdingsmiddelen, met als triest gevolg o.a. een grote bijensterfte. En de vos en de weidevogels hebben eeuwen samen geleefd, zonder elkaar uit te roeien. Dus dat is ook een kul argument.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Arme Exact toch, je hoeft mij niet ineens met U aan te gaan spreken hoor. Tutoieren mag! Ik geef je voorbeelden van gebieden waar (pool)vossen al sinds mensenheugenis de ganzenpopulaties reguleren. Namelijk op de toendra's en in de taiga's van beneden tot ver boven de poolcirkel. Het zijn daar ook niet de enige predatoren, want sneeuwuil, giervalk, ruigpootbuizerd, zilvermeeuw, burgemeester en grote jager kapen weleens wat pullen weg. Maar alleen de poolvos kan kwantificeerbare verschillen in de jaarlijkse reproductie bij ganzenpopulaties aanbrengen (afgezien van het klimaat dan). Dat werkt zo: in lemmingrijke jaren is er weinig nest- en kuikenpredatie. In lemmingarme jaren eten de vossen meer ganzeneieren en pullen. Bij ons zijn er natuurlijk geen lemmingen, maar wel andere voedseldieren zoals veldmuizen, mollen, ratten e.d. en de al genoemde slakken, wormen, insecten en andere voedselbronnen. Maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat vossen, wanneer zij met rust gelaten worden, in de periode mrt - juli niet een aanzienlijk deel van hun voedselbehoefte uit de ganzenpopulaties zouden peuren. Die kans wordt niet gegeven, omdat er op jaarbasis in ons land vele tienduizenden vossen door jagende "faunabeheerders"om zeep worden geholpen. Daardoor - en door het nalaten van nestbehandeling- hebben die 'overpopulaties' van ganzen kunnen ontstaan. Dat is de schuld van de jagers en daar valt niks op af te dingen. De voorbeelden ervan zijn in bijna ieder waterrijk gebied van ons land makkelijk waar te nemen. En voor de goede orde: nagenoeg iedere bunder van ons nationale buitengebied valt tegenwoordig onder de gesel van hobbyknallende Faunabeheerenheden. Je vertelt trouwens ook baarlijke onzin over de patrijs. Die vogel verdween door het grootschalig kapotspuiten van kruidenrijke vegetaties op perceelranden en tussen akkers en het verworden van ons grasland tot overbemestte monocultures van raaigras, zonder enige graduele differentiatie. Daardoor is ook de veldleeuwerik nagenoeg overal zeldzaam geworden. net als de graspieper. Het is kul om daarvan roofvogels de schuld te geven. Er wordt geen patrijzennest door een roofvogel leeggeroofd en de kuikens verlaten na uitkomen nagenoeg meteen het nest en kunnen al na anderhalve week vliegen. Pas daarna groeien hun lichaamsveren. Ik sta open voor iedere discussie, maar dan wel graag met feiten en zinnige argumentaties.

 • no-profile-image

  exact

  Hopelijk reageren de vele tongen waarmee Herkauwer spreekt ook niet meer. Eindelijk rust. Gevaarlijk trouwens, kraaien in een kooi schieten... Heeft hij vast op een van zijn vele patrouilles waargenomen. En anders wel van horen zeggen. Dat schijnt ook altijd te kloppen. Of de vogeltjes vertelden het hem. Als echte vogelfluisteraar kon hij praten met de vogels.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Niks geinig, oerdom Exact-pseudoniemmisbruiker. Het CDA bestaat al vanaf de oprichting uit indifferente draaikonten en zweefteven. Allemaal bang voor het leven en nog veel angstiger voor wat er na de dood komt. Stom volk, want iedere avond gaan ze te bed en denken er niet bij na dat er wellicht geen dageraad meer aanstaande is. Zodat de laatste zonde nooit meer door de biecht uitgewist kan worden en Dus het hellevuur wacht. Stelletje heidenen!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ach, dat is maar een Zoethoudertje!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Herkauwer, klinkt allemaal stoer maar hoe wil je het DNA van die vossen linken aan SBB ? Heb je van alle vossenfamilies in Ned. ook een DNA databank?
  Nee natuurlijk niet,je loopt weer te blazen.!!

 • no-profile-image

  watersnip

  Wat een baarlijke nonsens van de meeste mensen hier. Miljoenen recreanten genieten van de terreinen van SBB, kinderen worden opgevoed over de natuur en biodiversiteit in de nationale parken. En boeren die het landschap onderhouden zijn echt uitzonderingen. Negentig procent vernielt de boel, boomwallen saboteren, illegale kap, slootranden doodspuiten, waar zijn onze weidevogels gebleven etc. etc. En die boeren zouden onze nog resterende natuur moeten gaan beheren? Never nooit niet, hebben ze helemaal geen verstand van. Laat die boeren maar hun eigen land naar de bliksem helpen, door overbemesting en chemie. Alle bodemleven ombrengen en de waterstand omlaag, zodat er flink begeregend moet worden uit grondwater. SUKKELS!

 • no-profile-image

  exact

  Geinig, monneer de herkauwer is op de teentjes getrapt. Het moet ook moeilijk zijn om ergens een leven lang je tijd mee te verdoen om vervolgens te moeten onderkennen dat met je opgebouwde ' inzichten' de kachel wordt aangemaakt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Exact luister nou eens goed. Dat ik jouw vraag niet zonder meer kan beantwoorden ligt aan het kromme beleid in dit land, maar zeker is wél dat iedereen een Zorgplicht heeft om schade of overlast aan eigendommen te voorkomen of te beperken. Dat geldt m.b.t ganzen en zwanen voor boeren/grondgeberuikers die gevoelige gewassen telen, maar ook voor jagers die op die landerijen hun hobby uitoefenen maar zichzelf graag Faunabeheerder noemen. Vooralsnog beheren ze echter niks en houden alleen maar raudouwend huis in ecosystemen waarvan zij absoluut niks begrijpen. Ik snap dat het erg confronterend is om tekens met je neus in die zelfgedraaide bolus te worden gedrukt, maar de waarheid moet nou eenmaal gezegd worden.

 • no-profile-image

  anti

  De linkse kerk reageert een beetje Zuur.

 • no-profile-image

  n.n

  Watersnip, figuren zoals jij hebben we er genoeg van. Als ik om me heen kijk kan ik alleen maar constateren dat de natuurgebieden er belabert er bij liggen . Het is een grote ruige bende met pitrussen. Als ik kijk naar het gebied waar wij tot halverwege de jaren 80 de gronden nog bemesten [ DEZE WAREN TOEN OOK AL IN BEZIT VAN IT-FRYSKE GEA ] . Hier broeden jaarlijks kivieten grutto wulpen skolekster en de kemphaan .Het waterpeil moest omhoog vonden ze omdat het gebied verdroogde. Er zijn duikers geplaatst met kleppen erin zodat er bij hoog water het gebied bijna onder water liep en als het waterpeil van de Friese boezum daalde het water werd tegen gehouden in dit gebied . De gevolgen waren dat er niet meer bemest kon worden en de weide vogels in het voorjaar daarop NIET MEER IN DIT GEBIED ZIJN TERUG GEKEERD . Nu loopt er een project dat moet ontwikkeld worden van landbouw naar natuur. In dit gebied zitten weide vogels de reactie van de betreffende natuurorganisatie is DIT IS GEEN GEBIED VOOR WEIDEVOGELS ZE GAAN WEL NAAR MIDDEN - EN NOORDFRIESLAND al deze landerijen moeten minimaal plasdras staan en er mag niet meer bemest worden De biodiversiteit in dit gebied zal geheel ver dwijnen. Jij watersip moet nog veel leren . gegroet n.n

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer, eindelijk een antwoord waar je iets met kunt. Dat we over de ganzen overlast niet met elkaar eens zijn het zij zo . Wat je nu aangeeft ten aan zien weidevogels ben ik het met je eens. Dat weidevogels niet meer in natuur gebieden zitten is een feit en het punt is dat it-Fryske Gea het nog toe geeft ook nog. Dat dit nog niet van harte gaat is een punt. In 1997 heb ik op een voorjaar bijeenkomst geweest waar Hosper bij aanwezig was, tot aan de vragen uurtje was het rustig . Vanaf toen werd het wat onrustig na diverse vragen . De vraag van toen van mij aan hun was hoe het komt met de weidevogels in hun gebieden omdat het niet meer bemest mag worden en de predatie druk op de weidevogels . Vervolgens heb ik gezegd als het beleid zo door gaat dan zal de weidevogels over 20 jaar zijn verdwenen uit Friesland met mede werking van jullie. Het antwoord hier op : bemesting kan geen sprake zijn , het verstoren van predatoren is niet aan de orde , het verdwijnen weidevogels over 20 jaar uit FRiesland IK HOOP HET NIET was het antwoord van hosper. Nu worden nieuwe gebieden binnen kort op nieuw in gericht voor natuur en deze moeten dan ook ingericht worden voor de weidevogel zo staat dat in de nieuws brief over dit gebied . Ik heb er al weer vragen over gesteld ,De geschrevene pagina over inrichting weidevogel gebied had er nooit in mogen staan , want dit is geen weidevogel gebied deze kunnen wel naar midden en noord Friesland toe gaan ondanks de aan wezige weidevogels in dit gebied, dit zijn onze natuurbeheerders It-Fryske Gea . Herkauwer ik heb in ieder geval nog een lijfs spreuk die ik zo nu en dan gebruik . NATUUR EN MILIEU ORGANISATIES KUNNEN NIET EN WILLEN NIET VOOR DE NATUUR ZORGEN . Tot slot als alle natuur en milieu organisaties eens op eigen benen gingen staan en niet die miljoenen aan subsidies zouden krijgen van de staat jaarlijks , dan ruimt het zich van zelf op. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  harry

  Staatsbosbeheer draagt bij aan schone zuurstofrijke lucht, schoon water, het vasthouden van vruchtbare aarde, een rijk vogel en dierenleven, een weiland waar nog weidevogels mogen overleven, natuurlijke houtproductie, een mooi gevarieerd landschap voor alle 16000000 Nederlanders, educatie voor de jeugd, wandel, fiets, vaar, ruiter en menmogelijkheden, openstelling van natuurgebieden, mooie heide, zandverstuiving, loof en naaldbossen, en dat samen met meer dan 3500 vrijwilligers en natuurgenieters. De toegang tot de Staatsbosbeheernatuur is gratis.

 • no-profile-image

  Pieter

  Beste herkauwer van het posthuyswad, dank voor de mooie kwalificatie.
  De vossen op vlie, geen idee wie dat heeft gedaan, foute actie.
  Erf pachtverhogingen, een voorbeeld van onredelijkheid, onbegrip, onbillijkheid, onbestendigheid.
  Verhogingen van 1000 procent toppunt van onbegrip. Zowel op Texel, vlie , Terschelling en recent door de kerk ook op ameland.
  Ook jullie poging om een normaal bedrijf op te zetten bij het posthuys met als klanten natuurliefhebbers, gedwarsboomd door sbb, is onmogelijk met onze groene vrienden.
  Vandaar mijn eerdere reply, waarbij ik lleen maar aangeef dat de opdeling van nu (sbb, lnv, 2dekamer, gemeente, en minister wel heel erg onhandig is. Een meerderheid wil het een, de verzuiling beperkt alle besluitvrorming. Het zal aan mijn verstandelijke beperking liggen dat ik je antwoord niet helemaal begrijp.
  Ik blijf erbij dat het een enorme besparing oplevert indien sbb opgeheven wordt, en lnv in ez en VROM opgaat.
  Een mooie kans om Nederland wat democratischer te maken, ik ben er van overtuigd dat gemeente en politiek dit prima samen kunnen. Zal ook posthuys sterker en beter voor klanten en de toekomst maken.

