Home

Achtergrond 1 reactie

Tuinders willen proefkas al voordat deze marktrijp is

Een aantal tuinders heeft interesse getoond in experimentele energiezuinige kasconcepten.

Dat blijkt uit voorstellen van de commissie energie van het Productschap Tuinbouw.

Zo hebben verschillende tuinders interesse getoond in de klimaatneutrale kas Fresnel, waar uit daglicht elektriciteit gewonnen wordt. Eén teler heeft zelfs al plannen voor het realiseren van de kas. Het kassysteem wordt eerst nog in demovorm opgebouwd bij het Innovatie en Demonstratie Centrum. Ook moet het concept nog doorontwikkeld worden.

Ook de Venlow Kas, waarbij energie bespaard wordt met dubbel glas, heeft belangstelling van tuinders gewekt. Zij worden opgenomen in een proef. Uit proeven blijkt dat voor tomaten 50 procent en voor komkommer 65 procent energiebesparing mogelijk is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Wat een VOC mentaliteit. Ik hoop dat de nieuwe concepten perspectief bieden. Er zit wel een risico aan. Het kan ook vreselijk tegen vallen.....de mobiele rozenteelt heeft dit bewezen..... Hopelijk gaat dit iets moois worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.