Home

Achtergrond 357 x bekeken

VVD lonkt naar boerenstemmen

De VVD ontpopt zich als pro-landbouwpartij en pakt boerenstemmen bij het CDA af.

Mark Rutte en zijn VVD presteren goed in de peilingen en debatten. De VVD is de nu grootste partij in de Tweede Kamer, volgens de politieke barometer met 36 zetels, drie meer dan de PvdA en maar liefst 14 meer dan in de huidige fractie. De VVD-lijsttrekker werd als winnaar aangewezen van het RTL-debat zondagavond. Rutte is nu ook zelfbenoemd kandidaatpremier en daardoor zullen denk ik nog meer zwevende kiezers bij hem aanklampen.
Ook in de landbouw winnen de liberalen terrein, ten koste van het CDA. Het Boerderij-lezerspanel verklaart voor bijna 30 procent op de VVD te gaan stemmen. Bij voorgaande verkiezingen schommelde dat tussen de 20-25 procent. De partij zit duidelijk in de lift.
Het CDA ook, maar dan wel in benedenwaartse richting. Die partij scoort bij het Boerderij-panel nog altijd als grootste, maar haalt nog slechts 33 procent. Dat is de helft van het aandeel dat de christendemocraten bij voorgaande verkiezingen bij de agrarische kiezers weghaalden. Het CDA kon altijd vertrouwen op 60-70 procent van de agrarische stemmen. Nu niet meer. Gerda Verburg heeft als LNV-minister haar partij niet populair gemaakt bij de boeren, concludeer ik. In februari wees het Boerderij-panel de herkansing af van Balkenende als lijsttrekker en premier.

Aardverschuiving

Volgende week komt Agri Direct met de uitkomsten van een representatieve enquête onder boeren. Als daarin de VVD het CDA voorbij gaat, zou dat een aardverschuiving zijn. Ik hou het voor mogelijk, want het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben in hun doorrekening het VVD-programma aangewezen als het gunstigst voor de economie van de landbouw. Dat zal zijn uitwerking nog wel krijgen.

Niet dat het programma nu zo uitgesproken pro-landbouw is. Van alle partijen doet de VVD het minst voor de natuur. De planbureaus redeneren dat wat goed is voor natuur, dat níet is voor de landbouweconomie. Zij scherpen de tegenstelling tussen landbouw en natuur nog eens aan.
Rutte ziet het belang van de landbouw voor zijn partij.

Hij is ook de enige fractievoorzitter en lijsttrekker – tot nu toe - die de landbouwpers uitnodigde op zijn kamer in Den Haag. Samen met landbouwwoordvoerster Janneke Snijder-Hazelhoff nam hij de landbouwstandpunten met ons door. Uiteraard zette hij zich vooral af tegen het CDA, en haalde daar zelfs de veiligheid op het platteland bij.

LNV ’verkapt milieuministerie’

Snijder weet veel meer van landbouw dan Rutte, die er af en toe wat al te simpele redeneringen op na houdt, maar hij is wel vlotter en directer gebekt. Hij meent met de opheffing van het ministerie van LNV juist de boeren een plezier te doen. Want dat ministerie veroorzaakt veel bureaucratie, waarvan boeren erg moe worden. "Het is een verkapt milieuministerie, een dépendance van Vrom. Het wordt hoog tijd dat een rechtser en liberaler ministerie zich over de agrarische ondernemers ontfermt."
Leukverpakte kritiek, maar tegelijk al te makkelijk. Het is een illusie te denken dat je met het opheffen van een ministerie ook de daar vandaan komende de bureaucratie elimineert. De noodzakelijke overheidstaken worden dan door een ander ministerie overgenomen en de Dienst Regelingen zal dan echt niet worden opgedoekt. Bovendien komt verreweg de meeste landbouwbureaucratie uit Brussel en die is Nederland domweg verplicht tot uitvoering te brengen.

Landbouw- en natuurdebat

Vanavond is in Den Haag het Nationaal Verkiezingsdebat over landbouw en natuur. Het wordt georganiseerd door LTO, Dierenbescherming, Natuurmonumenten en 12 provinciale Landschappen. Ik ga luisteren of de door de planbureaus gesignaleerde tegenstelling tussen uitbreiding van de natuur en de economie van de landbouw daar ook ter discussie komt. Lees morgen op deze plek.

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.