  Mvg pieter

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer, we weten dat verschraling het toverwoord is van natuurorganisaties , maar dat er meer is daar willen ze nog niet aan,al proberen ze de schijn er van te ophouden. De nieuwe plannen van It-Fryske Gea, ze willen grote weidevogel reservaten aanleggen met een breed scala aan soorten bestaan uit een kruidenrijk grasland, met her een relief en veel water. Deze gebieden moeten zo worden ingericht, dat de landbouwproductie functievolgend. Dat betekent: integraal hoge waterstanden het hele jaar door, geen boomgroei, weinig bemesting en laat maaien. Met om het reservaat een schil van mozaiekbeheer. Zo denkt Adjunctdirecteur Henk de Vries er over. Mijn mening is dat dit niet werk. Het wordt een grote muggen poel en je zal er maar vlak bij wonen. Doordat men weinig bemest komen de weidevogels niet voor terug .Als in dat gebied de bodem huishouding niet op orde is dan wordt het niets , want van kruiden leeft de weidevogels niet. Terug komend over de verdroging van natuurgebieden ,ondanks de hoge water stand , de verlanding er van zal ten aller tijden door gaan wat ze ook proberen. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje, ik blaas helemaal niet!!Maar ik heb wel een idee waar die vossenfamilie vandaan kwam. Namelijk uit een SBB object waar een werknemer de scepter zwaait, die ook soepeltjes per terreinauto met Doeksen kan oversteken naar Vlieland. Dat is niet zo vanzelfsprekend, want auto's zijn verboden op Vlie. En de natuurterreinen zijn afgesloten voor verkeer. De vossen kunnen dus alleen naar de Kroonspolders zijn gebracht door iemand die zich op het eiland vrijelijk kan bewegen. En ik ken maar één hobbyjagende SBB-er die ik tot zoiets in staat acht! Gewoon een quastie van de grijze cellen laten werken, beste man. En met dat DNA komt het wel goed, maak je daarover vooral geen zorgen.

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer door dat wij wel aan afschot vossen doen , kunnen wij de weidevogel in ieder geval in stand houden en de hazen,fazanten zijn nu ook weer terug in ons gebied . Hadden we de jacht op vossen op zijn beloop gelaten dan waren er nu de weidevogels verdwenen en de haas en fazant ook . Blijkbaar heb je daar geen verstand van. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, praat geen onzintaal. Zowel Katja als ik werken ons dag en nacht in het zweet des aanschijns de fosfaatrijke blubber om zowel het eigen werk keurig rond te krijgen als alle wantoestanden aan de kaak te stellen. Omdat feiten over misstanden nou eenmaal beter overdag dan 's nachts vast te stellen zijn moet er noodgedwongen vaak tot in de kleine uurtjes aan de fora gewerkt worden. Maar dat gebeurd wel voor de goede zaak. Het is niet mijn schuld dat jij geen weg weet op de computer, maar ik ga je niet alles voorkauwen. Want wij zijn geen boerenopleidingsinstituut!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding: ik heb het over hobbyjagers die in het volslagen donker op afgeoogste graanvelden op ganzen zitten te knallen. Over 2 weken gaat de eendenjacht open en dan doen ze hetzelfde op die dieren. Niet om schade te bestrijden, want er ligt daar alleen maar valgraan. Jij praat wetsovertredingen en schandalige respectloze omgang met wilde vogels goed. Alle leven heeft een functie in de natuur en deze dieren eten in deze tijd van het jaar vooral oogstresten: nu graan, straks maisresten, valaardappels en bietenkoppen. Dat heeft met gras helemaal niks van doen! Je bent nog in opleiding, maar met zo'n hemeltergende mentaliteit jegend het leven zou ik bankwerker of plaatwalser worden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje toch, in militaire dienst heb ik zélfs een centuriontank gereden! Hoe lijkt het jou als ik eens een weekje zo'n ding zou leasen.........? Boer in opleiding, MENSEN zijn de bron van alle ellende. Ik heb nog nooit een dier horen klagen over wat mensen hén aandoen. Want mensen verwoesten in hun egoistische zelfverrijkingdrang de hele natuur en alles wat daarin leeft. Ik zou dus maar een tikje inbinden! Bertus: er leeft al tientallen jaren een populatie Nijlganzen in Rotterdam. Maar wat geven die dieren voor overlast. En wat voor schade ondervinden Rotterdammers daar helemaal van? Nee manneke, weet je wat jou mankeert? Je hebt duidelijk een allochtonenintolerantie en die durf je niet op tweebenige niet-Nederlanders uit te leven. En daarom zijn de weerloze vogels weer de gebeten hond. Lafbek!

 • no-profile-image

  herkauwer

  "Doei", ook jij lult als een romp op benen. Ik reed vanavond om vijf voor tien over de zuidelijke Maasdijk bij Demen en hoorde schoten in de richting Batenburg. Daar werd vorig jaar in het Neerveldse Blok geregeld tot in volslagen duisternis op ganzen en eenden geknald en de politie is er verscheidene keren op af geweest. Helaas is er geen veerpont meer bij Batenburg zodat ik via Ravenstein moest omrijden. Dat kostte 20 minuten en ik heb die stropende 'Faunabeheerders' helaas niet meer aangetroffen. Nou ja: volgende keer beter.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  toppie katja + herkauwer jullie lijken net een getrouwd stel. jullie volk kunnen maar één ding en dat is tot laat opblijven en op dit fora typen en typen en de volgende dag heerlijk uitslapen en dan snel op pad zeker om de misstanden op te zoeken wat jullie misstanden noemen maar dat zullen wij nooit zo noemen en met wij bedoel ik de normale mede mens die wel optijd slaapt. of kunnen jullie de waarheden van overdag niet aan. en kunnen jullie lekker makelijk de verhalen uit jouw duim zuigen herkauwer want wat jij allemaal wel niet rond bazuint ik kan niks vinden op google dus dan zal er ook wel niks van waar zijn. of je moet mij maar eens vertellen waar ik moet zoeken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in Opleiding, naarmate meer boeren er achter komen dat er via schadeclaims veel (dikwijls onterecht) geld te verdienen is, zal het aantal verzoekschriften om compensatie ook toenemen. Het Faunafonds ontbeert ten ene en ten andere male de personele en technische mogelijkheden om de lawine aan claims deugdelijk te onderzoeken. Daarbij is LNV moedwillig bezig met hetzevorming tegen de natuur: zie oa het Oostvaardersplassendebacle. Doel is om uiteindelijk de jacht op alle ganzen en andere grazende watervogels weer vrij te kunnen geven aan de zogenaamde Faunabeheerders, die in feite merendeels niets anders dan ondeskundige hobbyjagende dierenmoordenaars zijn. Daarom moeten niet alleen SBB, maar ook LNV zo snel mogelijk verdwijnen. nb. Dit schadeprobleem is te vergelijken met de, nu godzijdank stopgezette, premiejacht op weidevogelbonussen. Voor 40 euro per nest schroefden ieder jaar méér boeren hun inkomen stevig op, terwijl de weidevogels er juist door verdwenen. Want de natuur is geen melkkoe!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  herkauwer dat zeg je wel goed faunabeheerders zonder die mensen zou het probleem wat we nu hebben steeds meer uit de hand lopen. en waar ik woon daar zag ik gisteravond toen ik naar huis ging van mijn werk een koppel ganzen over vliegen toen dacht ik bij me zelf had ik nu maar een jachtgeweer dan zouden die ganzen ook niet meer op de landerijen zitten om al het goede gras wat er nu staat op te eten. en verder wie gelooft nu een persoon die aangesloten is bij de PvdD. gegroet in opleiding

 • no-profile-image

  exact

  Ben ik met je eens Katja. Heb je dat vaker moeten horen? Trouwens, je hebt eindelijk een naam verzonnen die heel je lading dekt: Godgeklaagd onbenul. Voortaan geen andere naampjes meer gebruiken hoor.

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer nu moeten we zeker bang worden voor lieden zoals jou. Ik dacht het niet . Die controle waar over je het hebt zitten dus danige grote gaten in, dat als wij een scheet laten jullie het niet eens kunnen waar nemen.Mochten jullie al in het veld zijn geweest , wat hebben jullie dan geconstateerd, het zal wel een spotvogel zijn geweest. Deze was ook weer actief. Trouwen ik zou wel eens willen weten wat voor onwaarheden in zuid-friesland op papier jullie hebben staan . Want je zei dat alles genoteerd staat . Kun je deze onwaar verhalen mooi op deze FORUM plaatsen , kan ik het even nakijken of het ook klopt. Mochten er fouten in staan dan kan ik deze verbeteren.GEGROET HANS

 • no-profile-image

  J@gertje

  Kijk eens aan herkauwer,
  Je kunt dus mijn vraag, of je voor nestbehandeling mag afwijken van de ontheffing niet beantwoorden?
  Waar in de wet geschreven staat dat boeren, terreinbeheerders en jagers verplicht zijn gesteld om aan nestbehandeling te doen, kun je eveneens op geen enkele wijze onderbouwen.
  Simpelweg omdat dit nergens in de wet is vastgelegd.
  Jouw maandenlange gebazel over de wettelijke ZORGPLICHT kan dus (net als al die andere beschuldigingen) als een lege bananenschil zo op jouw schroothoop worden gemieterd.
  Volgende keer toch eerst maar even een nauwgezet onderzoekje doen en een dossier schrijven voordat je weer begint te bazelen.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  J@gertje

  Helemaal mee eens Hans,
  Met ervaring vanuit de praktijk kom je het verst.
  Helaas zijn er altijd mensen (in of buiten den Haag) die er weer leuk betaald baantje aan over proberen te houden.
  We zitten dus echt niet meer te wachten op lieden die o zo graag de lakens uit willen delen en een ander het vuile werk op laten knappen.
  Onderzoeken die nooit iets hebben opgeleverd en kruiwagens vol dossiers hebben we al genoeg gehad.
  De praktijk laat ons heel andere dingen zien.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou Hans, zet je maar schrap. In ons land is de Kleine Rietgans (Blaufutsje) al sinds 1972 beschermd en mag niet bejaagd worden. Toch gebeurd dat aan Heegermar, Fluessen, Aldegaester Brekken, Ringwiel, Hop en Morra in de winter bijna dagelijks. Maar niemand voert daar controle op uit. Wij hebben bij Elahuzen weleens tientallen in het riet gedonderde kadavers van Blaufutsjes gevonden en aangifte gedaan, maar daar is nooit meer wat van vernomen. Dat klandestiene knallen op Kleine Rieten gaat nog ieder winterseizoen door, zoals we ook afgelopen jaren herhaaldelijk hebben geconstatreerd. En in de Huitebuursterbuitenpolder heb ik weleens in het stikdonker jagers overlopen die doodleuk op overvliegende smienten stonden te knallen en ook krakeenden, wintertalingen en zelfs een bergeend geschoten bleken te hebben. Dat had niks met beheerjacht of verjaging te maken, want overvliegende eenden eten geen gras. En bij Koufurderigge betrapte ik.....! En bij Laaksum....... En in de Parregastermar........! Nou ja, bekijk het ook maar!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Hans, al in de jaren '70 hamerden wij erop dat goede organische bemesting een randvoorwaarde is voor weidevogels en dat het bovendien van de zotte is om landerijen 's winters onder water te zetten, omdat dan juist het bodemleven in de toplaag het loodje legt. Als reactie stopte men helemaal met het brengen van ruige mest en ondanks de inundaties droogden de gebieden 's winters uit, omdat er rond omheen diepteontwatering werd ingevoerd. Toen er rond 1978 bijna geen skries, tjirk of haontsje meer in de Akmariepster Blaugraslannen broedde liet men Bureau Oranjewoud een bodemonderzoek doen. Wat bleek? Door de jaarlijkse bevloeiing met zwaar vervuild water uit de Fryske Boezem was de toplaag helemaal dichtgeslagen en sijpelde er geen druppel meer naar de ondergrond door. Dieper dan een halve meter onder het maaiveld was de veenlaag helemaal verturfd en nam absoluut geen water meer op. Ik nam de proef op de som, stak zo'n stuk turf en zette dat in een emmer water. Maar na een week kon je het breken en was de binnenkant nog gortdroog. En op zulke reservaatgronden is men daarna dus helemaal gestopt met het bemesten van de zode door geen ruige mest meer op te brengen, de terreinen jaarrond te begrazen en niks te verbeteren aan de waterhuishouding. Zo hebben SBB en it Gea de Friese weidevogelstand in reservaten gemold, terwijl boeren dat onbedoeld deden door steeds dieper droog te leggen en steeds intensiever te maaien. Zo raakten we onze greidefugels kwijt en rovers zoals vos, swarte roek (kraai). haneschrobbe en andere spelen slechts in de marge een rol.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik ben het helemaal met je eens Hans. Zonder bemesting geen bodemleven en zonder bodemleven geen weidevogels. De natuurbeschremingsorganisaties zijn toe aan een knoerendharde herverkaveling en zij moeten stoppen met het maken van plannen die alleen maar tot een nog grotere ramp gaan leiden. Ik ben voor onmiddellijke opheffing van SBB en NM, maar het is problematisch wie er dan het beheer van de terreinen moet gaan uitvoeren. Daarover moet dus een stevige boom worden opgezet!

