Home

Achtergrond 160 x bekeken

Transporteurs luiden noodklok over btw

Transportorganisatie TLN en verladersclub EVO luiden de noodklok over het nieuwe systeem voor het terugvragen van in het buitenland betaalde btw.

Volgens de organisaties brengen de nieuwe regels transporteurs in de problemen omdat de belastingdiensten, waaronder de Nederlandse, niet berekend zijn op hun taak. Dat stellen zij in een donderdag naar buiten gebrachte verklaring.

Sinds 1 januari van dit jaar moeten bedrijven hun btw-vorderingen, bijvoorbeeld voor in het buitenland afgerekende brandstof, digitaal bij de nationale belastingdiensten indienen. Voorheen ging dat schriftelijk. De belastingdiensten moeten de aanvragen vervolgens onderling verwerken. ”In de praktijk blijkt het nieuwe digitale loket van de Nederlandse belastingdienst onvoldoende te werken”, stellen TLN en EVO. Dat zou ook gelden voor buitenlandse belastingdiensten.

Daardoor moeten ondernemers te lang op hun geld wachten. ”Nederlandse vervoerders komen hierdoor in grote financiële problemen.” Het gaat om bedragen die goed zijn voor 2 tot 3 procent van de omzet. De sector stelt voor om bedrijven zelf de openstaande buitenlandse btw te laten verrekenen met af te dragen btw in Nederland, voorschotten te geven of terug te gaan naar het oude systeem waar gewerkt werd met papier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.