Home

Achtergrond 222 x bekeken

Twijfels houden markten in houdgreep

Verdeeldheid in de Europese Centrale Bank (ECB) en twijfel over de fiscale discipline van Zuid-Europese landen houden de euro in een ferme houdgreep.

De euro was donderdag nog 1,25 dollar waard, en 0,85 Britse ponden. Op het hoogste niveau was de euro dit jaar 1,45 dollar waard.
De EU en het IMF hebben 750 miljard euro bijeengebracht voor een leen- en garantiestelsel. Hoe en wanneer dit geld ingezet wordt is echter nog onduidelijk, en mogelijk afhankelijk van politieke onderhandelingen. In Europa zijn de belangen van landen vaak allesbehalve gelijk, wat het lastig maakt een eenduidige richting te kiezen.

De ECB besloot eerder deze week tot het opkopen van Zuid-Europees schuldpapier. Het Europese non-interventiepact waartoe in 1991 in Maastricht is besloten, wordt dus losgelaten. De Duitsers die in 1991 het pact eisten, zijn ook nu sceptisch.

Volgens voorzitter Axel Weber van de Bundesbank, de gedoodverfde opvolger volgend jaar van president Jean-Claude Trichet van de ECB, noemt het tegenover Börsen Zeitung onwenselijk.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei tevens onzeker te zijn over de maatregelen. De EU wordt volgens haar geconfronteerd met de grootste crisis sinds het ineenstorten van het communisme.

De Duitsers hebben de grootste en sterkste economie, en wanneer zij onzeker zijn, slaat dit zeker over op investeerders die hun gebrek aan vertrouwen laten doorklinken in de markten. Daar komt bij dat de ECB door de situatie de rente waarschijnlijk later kan verhogen dan de Amerikaanse centrale bank.

De Zwitserse bank UBS denkt daarom dat de euro dit jaar nog 8 procent in waarde daalt. Eind 2011 is een euro nog 1,10 dollar waard, aldus UBS.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.