 • no-profile-image

  zwalker

  Een stevige boom Herkauwer? Als dat maar geen zachthoutooibos wordt, want er broeden tegenwoordig al veel te veel spechten en boomkruipers in gebieden waar in mijn jeugd kemphanen baltsten, watersnippen blatend door het zwerk scheerden en in ieder weiland een kwartelkoning riep. Om van alle grutters, kieften, tuukjes, patrijzen, kwartels, slobben, zomertalingen, piepers, leeuweriken, paapjes, grauwe gorzen en al dat spul nog maar te zwijgen. De schuldigen? Frans Vera, SBB, NM en die hele huichelbende.

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer, het beheren en verdelen is niet zo"n groot probleem . Het grootste gedeelte kunnen de huidige pachters van natuurgronden zo in het bedrijfsvoering meenemen. De over gebleven gebieden zullen dan bos gebieden zijn en water partijen . De huidige natuur beheerders zoals ze zich noemen , kunnen dan beter wat nuttiger werk doen Zoals ganzen verjagen, want deze ambtenaren kosten de maatschappij veelste veel geld .GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad kunnen natuurgebieden- en zeker weidevogelgebieden- voortaan béter beheerd worden door boeren met verstand en feeling voor de zaak dan door fake-ambtenaren van een geprivatiseerd SBB of ondeskundige slapjanussen van Natuurmonumenten. Het is van de zotte dat er daarnaast ook nog elf provinciale Landschappen zijn. Opheffen die handel en onderbrengen in één organisatie: Landschap Nederland. Ik zou zo'n club wel op de rails willen zetten. Bespaart tientallen miljoenen Euro's en kan vele malen efficiënter en doeltreffender werken. Alleen al doordat al die luxueuze kasteelbehuizingen dan niet meer nodig zijn!

 • no-profile-image

  hans

  Ja herkauwer , en dat ben ik de man van de praktijk en BOER . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  katja

  Herkauwer, verdoe je tijd en energie niet langer aan dat ongeletterde schorremorrie. Jij en Spotvogel hebben al vaak genoeg gezegd dat de ecologen en biologen een rotzootje hebben gemaakt van de natuur, met hun natuurontwikkelingidiotie. Maar dat wil nog niet zeggen dat jagende boeren het dan maar moeten gaan doen. En zéker geen lustkillers zoals jagertje!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou moet je verdomme een keer ophouden met leugens en lasterpraat te verkopen, dierenplombeur. Vanaf het eerste moment dat men met natuurontwikkeling en nieuwe natuur begon heb ik mij er tegen uitgesproken en ervoor gewaarschuwd. Dat heeft mij spreek- en publicatieverboden opgeleverd. Maar ik had wél gelijk: het is een vreselijke mess geworden! Mede doordat volstrekt ondeskundige hobbyjagers werden opgevijzeld tot faunabeheerders! Zo is het, en niet anders!

 • no-profile-image

  katja

  Het is exact gegaan zoals Herkauwer zegt,Jagertje. Hij was en is één van de zeer weinigen met voldoende visie om ecodwalingen te voor- en te overzien. Daarom wordt hij ook zo tegengewerkt, waarschijnlijk ook door jou. Noem je echte naam, dan kunnen de lezers van dit forum ook de beschamende achterkant van het gelijk leren doorgronden. En jawel manneke met je hardstaallgetrokken dubbelloop, zo'n 'vriendje' koester ik. Want hij staat altijd voor de goede zaak en dat staat als een paal boven water.

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer, als je spreek en publicatie verboden hebt opgekregen waarom negeer zoiets niet . En waarom reageer je zo heftig op alles wat natuur is en er is al teveel natuur in nederland maar ook de overlast van teveel ganzen . Dat de politiek het stokje heeft opgepakt om meer natuur te maken beginjaren 90 . Deze is onder de naam EHS ingesteld met mede werking van NATUURORGANISATIES die zagen zo mooi hun speeltje groeien , hoe kunnen we het natuur in nederland kapot maken. Maar vooral de boeren de schuld geven .Natuur monumenten ,Staatsbos beheer en andere natuurelementen kregen door de staat daarom goedkoop en voor niets land in bezit .Nu is er het moment dat er een eind moet komen aan dat land aankopen . Daarom moet de EHS gestopt worden voor dat het telaat is. Daarom opheffen die natuurorganisaties . Heb nog een vraag voor je herkauwer , weet je wel hoeveel procent van nederland uit natuur bestaat graag antwoord hier op.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwertje, Ik hou helemaal niet op.
  Als die mooie ecologenbabbels hebben voor de huidige problemen gezorgd.
  Die mooie babbels hebben bakken met geld gekost en jij zou hier (met al je kromme verhalen) maar al te graag een dik salaris aan over willen houden.
  Daar trappen wij dus niet meer in.
  Je kunt nog niet eens op een normale manier een discussie voeren laat staan dat je ook nog iets op poten kan zetten.
  In jouw ogen is alleen jouw visie heilig maar je zit er helemaal naast.
  Geen wonder dat jou het zwijgen opgelegd is.
  Het beste is om met al die dossiers plus die flut ecologen de kachel aan te maken.
  Je kunt je nog zo kwaad maken als je maar wilt, ik trek mij daar geen ene moer van aan.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  giselde warmenhuizen

  Toppie Herkauwer, zo ken ik je weer. Geef dat geërodeerde libidoloze slaghoedje er van langs. En kom een neut pakken als je in de buurt bent.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer,
  Je kunt wel weer gaan lopen tieren maar dat laat alleen je onkunde en onmacht zien.
  Je hebt maandenlang lopen bazelen dat jagers de ganzenpopulatie bewust uit de klauwen hebben laten lopen door dat ze niet aan hun “zorgplicht” hebben voldaan en dus niet aan nestbehandeling hebben gedaan.
  Als je, je ook maar één keer fatsoenlijk in de materie van de ontheffingsverlening had verdiept was je er binnen 5 minuten achter gekomen dat je alleen maar kul verteld.
  Zonder ontheffing mag je nog niet eens bij de nesten in de buurt komen, laat staan eieren dompelen.
  En dan wil jij een natuurbeheersplan opzetten?
  Je hebt maandenlang geprobeerd om een ander het vuile werk op te laten knappen en er zelf met de handjes op de rug bij gaan om een ander te commanderen.
  Van jou soort lieden hebben we de laatste jaren in de praktijk kunnen ondervinden hoe het dus niet moet.
  Ook al zou je geld willen meebrengen om je diensten aan te bieden dan ben je nog veel te duur.
  Jij bent nog niet eens in staat om een veldmuizen populatie beheersplan op te zetten in je achtertuin.
  Als ik niet met mijn kopje boven het gladgeschoren maaiveld uit kan komen ga ik gewoon op één van mijn hoogzitten zitten.
  Dat heet nuchter denken en naar passende oplossingen zoeken.
  En daar heb jij helaas geen kaas van gegeten.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje, jagertje toch, het wordt almaar ergen met je. Ik heb inderdaad heel dikwijls herhaald (dat deed ik overigens zittend achter mijn pc en niet lopend) dat bij iedere vorm van beheersmatig handelen logischerwijze ook een Zorgplicht hoort. Zo hebben boer en tuinder Zorgplicht om kwestbare en gevoelige teelten tegen schade of overlast te beschermen. Althans, daartoe maatregelen te treffen. En jagers hebben Zorgplicht voor de stand van diersoorten die mogelijk schade kunnen aanrichten en moeten ervoor zorgen dat schade geminimaliseerd wordt. Daarmee toeteren ze tenminste al mijn hele leven lang aan mijn kop: "wij jagen niet voor ons plezier, maar wij behéren de wildstand zorgvuldig en voorkomen dat boeren schade ondervinden. Dat is onze plicht!" Ik wil je wel een lijst geven met namen van jagers die mij dat sprookje hebben geprobeerd op de mouw te spelden. Want jij en ik weten allebei dat dit klinklare onzin is. Kennelijk geldt de Zorgplicht niet meer vanaf het moment dat, dankzij Schrijer-Pierik, Oplaat, Ormel, Van den Brink en Veerman en een slapende meerderheid in het merendeels absente parlement, de hobbybuit binnen was en jullie je van de wetgever 'faunabeheerder' mogen noemen. Ach, what's in a name? Ik heb tientallen jagers horen zeggen dat 'ze wel gek zouden zijn om ganzennesten te behandelen, want: "hoe meer kuikens, des te meer er te schieten valt!" En ga me nou niet vertellen dat ik niet weet waarover ik praat, want ik kom letterlijk overal en jagers stinken er altijd in. Omdat ze mij niet van hun eigen slag kunnen onderscheiden. Dat is nou het voordeel van kleding. Er zit soms iemand anders in dan je verwacht!

 • no-profile-image

  exact

  Heb je elke teen een naam gegeven herkauwer? Blij dat ik die tronies niet hoef te aanschouwen. Jagertje, in dit stadium biedt hulp geen soelaas meer.

 • no-profile-image

  J@gertje

  En nu zal Wipstaartje wel weer opdraven.
  Hij heeft er immers in zijn bekrompen zielige fantasie mee aan het strand gelegen.....Ha ha!!
  Wat een stumper.

 • no-profile-image

  exact

  Ik vermoed alleen op dit forum, goochemerd. Eén zielig figuur met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis is al gek genoeg, dus ik ben exact en jagertje is jagertje. Gewoon twee individuen, die elkaar niet eens kennen, maar die het er blijkbaar over eens zijn dat de groene leugen ook hier bestreden moet worden.

 • no-profile-image

  exact

  Katja, de groene leugen slaat exclusief op de linkse milieumaffia. Dat weet je maar al te goed. Dat de helft van de CDA-aanhang een plaats naar rechts opschoof is logisch gezien het halfslachtige gekonkel met links. Prima voorstel van Hans, trouwens.

 • no-profile-image

  katja

  Zucht. Tegen het Godgeklaagde onbenul staat iedere rede machteloos!

 • no-profile-image

  exact

  Katja, je hebt weer gelijk. Wie ben ik om jou nieuwe namen al dan niet goed te keuren? Je moet het echt zelf weten of je jezelf nu spotvogel, herkauwer, juvenalis2, anti, katja, wandelaar of wat nog meer noemt. Het is vandaag aan iedereen nogmaals duidelijk gemaakt hoe de vork in de steel zit. Maak je geen zorgen, mij zul je minder frequent tegen komen de komende tijd. Ik kan morgen weer aan de slag na een lange revalidatie. Om speculatie te voorkomen: het had niks met mijn geestelijke gezondheid van doen, maar met een auto-ongeluk.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans, DAT bedoelde ik nou juist NIET. De ECOLOGISCHE HOOFD STRUCTUUR is voorwaarde nummer EEN om voor de toekomst en voor komende generaties een duurzame BIODIVERSITEIT te behouden of te doen ontstaan. En om deze te doen overleven. Daar hebben we om te beginnen absoluut geen jagertjes bij nodig,want als er iets op onverenigbare voet staat met ecologie en biologisch leven dan is het wel de volstrekt zinloze en doorgaans wrede abiotische dood door een vuurwapen. Of door een klem, of door gif, undsoweiter! Ik was zélf in 1972 een van de oprichters van SOVON en ben ook niet blij met hoe die club geworden is. Maar dat heeft te maken met de stucturele vrouwonvriendelijkheid: er werken meer dan 50 mannen en er staat voor zover mij bekend maar één vrouw op de loonlijst! Lijkt het SGP wel! Trouwens, de manier waarop jij kakelt dat 'praktijkmensen weer aan de macht moeten' doet sterk denken aan het gepiep van terecht afgedankte apparatsjiks van voorheen de Communistische partij. Zo moet het dus niet beste kerel. Alleen door deugdelijke samenwerking met ecologen die niet in de waan van maakbare nieuwe natuur geloven, valt er voor de toekomst iets goeds te bereiken. En daarbij kunnen boeren en grondgebruikers met visie en verstand van onschatbare waarde zijn.

