Home

Achtergrond 179 x bekeken

VN gaan troepen terugtrekken uit Congo

De Verenigde Naties (VN) hebben vandaag besloten maximaal tweeduizend blauwhelmen terug te trekken uit de verscheurde Democratische Republiek Congo.

De Veiligheidsraad van de VN ging echter niet in op de eis van de Congolese regering in Kinshasa om volledig uit het Afrikaanse land te vertrekken voor de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid volgend jaar zomer.

De blauwhelmen die wel gaan, trekken zich medio dit jaar terug uit gebieden waar de "veiligheidssituatie'' dat toelaat, aldus de unaniem aangenomen resolutie. De raad besloot ook de naam van de VN-missie te wijzigen van Monuc in Monusco. De verandering gaat op 1 juli in.

Aan de huidige Monuc-missie doen ruim 20.000 personen mee, onder wie 19.815 militairen. De Monuc begon in 2001 tijdens een burgeroorlog die twee jaar later eindigde en waarbij ook de strijdkrachten van andere Afrikaanse staten waren betrokken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.