Home

Achtergrond 211 x bekeken

USDA verwacht groeiend tekort aan koolzaad in de EU

De EU heeft volgend seizoen een tekort van 2,9 miljoen ton koolzaad.

Het tekort is 500.000 ton groter dan dit seizoen. Daardoor stijgt de koolzaadprijs in de EU. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over de Europese koolzaadmarkt.

Het USDA verwacht een productie in seizoen 2010/2011 van 21,1 miljoen ton koolzaad in de EU. Dat is 1,4 procent minder dan dit seizoen. Vanuit de Oekraine zal minder koolzaad worden geleverd omdat daar ruim 30 procent van het koolzaadareaal is uitgewinterd. De import vanuit Canada zal worden geremd, stelt de USDA, omdat veel importeurs in de EU bang zijn voor vermenging met transgene koolzaad.

De vraag naar koolzaad stijgt voor de productie van biodiesel. Ook groeit de vraag naar raapschroot en raapmeel voor de veevoerproductie.

De eindvoorraad in de EU op 30 juni 2011 komt volgens de USDA op 1,22 miljoen ton. Dat is 13,5 procent minder dan op 30 juni dit jaar. De voorraad is net genoeg om 18,5 dagen verbruik te dekken. In seizoen 2007/2008 was dat 18,3 dagen. In dat seizoen steeg de koolzaadprijs naar ruim 520 euro per ton, stelt het USDA. Nu doet koolzaad op de termijnmarkt in Parijs rond de 300 euro per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.