 • no-profile-image

  gertje

  Herkauwer, wat ben je toch een ongelofelijk zelfingenomen konijn. Vraag het aan je flaporen of ze dat ook vinden.

 • no-profile-image

  giselde warmenhuizen

  Tjeetje zeg, dit ziet eruit als een urgent call. Jagertje: niks doen, stokstijf (doch slapjes als altijd) in die oude clubfeauteuil in jouw veel te hoge hoogzit blijven hangen, dan laat ik 2 kubieke meter incoluiers invliegen door een vriendje die heli-piloot is voor de off-shore. Kan een stief kwartiertje duren dus je moet maar zo denken: als iemand daar beneden merkt dat jij er zo eentje bent, dan hoef jij je ook nooit meer met een gegemzenpluimd hoedje en een vetlederen knickerbocker plein publiek te vertonen. Want schijters en zeikerds staan heden ten dage laag aangeschreven in de yuppenpolls!

 • no-profile-image

  hans

  Ja j@gertje daarom moeten we alle NIET praktijk figuren de straat op schoppen . Alle onderzoek bureau : Zoals SOVON EN DER GELIJKE zo snel als mogelijk laten verdwijnen , ze kosten een hoop geld , terwijl wij het zelfde zeggen en dit kost niets . Dan kan er sneller gehandeld worden en niet zoals nu 5 tot 10 onderzoeken laten plaats vinden , en dan tot de conclusie komen het moet maar niet : WANT ...........De antwoord laat zich raden , en die het graag wil zit met de frustaties om dat het niet door kan gaan. DUS PRATIJK MENSEN MOETEN WEER AAN DE MACHT. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  katja

  Knap werk Herkauwer, dit is de manier om die lui zichzelf bloot te laten geven. En ze stinken er met open ogen in. Alleen blijven ze ziende blind! Vooral het jagertje, dat zo hoog van de kansel des doods blaast. Hij kan beter gaan blaaspijpen!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Zeg Jagertje, heet jij nu ook al Exact? En wil je mijn zusje niet valselijk beschuldigen want zij is erg menslievend en wil altijd stakkers helpen die de eigen spuisluizen niet meer onder controle hebben. Gratis en uit pure naastenliefde. Waar vindt men dat tegenwoordig nog?

 • no-profile-image

  hans

  Daarom katja en die andere mutsen ; pleit de VVD opheffing STAATSBOS BEHEER en moeten ze de EHS per direct stoppen . Deze besparing van 25 miljoen van SBB en 2,3 MILJARD op de EHS kun je beter in de gezondheidszorg en onderwijs stoppen . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  katja

  Je hebt gelijk Exact/Gertje Sorry, dat had ik inderdaad niet zo mogen zeggen. Maar ik heb mijn mond al grondig gespoeld. Met wijwater en miswijn. En ik zal niet meer zo lelijk tegen je doen. Promise. Groetjes van Kat.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer,
  Jagen doe ik i.d.d. met veel plezier en daar schaam ik mij absoluut niet voor
  Ik ben een overeenkomst aangegaan met boeren en tuinders. (jachthuurovereenkomst)
  Ik mag hiermee jagen op de bejaagbare wildsoorten binnen het jachtseizoen.
  Tevens heb ik de plicht t.o. de boer op mij genomen dat ik (binnen de wettelijke mogelijkheden) aan schadebestrijding zal voldoen. (dit is geen wettelijke plicht maar een onderlinge afspraak)
  Ik moet dus binnen de wettelijke grenzen zorgen dat een boer zo min mogelijk last heeft van wildschade. (via een grondgebruikers verklaring schadebestrijding en beheer)
  Ook dit is een onderlinge afspraak met de grondeigenaren en geen wettelijke verplichting.
  Ik plaats samen met de boeren wildwerende maatregelen zoals vlaggen en netten en ik treedt op zodra er schade ontstaat d.m.v. afschot.
  Er moet eerst aantoonbare schade zijn alvorens ik conform de ontheffing ook maar iets mag doen.
  Dit wordt per perceel bekeken.
  Die zogenaamde zorgplicht waar jij het over hebt bestaat niet en heb je dus gewoon uit je duimpje gezogen.
  En dat is nu slechts één van de redenen waarom jij absoluut niet in staat bent om ook maar iets wat op een natuur beheersplan lijkt op te zetten.
  Wees maar gerust hoor er zal vast niemand naar je diensten vragen, hou je maar aan je spreekverboden.
  Lijsten met nietszeggende namen heb ik ook echt niet nodig, die steek je maar in je plekje waar heel weinig daglicht bijkomt.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Namen spreken vaak boekdelen jagertje. En het ontgaat me volkomen welk plekje jij bedoelt. Want ik houd nou juist van frisse lucht en draag zéker nooit een vetlederen knickerbocker! En ik geniet nu met Katja, Wipstaart, Linda, Giselde en nog wat vriendinnen van een lekker zomers middagje op het strand achter Kraantje Lek!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Inderdaad herkauwer, namen spreken vaak boekdelen.
  Jouw boekdelen vol met namen zeggen echter helemaal niets.
  Jezelf voordoen alsof je een deskundig ecoloog bent heeft weinig gezegd
  Je voordoen alsof je met al jouw vrouwlijke fakenamen op het naaktstrand ligt zegt heel veel over jezelf.
  Zoek hulp nu het nog kan.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  katja

  Wat een rare opmerking Jagertje. Waarom zou Herkauwer geen kaas eten? Weliswaar leveren herkauwers zélf de melk om kaas te maken, maar dat wil nog niet zeggen dat hun tweebenige tegenvoeters geen Zwitserse Stinkkaas lusten. Van stank gesproken: als jij Veldmuizen naar jou hoogzit denkt te lokken met kopkaas, dan moet ik je teleurstellen. Dat lukt je niet, want jij weet net zo goed als ik dat Veldmuizen helemaal geen kaas eten. Huismuizen wél, maar dat zijn geen Veldmuizen. Net zo min als Woelmuizen, Spitsmuizen en Eikelmuizen. Moeilijk hé, de natuur? Daarom vereist het kennis van zaken om je daarmee bezig te houden! Maar waar heb ik het over: jij knalt alles voor je plezier overhoop en dan maakt het niet meer uit welke diersoort het geweest is. Want een lijk is een lijk en daar valt geen kaas van te maken!

 • no-profile-image

  Een hard werkende boer

  Het blijven uitgerangeerde ambtenaren , waar van men zei : 25 % van deze ambtenaren hebben nog nooit iets gedaan tijdens hun werkzaamheden . Ze kunnen ook alleen knipogen als ze 1 oog open doen , anders zitten ze te slapen . Een hard werkende boer gegroet.

 • no-profile-image

  exact

  Katja herknauwer, dit slaat werkelijk als een tang op je ronde venen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ach jagertje, waarom zou Wipstaartje nu komen? Wij waren vanmiddag met Kat en Giselde inderdaad eerst bij de Mooie Nel en zijn toen langs Kraantje Lek naar het strand gegaan. Gek hé, maar daar moet ik steeds aan jou denken. Kraantje Lek. Gedruppel onder een hoge wildkansel! Giselde werkt in een meditheek en kan wel wat incoluiers voor je ritselen. Gratis op te halen in Kudelstaart. For your ass only!

 • no-profile-image

  katja

  De Groene Leugen is bij de verkiezingen door de kiezers al bestreden met twintig zetes verlies voor de club met het valse groene affiche!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dom jagertje, er komt een dag dat ons Cold Cases-team ook deze zaak zal hebben opgelost. Want vossen hebben niet alleen holen, maar ook DNA. In iedere haar en in iedere drol! Straks gaat SBB het juridisch erg moeilijk krijgen om vol te houden dat de vossen door "de een of andere gek" op Vlieland zijn losgelaten. Wij hebben van al die expemplaren namelijk het dna gesecured! Geduld dus: het bewijs is onderweg!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Dan heb je wel het probleem dat je die duizen euro met het hele cold cases team moet verdelen.
  Oh nee toch niet want jij hebt als leidingevende in dit team het alleenrecht om niet alleen de eer maar ook die duizen euro op te strijken.
  Zorg wel dat je je veters strak in je schoenen houdt anders ga je ook nog naast je schoenen lopen.
  Succes verder hè

 • no-profile-image

  J@gertje

  Nou kom maar op met je 'bewijs'
  Als je een DNA match van die vossen hebt kun je de herkomst i.d.d. redelijk bepalen.
  Alleen moet je dan de beschuldiging naar SBB nog waarmaken.
  En hoe dacht je dat te gaan doen?????
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer in mijn streek [gebied] heb ik de eerste jonge vossen al weer gezien. Deze vossen zullen binnen kort wel voor de loop terecht komen , we zullen ze wel kort houden en mocht er een over vliegende gans langsvliegen dan nemen we hem gewoon mee . Want natuurorganisaties doen er toch niets aan. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  exact

  De QUASTIE is dat grijze cellen slecht tegen overmatig alcoholgebuik kunnen. Daar zou ik me in jou geval toch zorgen over maken herkauwer. Die waanvoorstellingen horen dan weer bij een andere aandoening.

 • no-profile-image

  witte veder

  cold case team..., herkauwer blaaskaak

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans, en jij durft spreken van overlast door ganzen? Blijf verdorie dan ook van de vossenpopulatie af man. Jullie zijn zelf de aanstichters van overpopulaties van ganzen door jullie botte moordlust op de vos. Stelletje moordlustige, feitenverdraaiende prutsers!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kritische Lezer, natuurlijk heb je gelijk dat wie LNV zegt, feitelijk ook CDA duidt! Maar dat hoeft niet zo te blijven want er wordt immers al jarenlang gesproken over opdeling van LNV onder EZ en VROM. Dat zou in de aanstaande gesprekken over de miljardenbezuigingen weleens een heel belangrijke factor kunnen worden. Bij samenvoeging met andere departementen vervallen namelijk veel functies en dat levert vette winst op. En iedere in functie blijvende ambtenaar kan gewoon aan het eigen bureau blijven werken, maar valt voortaan organisatorisch onder een ander ministerie. Er hoeft dus niet verhuisd en nieuw gebouwd te worden. Pure winst. Bovendien kan EZ veel beter toezien op de werkelijke agri-rentabiliteit dan een vakministerie met het slechte imago van LNV. En natuurlijk kan VROM de belangen van natuur, landschap en milieu vele malen beter behartigen dan een ministerie dat nog altijd schaamteloos inzet op ongebreidelde schaalvergrotingen ten koste van dierwelzijn, landschap, milieu en leefbaarheid en zich bedient van volstrekt ondeugdelijke wetgeving. Wilders weet heel goed dat een groot deel van zijn electorale succes te danken is aan de leegloop van het CDA. Hij zal zich niet geroepen voelen om het CDA ter wille te zijn bij het behouden van een volsterkt overbodig en geldverslindend ministerie. Daarom zou zo'n gedoogkabinet weleens een zegen voor dit land kunnen blijken te worden.

 • no-profile-image

  gradus van someren

  Steven, om het CDA valt nooit niet te lachen. Dat een één diep dal van kommer, kwel en élend! Maar ik lach me rot als straks voor te bezuinigen LNV en de SBB wordt opgedoekt. Dan gaat bij mij de vlag uit!

 • no-profile-image

  fvb

  lekker zeg,als we de vvd nu eens afschaffen,of gaan al die vvd ers de rotzooi die gedumpt worden i/d bossen opruimen(hahaha)ik zien het alvoor me
  een vvder in een groen pakje in het bos
  jerrycan's,brommerresten,hennepresten ,lijken opruimen,of zomers achter gelate honden zoeken en los make..ik vind juist dat sbb goed werk doet en meer macht moet krijgen.laat de vvd maar meer belasting betalen .

 • no-profile-image

  Henk

  Topmens die Janneke Snijder, ja dat denk ik ook,enkel van de gedachte dat de linkse partijen aan de macht komen, daar krijg je als ondernemer slapelose nachten van.De linkse partijen jagen ondernemend Nederland regelrecht de afgrond in,vreselijk wat een visie hebben die linke gasten.

