Home

Achtergrond 1 reactie

VS zoekt aardappel met resistentie tegen phytophthora

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) hoopt binnenkort een nieuw aardappelras te introduceren dat resistent is tegen phytophthora.

Het ras moet de opvolger worden van Defender, het phytophthora-resistente aardappelras dat het onderzoekscentrum ARS van het USDA in 2006 introduceerde. Het ARS heeft voor het nieuwe ras een resistentiegen uit een wilde aardappelsoort gehaald en die ingekruist in bestaande rassen.

Volgens kweker Rich Novy van de Agricultural Research Service (ARS) worden jaarlijks 2.500 kruisingen getest. "De resistente rassen helpen telers om te besparen op kosten voor gewasbescherming. Het nieuwe ras wordt nu getest op proefvelden in de staten Idaho, Oregon, Washington, Californië en Texas."

Het ARS zoekt ook een oplossing voor kiemende aardappelen. Het onderzoekscentrum wil de genen in aardappelen isoleren die de knol aanzetten een kiem te produceren. Als dat is gelukt wil het ARS traagkiemende genen in de kruisingsprogramma’s inzetten.

Volgens het ARS is kieming een belangrijk aspect van de kwaliteit van de aardappelen. In de VS wordt 70 procent van alle aardappelen verwerkt tot frites, chips en vlokken. Een deel van de aardappelen ligt tien maanden in opslag.

Eén reactie

  • no-profile-image

    patatje

    We krijgen straks weer valse concurentie , want hier is dat toch weer niet toegelaten !

Of registreer je om te kunnen reageren.