Home

Achtergrond

Uiergezondheidscentrum gaat ook na 2010 door

Het Uiergezondheidscentrum (UGCN) is dit jaar druk met het afronden van haar meerjarenplan. Er worden nog enkele onderzoeken afgerond en in juni staat er een symposium in de Reehorst in Ede op het programma met als thema Onze uiergezonde toekomst.

Het UGCN  begon in 2005 als onderdeel van het Meerjarenplan Uiergezondheid, dat de Gezondheidsdienst voor Dieren uitvoert in opdracht van LTO, de Nederlandse Zuivel Organisatie en het Productschap Zuivel. Doel was om het aantal mastitisgevallen met 10 procent af te laten nemen in vijf jaar tijd. Dat ligt tot nu toe op zo’n 2 procent. "Het is niet gelukt, maar het gaat steeds beter", zegt dierenarts Jansje Van Veersen van het UGCN. "Maar eigenlijk waren we ook pas vanaf 2007 landelijk actief."

Het zou volgens haar jammer zijn om na dit jaar te stoppen terwijl het landelijk celgetal een dalende tendens laat zien. Het landelijk gemiddeld celgetal was in april 207.000. De financiering van het vijfjarenplan door de sector loopt nog tot het einde van dit jaar. Daarna zijn nieuwe financieringspartners nodig. De GD geeft het UGCN de tijd om op zoek te gaan naar nieuwe financiers. "We krijgen veel enthousiaste reacties uit de sector. We zien een grote behoefte aan onafhankelijke informatie over uiergezondheid. Maar naar nieuwe financieringspartners voor het UGCN na 1 januari 2011 wordt gezocht."

Of registreer je om te kunnen reageren.