 • no-profile-image

  gert

  SBB heeft op Terschelling bijna alle grond in erfpacht verhuurd ,ook de de ondergrond van vele vakantiewoningen,hierdoor komt er veel geld binnen om de directeuren een dik salaris te betalen

 • no-profile-image

  Cas

  Janneke Snijder is goed bezig. Mijn stem heeft ze!

 • no-profile-image

  spotvogel

  De VVD lult en scheeuwt in het wilde weg maar overziet niet de consequenties van de eigen oogklepgemankeerde tunnelvisie! Ik zeg ook al jarenlang dat SBB moet worden opgeheven, simpelweg omdat het een verzelfstandigde organisatie is geworden die van alles uitvreet in en met de terreinen die van de belastingbetalers zijn. Zie als meest vreselijke voorbeelden de Oostvaartdersplassen-ellende, het zonder enige vorm van proces vergassen van circa 2000 bij Wet beschermde Brandganzen in het staatsnatuurreservaat Honswijker waarden in 2008 en het uitzetten van vossen op Vlieland annex het vernietigen van de vogelkolonies in de Kroonspolders in 2009. Gert, je hebt gelijk dat het bestuursrapalje van SBB ( met voorop directeur Cris Kalden) de winsten opstrijkt, die feitelijk van de Staat - ergo van ons allemaal- zijn. Net als LNV moet dus ook SBB worden opgeheven en deugdelijk worden ondergebracht bij een staatsrechtelijk correct departement. Mijn persoonlijke voorkeur is dan om al wat met landbouw van doen heeft bij EZ onder te brengen, en al wat de natuur betreft of aan VROM toe te delen, of daartoe een nieuw vakministerie in te stellen.

 • no-profile-image

  jan v.d. z.

  SBB gedraagt zich als een autoriteit, het is een log ambtenarenapparaat, waarvan niemand weet wat er nu eigenlijk gedaan wordt. Dus ben het helemaal met J. Snijder eens. Wat betreft het idee v.d. linkse dictatuur voor de verplichte luchtwassers: het laatste onderzoek van LNV heeft uitgewezen dat het effect van luchtwassers op stikstofdepositie minimaal is!!!

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  Eindelijk ,eindelijk eens een partij die eens tegen het rode gesubsidierde linkse bolwerk van onnodige en idiote subsidie s op gaat treden . Deze club van liinkse machtwellustelingen moet keihard worden aangepakt .We betalen al jaren ongeloofelijk veel belasting(onnodig) voor organisatie s zoals deze. Zedrijven de grondprijzen onnodig op En als ze de grond in bezit hebben is deze waardeloos .We moeten ons verstand eens gaan gebruiken en eens van onze vruchtbare grond gaan halen wat er in zit

 • no-profile-image

  hans

  Sorry Corrie en Gerard de natuurorganiesaties worden voor 100 procent gefinancieerd en dat ook nog met onze belasting centen . Een goed voorbeeld it Fryke Gea natuur organisatie hier in friesland had enkele jaren geleden een tekort van 700 duizend , ze hebben hun handen op gehouden bij de provincie Friesland en gekregen ook dat nog, want op dat moment konden ze de salarissen van het personeel niet eens betalen of ze moesten hun personeel ontslaan en de werkzaamheden in hun gebieden die opstapel stonden niet uitvoeren . Over subsidies gesproken de meest gefinacieerde instansie.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Corrie, de landbouw de meest gesubsidieerde sector? Vergeet het maar. Landbouw is binnen de EU de enige gemeenschappelijke markt, daarom lijkt het zoveel (nog los van het feit dat binnen die landbouwsubsidies vele anderen worden gesubsidieerd). Feit is dat de milieu- en natuurclubs, als die samengeteld zouden worden als één markt, DRIE keer zoveel vangen aan belastinggeld binnen de EU. Daar komt dan nog eens bij dat de landbouw voor dat geld zorgt voor goed en goedkoop voedsel en gratis het landschap onderhoudt. De 3x duurdere milieuclubs presteren helemaal niets voor dat geld (alleen leugens). Vraag is: waar kies je voor?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Janneke is al jaren goed bezig, jammer dat ze dat bij de VVD niet altijd op waarde hebben weten in te schatten. Het is me al vaker opgevallen dat Janneke de vinger heel goed op de zere plek weet te leggen, een zeer goed analytisch vermogen heeft en problemen in Jip en Janneke taal weet uit te leggen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Staatsbosbeheer moet zeker aangepakt worden. Het zal zich moeten gaan verantwoorden in alles wat men doet, en niet doet. Het zal goed doorgelicht moeten worden. Er blijft denk ik ook veel geld strijken bij deze club dat niet goed besteed wordt of voor eigen gebruik is verdwenen. Een aantal managers daar moet zeker verdwijnen, het liefst vandaag nog.

 • no-profile-image

  Mies

  Ach, stem toch niet wegens een belachelijk standpunt op een bepaalde partij. Trouwens met het geld worden goede dingen gedaan. werden de gronden niet opgekocht, dan werden ze wel binnengehaald door projectontwikkelaars. En dan hadden we met z'n allen een hekel aan projectontwikkelaars.

  Stem toch met een goede over nagedachte mening die het beste bij je visie past en je belangen.

 • no-profile-image

  Hans

  "De hele club moet ontmanteld worden en gezuiverd van louche figuren die ondershands zaakjes drijven met vlees, hout, riet en wat er al niet uit de reservaten en beheergebieden te verhandelen valt. Uit Onze reservaten, want die gronden zijn van Alle Nederlanders! " Hey, die spotvogel,: hebben jullie geen Indianen dan"????

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Cas toen de VVD in de regering zat kotsten Zalm en Jorritsma op de landbouw in Nederland. Ook het verraad van Oplaat tijdens de MKZ- uitbraak staat ons nog helder voor ogen

 • no-profile-image

  Mark

  Kijk mensen, wanneer we gewoon afscheid nemen van al die linkse hobby's en alles weer produktief maken, scheelt dat niet alleen een berg subsidie, maar brengt het zelfs wat op.
  SBB zou, mits goed geleid een enorme opbrengst kunnen genereren. Dus afschaffen en een commercieel bedrijf van maken. Men gaat gewoon betalen voor een bezoekje aan de natuur. In gelderland gaat de provincie de subsiedie voor het GMF (Gelderse Milieu Federatie) ook drastisch verminderen. Een goede zaak. Dit soort clubs zijn er om advies te geven voor brede discussies. Niet om allerlei plannen te dwarsbomen. Met het afschaffen van subsidies op dit soort instelling, besparen we veel geld. Met dit geld moet de economie een inpuls krijgen. Geld moet rollen, maar wel de goed kant op. Bedrijven en boeren moeten investeren. Dan moet er weer van alles gemaakt worden en dat leverd weer werk voor de gewone man. Iedereen moet aan het werk, dat is goed voor de samenleving. En de rotte appels moeten eruit. Het zijn de ondernemers die de kar moeten trekken, die nemen het risico. Dan moeten ze daar ook de credits voor krijgen. De gewone man staat op straat wanneer de ondernemer vertrekt. Dat is nog niet bij iedereen duidelijk. Stem je links, heb je als arbeider een goed vooruitzicht. Maar op de langere termijn ben je slechter af, de ondernemers zoeken hun heil elders en al die dure linkse hobby's zijn op een gegeven moment niet meer op te brengen. Die golfbeweging zie je steeds terug komen.
  Ook de VVD neemt wel eens impopulaire maatregelen, maar als sector gaan we af en toe ook wel eens te ver. Een boer en een zog hebben uiteindelijk ook nooit genog.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Groot gelijk Herkauwer. SBB, maar ook Natuurmonumenten en de Landschappen met Fryske Gea voorop, kunnen beter opgeheven worden en samengebracht in één buitenparlementaire natuurbeheerdienst, die onder toezicht staat van een EU-gecertificeerd ecologisch management. Dan zijn we meteen van viespeuken zoals Kalden, Veerman en De Graeff af!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwertje/spotvogel,
  De enige die hier uit zijn nek lult ben jezelf.
  Je hebt zelf volmondig toegegeven dat je geen enkele bewijslast hebt dat SBB vossen op Vlieland heeft uitgezet.
  Groet.
  J@gertje

 • no-profile-image

  Arjan

  SBB wil vossen afschieten omdat het aantal korhoenders terugloopt in een bepaald natuurgebied. De vos wordt dus als verantwoordelijk gezien voor de daling van het aantal korhoenders. Maar het aantal weidevogels is niet gedaald door de vos ???????????????????????? Dat komt door de landbouw zelf volgens SBB ==> Ra ra hoe kan dat ??!!???!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geen slecht idee Jan. Maar het is dan wel zaak om ervoor te zorgen dat er een duurzaam en tijdsbestendig beheer komt, want anders heeft natuurbescherming nul en generlei waarde. Kijk maar naar hoe het al tientallen jaren in ons land gegaan is. Iedere politicus doet hetzelfde als een reu: poot optillen en het eigen geurmerk achterlaten. Hoe krom en desastreus ook. Natuurbeheer heeft alleen zin als de ecosystemen met rust gelaten worden en geen speelbal zijn van absolute willekeur, eigenbelang en minachting voor het als onproductief beschouwde leven! Dus geen hobbyjagers, geen productieboeren, geen winstoogmerk en meer ruimte voor ongestoorde ontwikkeling in het belang van regeneratie van ecotopen en biodiversiteit. Dus ook: stoppen met de waanzin van jaarrond begrazing door exoten, stoppen met het ongestructureerd aanleggen van 'nieuwe natuur' en per direct een eind aan iedere vorm van hobbymatige jacht.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  beste herkauwer in principe geef ik je gelijk maar als je de ecosystemen met rust laat wat zal er dan gebeuren denk daar maar eens overna ik weet het wel moet je nu maar een op de hoge veluwe kijken hoeveel wilde zwijnen daar wel niet lopen. en nu we eindelijk die heerlijke beesten mogen afschieten voor de overheerlijke vlees wat aan die varkens zit. en zo komen er minder ongelukken en als 1 mens overlijdt door een ongeluk met een zwijn dat gaat nog maar meerdere dan moet je het varkens probleem direct oplossen dus de helft van de populatie afschieten. dus hoe het daar is gegaan zo gaat het ook gebeuren in andere gebieden en als je er niks aan doet dan sterven ze allemaal van de honger in de winter en dat gebeurt nog een keer en ja dan is het weer zielig. gegroet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gadverdamme Boer in opleiding, je lijkt wel een mislukte softenonreageerbuiskruising tussen Jagertje en Hans uit de Sudhoek. Wilde Zwijnen horen eigenlijk helemaal niet van nature in de Veluwse zandbak thuis, maar in moerassen en broekbossen en in halfopen landschappen. Ze zijn puur en alleen voor de jacht door Koning Willem 3 en later door Prins Hendrik von Mecklenburg Schwerin (niet voor niks "Zwijnen Heintje" genaamd) in de Kroondomeinen uitgezet en later door andere grootgrondbezitters (denk bijvoorbeeld aan havenbaron Hein van Beuningen) ook elders losgelaten. Dat heeft niks met een natuurlijke populatie te maken en ze leven dan ook allemaal binnen rasters. Het is dus gewoon gehouden vee, net als de Edelherten! Jouw gezever over ongelukken door aanrijding met zwijnen moet ook wel eventjes genuanceerd worden. Wij hebben namelijk op vele plaatsen vastgesteld (en ook gerapporteerd) dat jagers de rasters kapot maakten en hekken open lieten staan, zodat zwijnen tot op de A12 (Planken Wambuis), A1(Stroe, Assel, Hoog Buurlo) A50 (Wildwissel Woeste Hoeve, Hattemerbroek) en A28 (Wezep, Nunspeet, Putten) konden komen. Van crimineel handelen gesproken! Dit is allemaal aangegeven, vastgelegd en ook gepubliceerd. Dat er niks tegen gedaan wordt komt omdat verontrustend veel bestuurders en zogenaamde rechtsdienaren (vooral Boa's en kaderleden) zichzelf maar al te graag aan de verkeerde kant van de loodspuit bevinden! Als hobbylustmoordenaar! Pak die lui aan en het probleem zweet vanzelf dood!

