Home

Achtergrond

Toegang China Conférence draait om bacterievuur

De eerste lading Conférence die de Belgische Fruitveiling (BFV) naar China uitvoert, komt uit de bacterievuurvrije boomgaarden van het Waasland.

Met name in de gemeenten Sint-Niklaas, Sint-Gillis Waas, Beveren en Zwijndrecht is een eerste zone geselecteerd, laat de veiling weten. Vandaag maakt BFV meer bekend over de markttoegang die de veiling heeft gecreëerd. BFV geeft een persconferentie over de verkregen exportvergunning van de Chinezen.

Nederlandse partijen hopen in het spoor van de Belgen ook peren te kunnen uitvoeren. Nederland is nog niet zover. Nederland telt al wel bufferzones voor bacterievuur voor de boomteelt. In deze zones betalen boomkwekers voor extra controles op bacterievuur en gecertificeerde uitvoer. De fruitteelt betaalt hier niet aan mee. Bufferzones in fruitteeltregio’s Limburg en Zeeland zijn juist opgeheven. "We moeten misschien kijken of we gebruik kunnen maken van de bufferzones", bevestigt een woordvoerder van de Plantenziektenkundige Dienst (PD). De PD heeft nog geen exacte eisen ontvangen van de Chinezen, stelt hij.

Jan Timmermans, directeur van Timmermans Fruit, hoopt dat het nu rondkomt. "Ik hoop dat het de Belgen nu echt lukt, ik heb al vier keer gelezen dat het gelukt was." Het belang is groot. "Er komt meer Conférence, we moeten alle kansen aangrijpen."

In september staat Timmermans op de Fruit Logistica Beurs in Hongkong. De exporteur neemt monsters van Conférence mee. Uitvoer naar Hongkong is al wel toegestaan. De autonome kapitaalkrachtige regio van China vraagt al wel grotere volumes. "Eerst waren het kistjes per luchtvracht, nu af en toe een container. Maar het zijn nog geen grote aantallen. Als we straks mogen uitvoeren, is het de vraag of ze de peer willen hebben. We moeten van nul beginnen de markt op te bouwen." De Conférence lijkt zich in ieder geval te onderscheiden. "De Nashi-achtige Chinese peren lijken veel meer op de watermeloen. De smaak is totaal anders."

Of registreer je om te kunnen reageren.