Home

Achtergrond 177 x bekeken

VN waarschuwen voor catastrofe in Gazastrook

De Verenigde Naties hebben Israël gesommeerd de blokkade van de Gazastrook op te heffen.

Voor boeren en vissers dreigt een catastrofe, als de import- en exportbeperkingen niet opgeheven worden. Dat heeft de VN-coördinator voor de bezette Palestijnse gebieden, Philippe Lazzarini, dinsdag gezegd.

Zes op de tien huishoudens in het gebied lijdt onder een onzekere voedselvoorziening. Sinds Israël in 2007 de vangzone voor vissers tot 5,6 kilometer beperkte, is de vangst van Palestijnse vissers met 72 procent gedaald. Daardoor moeten de bewoners van Gaza vis uit Israël importeren of smokkelen door tunnels via Egypte. Lazzarini heeft Israël ook opgedragen de import van zaaigoed, waterleidingen, en dierenvaccins weer toe te staan.

Israël heeft sinds de bloedige machtsovername van de radicaalislamitische beweging Hamas in 2007 de Gazastrook vrijwel volledig afgesloten van de buitenwereld. Ook de grens met Egypte is officieel gesloten.

Vandaag is uit de wateren bij Cyprus een vloot van negen schepen met hulpgoederen vertrokken naar de Gazastrook. Aan boord zijn ongeveer zevenhonderd mensen van meer dan vijftig nationaliteiten, onder wie politici, kunstenaars en activisten. Een van hen is de 29-jarige Amsterdamse Anne de Jong, die promoveert aan de Universiteit van Londen en zich in haar onderzoek richt op geweldloos activisme.

Israël heeft de komst van de vloot veroordeeld en gewaarschuwd dat het leger zal ingrijpen als de vloot de Israëlische wateren binnenvaart. Een eerdere zogeheten solidariteitsvloot werd een jaar geleden tegengehouden. Honderden mensen aan boord werden toen gearresteerd. De vloot wordt op zijn vroegst woensdagavond bij Gaza verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.