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer het probleem voor jou is dat deze opkomende jonge boer nog gelijk heeft ook nog. De campings op de veluwe die al met meters gaas zijn afgezet om wilde zwijnen buiten de poorten te houden , vinden dagelijks vernielingen aan hun terreinen door deze overmacht aan zwijnen . Dat je deze aankomende jonge boer vergeleken wordt met mij en j@gertje doet mij deugd. Waarheden van ons wordt door jou als onwaar beschouwd daar kun jij niets aan doen . Het enige wat je kunt doen is stoppen met leugens te vertellen. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Blijkens een berichtje in agd wil de nieuwe, maar nog lang niet aangetreden, gedoogcoalitie m.i.v. 2015 de dierrechten en quoteringen afschaffen.(zie: nieuw kabinet wil geen dierrechten). Dat is al een hele stap in de richting van minder verstikkende en geldverslindende bureaucratie. Nu nog LNV opheffen en SBB ontmantelen!

 • no-profile-image

  hans

  Ja herkauwer en vertel ook ik de waarheid. Het allerlaatste nieuwtje is wat mij ter ore is gekomen, dat de nog te aankopende gronden voor EHS niet zoals ik eerder vermeld heb 2,3 -2,6 miljard gaat kosten , maar veel erger liefs 10 miljard EURO gaat kosten. Het is maar dat je het weet. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans toch, je weet verdomde goed dat ik geen leugens vertel en me altijd op feiten baseer. Je staat alleen met de moel vol tanden (échte, mag ik voor jou hopen) en dan is jouw enige weerwoord om mijn informatie in twijfel te trekken. Erg zwak hoor. Ondermaats feitelijk. Maar wél kenmerkend voor een waarachtig jager! Ook in dit geval mag jij je schrap zetten: bij het Hattemerbroek werd het wildraster van de Wezepsche Heide bij de kruising van de Keizersweg met de A50 vernield, waardoor de zwijnen erdoorheen konden. Ongelukkigerwijze voor de daders was bekend, dat zij een voerplek hadden aangelegd aan de oostkant van de A50 en er liep een maisspoor van het kapotte raster via de westelijke - en middenberm over de A50 naar dat voerakkertje. Ontken het maar. Het is gepubliceerd en er is aangifte van gedaan. Zovér gaan jagers om de hobbyjacht op varkens weer open te krijgen! Over lijken desnoods! Van een Veluwse campinghouder die keer op keer klaagde dat zwijnen zijn gazons omwoelden is vastgesteld dat hij zowel zelf zwartwildjager was als dat hij zelf de hekken rond zijn terrein onklaar had gemaakt! En omdat 3x scheepsrecht is: vorige herfst mochten jagers op de golfclub Groesbeek op zwijnen schieten, nadat zij het raster van Dekkerswald kapot hadden gemaakt. Wil je nog meer voorbeelden? Ik heb er nog uit de Meijnweg, uit de Peel en ga zo maar door. Houd toch op man: ik hoef niks te fantaseren, want de werkelijkheid is al erg genoeg!

 • no-profile-image

  gerard zwaga

  Ze gaan met die ruwe hoofdstructuur tekeer alsof ons land nog maagdelijk is en geen urbane infrastrucuren en verkeersstromen heeft. Zo'n idioot plan gaat een paar honderd miljard kosten en wordt dan nog geheid een debacle. Er moet gewoon worden volstaan met een normale en fijnmazige ecologische structuur dus akkeranden, houtwallen, heggen, bosjes, sloten, vennen enz. En dat soepel en niet krampachtig met elkaar vebinden. Niet voor grofwild, maar voor de kleine fauna. Dit is Afrika niet!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans, ik doe gewoon wat ik moet doen: ik vertel en herkauw de waarheid! Kijk maar eens in het nieuwe forum 'Ruzie over dode runderen Oostvaardersplassen'. Ik doe dag en nacht mijn stinkende best om met deugdelijke en waarheidsgetrouwe informatie de goede zaak te dienen en tegelijk bewijsmateriaal te vergaren over de boze opzet van tegenstanders van een verantwoorde omgang met milieu, natuur en landschap. Dat doe ik in het belang van komende generaties. Daarom blijf ik er steeds maar weer op hameren, want dat is echt geen hobby van me. Maar iedereen moet gewoon weten hoeveel wij hebben gedaan om de rede te laten winnen van het onbenul! En ik schreef het al vaker: bijna alles is gepubliceerd en in biblotheken of op internet na te bladeren.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Mies, projectontwikkelaars kopen tenminste van hun EIGEN geld en op eigen risico.

 • no-profile-image

  roos

  herkauwer in waarheidsvindingsveen, je vindt de waarheid als je de verkeerde kant uit kijkt. Je jaagt op de boeren in plaats van op het beleid, dat boeren opjaagt volgens een systeem, dat EU beleid heet en dat gericht is op goedkoop voedsel tegen wereldmarkt prijzen, ongeacht de feitelijke omstandigheden in Nederland. en de zogenaamd vrijkomende gronden worden direct door Staatsbosbeheer ingepikt, dat dan moerasssen wil gaan aanleggen, die een groot gevaar voor de volksgezondheid vormen, maar die ook een machtsmiddel zijn voor de eigenaar en beherende instantie..
  Nogmaals je moet de EU verdragen eens gaan lezen en begrijpen - in plaats van de boeren de schuld te geven. Of ben je soms ook van de partij?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kippen zonder kop lullen alleen maar in Fryslan Hans. Man wat zanik je nou, ik schrijf toch duidelijk dat er problemen met zomerganzen zijn. Maar ook dat daarvan misbruik wordt gemaakt om ook op winterganzen te knallen. Vorige winter werden er zo'n 40.000 kollen afgeschoten. Zogenaamd als flankerend beleid, maar in werkelijkheid als hobbyjacht!
  Natuurlijk was het bij de eerdere gesprekken oerstom van Cohen om zo zijn hand te overspelen. Maar een minderheidskabinet van twee partijen waarvan er eentje zojuist door de kiezer ongenadige oorvijgen en billenkoek heeft gehad, zou absoluut geen optie behoren te zijn. Helemaal niet als zo'n 'coalitie' alleen maar kan bestaan bij de gratie van iemand die politiek volstrekt onberekenbaar is. Nu wordt ook de SGP er nog bijgehaald als gedoogfactor. Rutte gedraagt zich echt als een kraai tijdens de nestbouw in de buurt van een open stort. Hij sleept allerhande ongeregeld spul de boom in en bouwt daarvan zijn luchtkasteel. Nou ja: het wil tegenwoordig nogal eens flink waaien....!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ja dat is zo, Koetje Boe, maar ik trok de vergelijking door naar aanleiding van jouw Serengeti-opmerking. Maar ondanks het feit dat overwinterende ganzen doorgaans te verwaarlozen schade aanrichten (daaraan deed ikzelf jarenlang onderzoek) worden er toch iedere winter weer tienduizenden Kollen 'flankerend' af- en aangeschoten als hobbyjacht (feitelijk bij wet verboden maar wie controleert??) en daarnaast worden er onbekende aantallen bij wet beschermde Kleine-. Toendra- en Taigarietganzen klandestien geschoten. Dat zijn helaas feiten! Was het maar zo dat het probleem boeren/jagers versus ganzen zich tot de zomerganzen beperkte. Maar zodra eind volgende maand in de Sudhoek de eerste Blaufutsjes weer arriveren en even later de kollen, dan begint ook die agriklaagzang weer. Dat weet jijzelf ook heel goed!

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer, je zegt nu dat er wel degelijk sprake is van overlast , van overzomerdende ganzen . Maar je hebt altijd tot nu toe onkent dat er sprake is van overlast . Je praat als een kip zonder kop. Man laat je nakijken en smeer je in met MAISOLIE . Je bent ongeloof waardig GEGROET HANS

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jan v.d.Z en anderen die nog een volstrekt verkeerd beeld van staatsbosbeheer hebben: SBB is allang geen onderdeel meer van LNV en er werken geen ambtenaren maar trendvolgers! Dat is te danken aan het verzelfstandigingsbeleid van het CDA, in het bijzonder aan Cees Veerman! SBB een links bolwerk noemen slaat werkelijk nergens op. SBB is juist een ultrarechts jagersbolwerk geworden, waar natuur geheel ondergeschikt is gemaakt aan andere belangen. De algemeen directeur is oud-topambtenaar van LNV en dat is al erg genoeg. De hele club moet ontmanteld worden en gezuiverd van louche figuren die ondershands zaakjes drijven met vlees, hout, riet en wat er al niet uit de reservaten en beheergebieden te verhandelen valt. Uit Onze reservaten, want die gronden zijn van Alle Nederlanders!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De VVD is de partij van de bankdirecteuren die met hun vette bonussen deze financiele crisis hebben veroorzaakt. Ik snap niet dat die lui zoveel stemmen trekken!

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer je weet donders goed dat er TEVEEL overzomerden ganzen zijn , dus lul niet als een kip zonder kop. Dat je op de Pvdd stemt en niet op het cda weten we wel en daar hoef je niet langer over door te kauwen , herkauwer . Trouwens er kan geen ander regering komen dan VVD EN CDA met gedoog steun van PVV . Andere formaties zijn niet te maken . links kan niet dan komen ze uit op 72 zetels . Midden kan niet omdat pvda niet met cda wil . Paars + wil rutten niet dus blijf er niets anders over wat ik eerder al gezegt heb . GEGROET HANS fryslan

 • no-profile-image

  koetje

  Maar het aantreden van een dergelijk nieuw kabinet levert dan toch een uitgelezen mogelijkheid op om de FF-wet te herstellen naar jullie believen?De PVV was toch zo tegen de hobbyjacht? Ik zou zeggen grijp je kans.Of zal de PVV nu weer zijn ware gezicht tonen,politici geef ze allen maar een tochtje met de Herald of Free Enkelreis.

 • no-profile-image

  pieter

  Het lijkt me een uitstekend plan van mevr Snijder om die gekke verzelfstandiging van SBB op te heffen: gewoon weer eenduidig terugbrengen onder verantwoordelijkheid van MINLNV en controle van het parlement. uiteindelijk gaat dat over de besteding van ons aller belastinggeld. Hoe kan toch ook ooit SBB " op afstand" worden gezet van MINLNV als wij met zijn allen als belastingbetaler de financier blijven.Directe democratische controle en sturing over deze club is essentieel. Dat is inmiddels wel bewezen in de afgelopen 10 jaar. Het is een farce: er wordt ontbost omdat de ecologen dat leuk vinden - terwijl de burger en andere boseigenaren kapvergunning en herplantplichtig zijn kan SBB met een eiogen wettelijke regeling zomaar zijn eigen gang gaan! Goed voor de natuur ja ja...... En dat zogenaamd zakelijk doen met eigen hout.( en hout van anderen) Is niks meer en minder dan ondernemertje spelen op kosten van de belastingbetaler. Die verzelfstandiging terugdraaien, geoon een ambtelijke dienst olv MINLNV van maken en natturlijk zorgen dat die club efficient werkt. Dat is de plicht van elke ambtelijke organisatie. Daarvoor hoef je niet te verzelfstandigen. Dat levert allen maar uitwassen op. Het is ook treffend dat vorig jaar in de tweede kamer Hugo Polderman van de SP ook la, omandere politieke redenene opripoe tot terugdraaien van de verzelfstandiging. mooi dat nu zowel SP aan de linkerkant en VVD aan de rechterkant hetzelfde vinden. In een democratie kan het dan nooit lang meer duren voordat het zover is!!! SBB verzet je bakens.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  In een democratie zou dit niet lang meer duren, nee. Maar we leven hier in een schijndemocratie. Het zal dus NIET teruggedraaid worden, let maar op!

