Home

Achtergrond 226 x bekeken 1 reactie

TrusQ en Safe Feed niet klaar

Het dioxineschandaal toont dat het steekproefsgewijs bemonsteren beter moet.

De veehouderij is een dioxineschandaal rijker. 2.500 ton mais uit Oekraïne blijkt achteraf een te hoog dioxinegehalte te hebben. Juist dat woordje ‘achteraf’ prikkelt. Want heeft de voersector niet TrusQ en Safe Feed in het leven geroepen om dit soort zaken te voorkomen?

Voordat het schip met biologische mais uit Oekraïne vertrok is een monster getrokken. Dat is in Nederland geanalyseerd. Uitslag: geen te hoog dioxinegehalte. Vervolgens is het schip naar Rotterdam vertrokken, waarna de mais is doorverkocht naar onder andere acht Nederlandse mengvoerbedrijven. Er zijn toen tal van monsters genomen, maar die zijn niet geanalyseerd. Ze vielen niet in de steekproef. Toen de Duitse controle-instantie KAT in eieren van drie biologische leghennenbedrijven een te hoog dioxinegehalte aantrof, gingen alarmbellen rinkelen. De aanvullende monsters werden alsnog geanalyseerd, waarbij een aantal een te hoog dioxinegehalte bleek te hebben. Maar toen was het kwaad al geschied. De steekproef moet dus beter. Het kan niet zo zijn dat alle aanvullende monsters in Nederland niet worden geanalyseerd.

Wat ook beter moet, is de onderzoeksmethode. Van hetzelfde monster kunnen twee laboratoria met twee verschillende uitslagen komen. De ene uitslag positief, de andere negatief. Dat kan natuurlijk niet. Er moet een eenduidige onderzoeksmethode komen.
Wat wel goed is gegaan, is de tracking en tracing. Nadat KAT aan de bel trok, werd snel duidelijk welke voerfabriek hoeveel mais heeft verwerkt en naar welke boerderijen het voer is gegaan.

Belangrijk wordt de afhandeling van de schade. Die lijkt mee te vallen, omdat het besmette voer allang is opgevoerd. Maar er zitten nog leghennenbedrijven op slot. Bij gemiddeld 12.000 dieren en 16 cent per ei betekent dat €1.632 schade per dag. Mengvoerbedrijven moeten deze schade vergoeden. Tenslotte is dat ook een reden waarom TrusQ en Safe Feed zijn opgericht.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    k.i.s.s.

    Je mag je zelf afvragen als afnemer van tusq of safe feed afnemer of dit wel zijn geld waard is. En hoe transparant is deze zo genaamde borging of hoe ze dat voor zich zelf noemen. En wat kost deze organisatie per 100kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.