Home

Achtergrond 384 x bekeken 1 reactie

Twijfel over PRRS-geval bij Vietnamees

Deskundigen hebben grote twijfel over de betrouwbaarheid van Vietnamese berichten over een menselijke besmetting met abortus blauw.

De internetnieuwsbrief Promed maakt melding van een man in Vietnam, die mogelijk overleden is aan het procine reproductieve and respiratory syndrome (PRRS) of abortus blauw. Abortus blauw komt in Vietnam vooral voor in de noordelijke provincies. In Azië is het virus de afgelopen periode actiever geworden.

De overleden man zou een Vietnamese bloedpudding (Tiét Canh) hebben gegeten, waarin rauw varkensbloed wordt verwerkt. De man kreeg diarree, hoge koorts, stuipen en huidbloedingen en raakte uiteindelijk bewusteloos. Hoewel de Vietnamese autoriteiten het ziektegeval officieel hebben gemeld, zeggen deskundigen dat het nog maar zeer de vraag is of deze besmetting ook daadwerkelijk door het abortus blauw-virus is veroorzaakt.

Promed zegt zelf in een commentaar bij het bericht dat eerdere humane gevallen niet bekend zijn. De familie van virussen waarvan het PRRS-virus deel uitmaakt, komt bij mensen – voor zover bekend – niet voor. "Daarom moet dit Vietnamese bericht voorzichtig worden beoordeeld, ook omdat de diagnose niet in het laboratorium is bevestigd. Daarbij komt dat de consumptie van vers (ongekookt) bloed een uitzonderlijke vorm van consumptie is."

Een ander bijzonder aspect is dat de symptomen bij de man nogal afwijken van wat varkens bij een besmetting doormaken. "Maar als deze melding wordt bevestigd, is het een ernstige ontwikkeling in het licht van de wereldwijde aanwezigheid van het PRRS-virus in varkens."

Johan Bongers van het Centraal Veterinair Instituut zegt dat de Vietnamese melding voor Nederland in elk geval op dit moment geen relevantie heeft. Volgens hem is het de vraag of de man echt door PRRS is getroffen. En als dat al zo is, dan is dat voor de situatie in West-Europa nog niet van belang, omdat rauw varkensbloed nauwelijks wordt geconsumeerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harry Stinis

    Misschien wordt rauw bloed niet moedwillig geconsumeerd in ons land, maar zou het niet accidenteel via de mond(spetters) of via wondjes bij het slachten of klaarmaken van vlees overgedragen kunnen worden?.

Of registreer je om te kunnen reageren.