 • no-profile-image

  hans

  Zo herkauwer ben je weer de boel weer aan het frustreren. Liegen kunnen we allemaal , maar de waarheden van iemand anders zijn moeilijk te accepteren voor jou . Als ik dan kijk wat NATUURORGANISATIES in hun gebieden laten veranderen vanwege onder de mom verdroging , petgaten met elkaar verbinden , duikers in dammen plaatsen met kleppen er voor zodat bij hoogwater het gebied onder water komt te staan en als de boezem zak het gebied nat blijft . Het punt is voor deze werkzaamheden er de kiviet , grutto , tureluur , wulp, kemphanen , scholekster er talrijk broeden en na deze werkzaamheden alles verdwenen zijn uit dit gebied. Hier uit kun je alleen maar concluderen dat NATUURORGANISATIES niet voor de natuur kan zorgen , wat voor NATUURORGANISATIES dan ook. GEGROET HANS O JA DIT ZIJN WARE FEITEN HERKAUWER .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee maar, daar is ook het jagertje weer. Nou ja; het lichtste komt steeds opnieuw bovendrijven natuurlijk. Kwestie van zwaartekracht, zélfs bij verstandelijke vlieggewichten! Ik kan helaas niet ingaan op jouw vragen, omdat de dierenmoordgulzige "beleidsmakers"van Bakellendes LNV-CDA wél zo kordaat waren om de Flora en faunawet te verkrachten en jagers tot Faunabeheerder op te leuken, maar in hun bestiale onbenul vergaten om daar een fatsoenlijk wettelijk omschreven en ecologisch deugdelijk beheerpakket aan vast te knopen. Daarom kan ik jouw vragen dus niet beantwoorden. Dankzij het confessionele grauw dat twee weken terug door de kiezer genadeloos is afgestraft! En dan nog Exact. Denk niet dat ik er wakker van lig dat de resultaten van nauwgezet onderzoek door ongeletterd schorremorrie terzijde worden geschoven. Want het is in dit land altijd al zo geweest dat het onbenul het hoogste woord voerde. Daarom is ons nationale ethische beschavingsniveau afgegleden tot het allooi van een achteloos weggeworpen bananenschil!

 • no-profile-image

  donald

  corrie zegt: het wordt tijd dat deze sector zichzelf eens kan bedruipen. Hier ben ik het roerend mee eens. D us ik stel voor om de melkprijs, en slachtprijs, en alle landbouwprodukten voor de boer te verdubbelen, deze prijs door te berekenen aan de consument, en pas daarna alle subsidi,s , dus ook die van alle natuurorganisatie,s af te schaffen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mark, ik weet niet uit welk Etten je komt. Vroeger zag ik bij Etten-Leur de cultuurhistorisch, landschappelijk en ecologisch unieke Haagsche Beemden naar de kloten gaan door ruilverkaveling. Een paar jaar later ging bij Azewijn- Etten het Netterdense Broek naar de mallebiezen, ook al om er onnutte een kraak noch smaakloze Italiaans Raaigrassteppen van te maken. Wederom een aardwetenschappelijke en biologische aderlating om van te gruwen. Dat heeft geen snars, zier of mallemoer met linkse hobby's van doen. Ik verklap je het geheim. Behoud van datgene wat de wereld en het leven waardevol maken heeft alles uitstaande met Beschaving! Een voor oliediomme confessionelen onbekend begrip. Zo: en duik nu jouw grauwe hol maar weer in!

 • no-profile-image

  rom koomans van den dries

  S.S.B. staat in de staat zoals in het artikel genoemd, wordt ook uiteengezet op www.bndestem.nl regio Etten-leur.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Harry, niet overdrijven. Van de 32.000 ha die SBB in beheer heeft wordt nog niet de helft gebruikt voor natuurterreinen. De andere helft wordt verhuurd ten behoeve van recreatie, (recreatie)woningen en nutsvoorzieningen. En bijna 400 ha wordt aangewend voor publieke voorzieningen zoals infrastructuur en parkeerplaats. Hier komt echt geen schone lucht door, integendeel. Waar SBB wel goed in is, is proberen het overschot aan edelherten uit de Oostvaarderplassen te dumpen in het Limburgs landschap. En watersnip, hoeveel huisjes zouden onderlopen als we het oorspronkelijke waterpeil op plaatsen terug brengen? Of wil je weer selectief opereren zoals we van jullie soort gewend zijn?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer,
  Jij openstaan voor discussies en zinnige argumenten????
  Geef dan eens antwoord op de vragen die ik jou eerder al stelde.
  1: even duidelijk aan te geven waar in de wet geschreven staat dat je voor nestbehandeling van de voorschriften van een ontheffing af mag wijken. 2: Waar in de wet staat geschreven dat zonder ontheffing voor schadebestrijding en beheer ongestraft aan nestbeheer mag worden gedaan? 3: En om expliciet aan waar in de wet beschreven staat dat wij als jagers en evenzo de boeren en terreinbeheerders verplicht zijn gesteld om eieren te schudden of te dompelen.
  Je komt bovendien wel weer allerlei beschuldigingen over het vergiftigen van roofvogels.
  Kom nu eens met bewijzen en niet weer met allerlei smoesjes om de zaak weer af te leiden -------------------- Zo en dan is het nu vast weer tijd voor de spotvogel.
  Wat is die vent een ongelofelijke zielige stumper.
  Groet,
  J@gertje.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gekooide kraaien doodschieten gevaarlijk? Nee Exact: dat zag ik rooie Tedje Boonen uit Schermerhorn doen. En Fred Bas in Groet-Petten. En Deka-baas Siem Kat bij Egmond--Binnen. En kunststoffabrikant Henk Jachtenberg in Heerewaarden. En 'de snor' Ebben in Groeningen- Vierlingsbeek. En geroyeerd jachtopziener en recidivist P. Mulders in Leur. En de "heren" van Ehrenverein Hensbergen- de Jong te Bolgerijen -Vianen. En melkveehouder/akkerbouwer Blauboer in Burgerbrug. En zo kan ik nog wel een stief kwartier doorgaan. Want dankzij het jarenlange walgelijke Balkenendebeleid barst het in ons land weer van de respectloze en intens lafhartige dierenmoordenaars. Maar ons team kunnen ze niet ontlopen. Want van Drielandenpunt tot Noorderhaaks wordt alles gecontroleerd. Volcontinu! Dus Exact, Hans of Jagertje, waar je ook bent: laat stiekum een scheet en wij wéten hoe hij stinkt!

 • no-profile-image

  babatte der kinderen

  Zoet of zuur, ze moeten die lui van SBB nét zo keihard te grazen nemen als zij de natuur en de dieren doen. Dan kom ik gratis - samen met drie Keulse potten - zout in hun wonden strooien!

 • no-profile-image

  steven van 't schip

  Ik ben razend benieuwd of de VVD nu écht werk gaat maken met het opheffen van Staatsbosbeheer. En ik ben het met Herkauwer eens dat dit een prima mogelijkheid kan zijn om meteen LNV op te delen bij ministeries waar het feitelijk thuishoort. Mooie klus voor de PVV, met gedoogsteun van de VVD. Kunnen wij ook eens lachen om het CDA!

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Hoezo overbemesting en teveel chemie watersnipje?? Je bent slecht op de hoogte van de wettelijke regelingen die inhouden dat we minder mogen bemesten dan dat de gewassen nodig hebben!! Hierdoor krijg je een minder vitaal gewas wat weer extra gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft om gezond te blijven! Door de lagere bemsting willen de niet gewenste kruiden die op de slootkanten groeien ook heel goed groeien op onze percelen en dus is er weer meer gewasbeschermingsmiddel nodig en dat mogen we niet meer! Dus wie en wat??? En de weidevogels zijn niet door de boeren verdwenen, de vos is enkele jaren geleden niet meer bejaagd en dus was het na 2 jaar geheel gedaan met de weidevogels en ook onze eigen kippen en eenden die in een lekker grote ren liepen!!! Het is erg gemakkelijk om de schuld aan de boeren te geven maar kijk eens verder dan je neus lang is sukkeltje!! Je hebt zelf kunnen lezen hoeveel oproer er is omdat er enkele vossen op een waddeneiland zijn gesignaleerd en dat ze daar zorgen voor grote problemen in de vogel broed plaatsen!! Maar in Brabnt doen de vossen blijkbaar niks volgens de "geleerde" sukkeltjes en zijn de boeren de schuldige!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Prima antwoord Herkauwer. Daar komt vast geen reactie op, want tegen harde feiten zijn dat soort lui niet opgewassen. Dan gaan ze gewoon weer alles in twijfel trekken: want dat zijn de wapenen van het onbenul!

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer na een valse beschuldiging over een spontane opening giertank door akkrum van een loonwerker naar mij toe . De vraag die ik gesteld heb over al het genoteerde van het geheel gaat over de natuurgebieden en niet over de ganzen overlast. Ook al smaakt een ganzenboutje ook lekker. Jij bent dan zoon grote natuur liefhebber , volgen mij heb je er geen enkele verstand van. Dus kom met misstanden in de natuurgebieden in zuid-friesland , want je hebt toch alles genoteerd. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  exact

  Herkauwer, dat je je eigen naam af en toe vergeet weten we, dat je wartaal uitkraamt ook en nu kun je ook al niet totaal verschillende mensen uit elkaar houden. Het wordt een beetje pijnlijk voor je.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Hans, ik heb je uitvoerig antwoord gegeven over misstanden in de sudhoek: 24 juni om 12.48u. Ik beschuldig jou echt niet van die deodorantrit door Achlum, want zoiets doe je niet ongezien. Dat is te zeggen: in Achlum misschien wel? Want je weet het Hans: "In Franekeradiel brak krék Westra's ventiel, zijn gierkar ging dus fluiten, begon toen stront te spuiten, door Achlum te bemesten, zit men daar in de nesten. van Ljip, van Tjirk, van Skries, Maar stront is stront. En vies!" Skean nou?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans, ik heb dat al eerder gezegd: ALLE greidefugelreservaten in Fryslan en daarbuiten zijn naar de mallebiezen geholpen door SBB, NM, Fryske Gea en de andere Landschappen. Want beheer mag niks meer kosten en dat denkt men te bereiken door er jaarrond buitenlands vee in te scharen. En niet meer te bemesten. En pas in juli of later te maaien. Resultaat? Verruigde bende met steeds meer pitrus en geen Ljipke, Skries of Tjirk meer te bekennen. Om van Haentsje, Snip of Taepert nog maar te zwijgen. Kijk maar naar het Aldmirderfeld, de Grasfennen, de Huitebuorsterbuitenpolder, de oeverlanden van de Greate Brekken, de Witte en Swarte Brekken om er een paar te noemen in de Sudhoek. En als het geen wanbeheer van graslanden is, dan laat men de boel verrotzooien en noemt dat "Natuurontwikkeling" en "Nieuwe Natuur". Pure vloekwoorden! Kijk naar de Mokkebank en naar de Workumerwaard. En elders in Fryslan is het geen spat beter. Kijk hoe SBB de Lauwersmeer heeft verrabbezakt, zie wat Fryske Gea met het Noorderleeg doet. Als ze het landelijke nieuws halen dan omdat er paarden, koeien of schapen verzuipen. Ga eens naar Van Oords Mersken, het Terwispeler Grootschar of de Akmarijpster Blaugraslannen (SBB) en wijs er nog eens een fatsoenlijk perceel met weidevogels aan. Ik geef je weinig kans van slagen. Dat lukt ook in De Wildlannen (Fryske Gea) al niet meer. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, want ik ken Fryslan van haver tot gort. En ik wéét hoe die gebieden een halve eeuw geleden waren en wat er toen aan vogels zat. Vraag maar eens aan Henk Kroes wat er onder Ultje Hosper niet allemaal verdwenen is in de gebieden van it Gea. En bij SBB is het al even erg. Ik ben blij dat NM vrijwel niks 'beheert' in Fryslan! Dat maakt het wat overzichtelijk om de schuldvraag te beantwoorden. En Koetje Boe, laat jij je maar inscharen op een stuk onlan in polder It ald Skroet! Méér woorden maak ik er nu even niet vuil aan.

 • no-profile-image

  Pieter

  Wat een uitstekend voorstel, dit politieke geldverslindende gedrocht van een organisatie kost veel en levert niets.
  Is een dure linkse hobby die zich niets aantrekt van haar klanten en zich ontrekt van controle en democratische besluitvorming. Prima als je dat doet bij een woekerende vastgoedontwikkelaar, maar dit past niet bij een redelijk enbillijke overheid.

  Integreren in ministerie van lnw en vervolgens lnw in ez laten opgaan.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pieter, je zwamt lulplaat uit jouw nekharen. SBB deugt niet en moet terstond ontmanteld en opgeheven worden, maar dat heeft niks met jouw onzingeleuter van doen. Die gasten hebben vorig jaar de broedvogels in de kolonies uitgemoord en vossen van de wal ( Lauwersmeer) ingevoerd. En wat dacht je van die erfpachtverhoging?

 • no-profile-image

  hans

  Het opzetten van dit vindt ik prima , alleen wil ik er zelf bij zijn ,zodat het niet weer uit de hand loopt . De huidige wet regels zullen verdwijnen moeten . Geen bemoeienis van EUROPESE UNIE of gezegt BRUSSEL en DEN HAAG . Het onmiddelijk stoppen van de EHS [ is een gedrocht van jewelste]. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  koetje

  Moet je Geert wel gaan vragen om de arbeids-druk bij het fauna-fonds te gaan verlagen.Want ik denk dat wij dit fonds gaan overladen met schade formulieren,zoveel zelfs dat ze op maandagochtend om 9.00 uur hunkeren naar het weekend(voor zover ze dit nog niet deden).

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wat een raar idee. Dit artikel gaat niet in op de gevolgen van een dergelijke ingreep, want ik denk dat de activiteiten voor de natuur- en educatiesector die staatsbosbeheer verricht en de rol in beheer en beleid niet zomaar zijn op te vangen.
  Ik kan me voorstellen dat alle Europees wettelijk beschermde natuur die SBB nu beheert (denk bijvoorbeeld aan het vogelrichtlijngebied Oostvaardersplassen) opeens geen beheerder meer heeft, dat dit dan tot enorme boetes vanuit Europa(Brussel) zal leiden, omdat we ons niet meer aan de habitat- en vogelrichtlijn (kunnen) houden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  We worden tegenwoordig geregeerd door gekken en idioten.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  herkauwer jij zegt alle leven heeft functie in de natuur daar ben ik mee eens maar, te veel leven van een soort is ook verkeerd dus dan kunnen er toch wel een paar minder van zijn. en dan heb ik het over de gans.

 • no-profile-image

  Bertus Gans

  Inderdaad ja.Er zijn veel te veel Noord Afrikaanse nijlganzen hier....die horen hier niet in Rotterdàm.....

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer,
  Zelf ook een opleiding bankwerker/plaatwalser gevolgd????

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  herkauwer, In 2009 zijn in totaal 5311 verzoekschriften van faunaschade geweest. In 2008 waren dat er nog 4845. Werd in 2009 in totaal bijna 7,5 miljoen euro aan schade uitgekeerd, het jaar ervoor was dat nog 11,2 miljoen euro aan tegemoetkomingen.
  Er is weliswaar sprake van een forse afname van het totaal uitbetaalde bedrag. Maar het aantal schademeldingen groeit nog steeds, zegt het Faunafonds. Het lagere uitkeringsbedrag wordt vooral veroorzaakt door een terugval in de prijzen voor landbouwproducten waarop de schadetaxaties worden gebaseerd. dus herkauwer moet je eens die toename zien van 2008 naar 2009. gegroet

 • no-profile-image

  koetje

  Draai je nu niet een beetje door Herkauwer,bij LNV zitten teveel lui met het Serengeti-syndroom die de oud-Hollandse natuur veel te saai vinden.Boeren en natuurbeheerders moeten veel meer gaan samenwerken maar SBB heeft meer belangstelling voor zeldzame moerasplantjes dan voor weidevogels.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, ik dacht bepaald niet dat ik aan het doordraaien was. Want ik weet drommels goed waarover ik spreek, omdat ik haast dagelijks alom in den lande in het veld met boeren praat en door slim te vragen precies aan de weet kom wat ik wil weten. Ik zie er dan bijna altijd als een jager uit en dat maakt dat men honderduit tegen me praat over van alles en nog wat! Goed hé? Ik noem dat 'Mijn open Universiteit'! Dagelijks gratis college door plaatselijke ervarings'deskundigen'! Er zijn bij LNV en ook bij SBB inderdaad nogal wat kneuzen die menen dat situaties zoals in Serengeti ook in Europa na te bootsen zijn. Feit is echter, dat we dat allang hebben! Onze wilde ganzen zijn namelijk volkomen te vergelijken met de kudden gnoes, zebra's, impala's, spiesbokken, hartebeesten en ander groot wild. Ook de ganzen moeten iedere jaar noodzakelijkerwijze de grote trek maken om te overleven. Maar schietgrage jagers en erg veel altijd klagende boeren gunnen die dieren het licht niet in de ogen. Letterlijk! Dat kun je zelf nabladeren in heel wat fora die sinds herfst 2009 op deze webpage gehouden zijn.

 • no-profile-image

  katja

  Lieve Exact, blij voor jou dat je weer kunt herintegreren, dat natuurlijk het gevolg was van een noodlottig ongeval. Van mijn vriendin Giselde weet ik hoe moeilijk veel inco's het met hun probleem hebben. Maar vanzelfsprekend vreet zoiets aan je mannelijkheid, om van het libido nog maar te zwijgen. Toch hoeft dat niet, want er zijn ook heel veel incontinente dames. Samen soppen dan maar? Veel plezier! En lieve groetjes van Kat.

 • no-profile-image

  gertje

  Ik ben Gertje, zo heet ik niet echt, maar ik ben zeker Exact niet. Ik hoef het niet met hem/haar eens te zijn, maar als mensen echt vervelend gaan doen wil ik gerust eens bijspringen.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer,
  Als ik J@gertje jou wat vraag hoef je daar Exact geen antwoord op te geven.
  Ik heb aan één naam (J@gertje) echt wel genoeg en ik hoef mij zelf niet onder allerlei andere namen gelijk te geven, zoals jij dat doet.
  Als er een ZORGPLICHT zou zijn zoals jij beweert dan is dat een PLICHT die is opgelegd door een overheid.
  WAAR STAAT DEZE PLICHT DAN BESCHREVEN!!!!!
  De plicht waar jij het over hebt heb je dus uit je eigen dikke duim heb gezogen en zou je maar wat graag een ander op willen leggen.
  Helaas voor jouw is dit je zoveelste miskleun want wij knappen jouw vuile karweitjes echt niet op, doe dat maar lekker zelf.
  Al jou verdere opgehangen verhalen over illegale jachtpraktijken dragen geen enkele bewijslast.
  Ga i.p.v. zelf de held te spelen naar de politie en doe gewoon aangifte.
  Een dader is immers alleen een dader als er een veroordeling is uitgesproken.
  Dat loze gebral van jou neemt toch niemand meer serieus.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje, waar heb je het over? Ik hoef absoluut nergens een dik salaris aan over te houden en ik heb in mijn leven méér opgezet dan jij ooit overeind zult krijgen. Vraag maar aan Wipstaart en Katja. En het allermooiste is: ik sta nog altijd recht overeind, terwijl jouw kopje maar amper boven het gladgeschoren maaiveld uitkomt. Prima hoogte om dubbelloops op veldmuizen te jagen! Succes!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Dat bedoel ik nou herkauwer,
  Door alle samenwerking met die “deugdelijke ecologen” zijn we helemaal van het pad afgeraakt.
  Doe nou je ogen eens open man, en beken nou gewoon eens dat al die mooie praatjes en doelstellingen niet gewerkt hebben.
  @Hans, je hebt helemaal gelijk!
  Eerst al die dure en zinloze ecologen en bureaucraten de straat op schoppen en herkauwer/spotvogel staat hierbij met stip op de eerste plaats.
  En de plannen voor een EHS moeten gelijk van tafel worden geveegd.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  koetje

  Zucht zegt de Wandelende Kat tegen de Herkauwende Spotvogel,wat een onbegrip,eerlijk duurt het langst luitjes.

 • no-profile-image

  De vrolijke

  @Herkauwer. Die spreuk is niet van Jezus maar van Pontius Pilatus, de vertegenwoordiger van de regering destijds. Kort daarna waste hij zijn handen, iets wat jij ook zou moeten doen na je donatie uit je digestie-stelsel.

 • no-profile-image

  katja

  Sorry Exact, ik bedoelde eigenlijk onbelul! Maar dat zal jij wel weer onzin vinden!

 • no-profile-image

  gertje

  Kater, zeker kat? Na een noodlottig ongeval is het lastig herintegreren, bijdehante. Ga nu eens niet alleen je bips wassen, maar ook je mond spoelen, liefst met groene zeep en hou je vieze-oude-mannenpraatjes bij je.

 • no-profile-image

  exact

  Giselde, je zinsbouw, gedachtenkronkels en woordkeuze zijn die van herknauwer en potvogel op diverse fora in de afgelopen winter. Hoeveel namen ga je nu nog bijverzinnen, malloot? Of is het zo dat herknauwer /potvogel bij het zien van die inco-luier (dat ding is vast een trauma, als je af en toe even bij je positieven bent, je hebt het er immers zo vaak over...) in paniek geraakte toen gevraagd werd naar zijn naam, waarop het zweterige antwoord volgde: "ik ben giselde warmenhuizen uit kudelstraat". Tsja, sommige mensen hebben een zodanig mate van seniliteit bereikt dat het nauwelijks nog verwijtbaar is. Een beetje meer controle op de afgesloten afdeling zou geen kwaad kunnen. Dan blijft de kak en piespraat ook binnen. Wel zo netjes.

 • no-profile-image

  katja

  Straks wil SBB recreanten gaan afschieten omdat zij de fazanten verstoren, die bij leven een aardige jachtpachtprijs kunnen opbrengen. Komt uit een intern memo van SBB directeur (en fervent jager) Kalden.

 • no-profile-image

  exact

  Je draait de boel weer eens om, herkauwer. Nu ligt het alweer aan de vos die er eerst nauwelijks was, waar er nu in ieder geval veel meer van zijn in alle winstreken. En het is natuurlijk doordat we diezelfde vos niet ongebreideld zijn gang laten gaan dat er nu een ganzenprobleem is. Zoveel domme kortzichtigheid had ik zelfs jou niet toegedicht, herkauwer.

 • no-profile-image

  BARTJE

  STAATSBOSBEHEER HEEFT LAND GENOEG OM ZICH ZELF TE REDDEN (VERKOOP RIET HOUT EN VERHUUR LAND) ALS ER WAT BETER BEHEERD WORDT DOOR DE VELE KLERKEN EN DE WEINIGE WERKERS ONDERNEMERSTRUCTUUR VERANDEREN HOEFT DAN OOK NIET OPGEHEFT WORDEN MAAR BRENGT GELD OP

 • no-profile-image

  Corrie

  Ondernemen? De landbouwlobby is één van de meest gesubsideerde sectoren.
  Hoezo vrije marktsector...
  Het wordt tijd dat deze sector zichzelf eens kan bedruipen.

 • no-profile-image

  Boer in 't zuid

  VVD - rechts lullen, links vullen. Laten we ons toch niet voor de gek houden. VVD heeft bij ons in Brabant niks voor de boeren gepresteerd. Peteties getekend tegen de varkenshouderij hebben ze gedaan. En zijn we nu in 1 keer v. Aartsen vergeten. Eerst maar mijn geld terug voor de rechten die hij van ons heeft gestolen. Maar ja, als je ze afschaft hoef je ze ook niet meer te vergoeden denken ze zeker.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Jorritsma had er natuurlijk ook belang bij om op de landbouw te kotsen. Hoe meer boeren er verdwenen, hoe meer manlief kon bouwen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Maak 't Effe, jij bent wel niet de paus, maar je hebt wel volkomen gelijk. De EU schrijft absoluut niet voor dat het grootste zoetwatermoeras van West-Europa moest worden afgerasterd om er een intensieve herten- (ten behoeve van de klandestiene jacht) en runderenfokkerij (ten behoeve van de scharrelvleeshandel) en een stoeterij van Poolse Paarden van te maken en vervolgens al die dieren door uithongering massaal te laten verrekken. Net zo min als de EU voorschrijft dat SBB in de Natuurreservaten vele duizenden bij Wet beschermde inheemse wilde ganzen mag laten wegvangen en tot honden- en kattenvoer vermalen, door de uitbater van Duke Faunabaheer: Dick den Hertog. Dit soort walgelijkheden vindt echter met grote regelmaat plaats, maar wordt angstvallig stilgehouden. Daarom kan SBB beter nog vandaag dan morgen opgeheven en ontmateld worden. Want beter Geen beheer dan Wanbeheer!

Laad alle reacties (199)

Of registreer je om te kunnen reageren.