Home

Achtergrond 2 reacties

Teleurstelling over kwantumtoeslagen

Het uitstel van het besluit over de kwantumtoeslag bij FrieslandCampina in maart heeft de leden die van de toeslag af willen niet ontmoedigd.

Dit blijkt uit gesprekken met initiatiefnemers. Het bestuur van FrieslandCampina had in maart, toen het reageren moest op de verzoeken om beëindiging van de kwantumtoeslagregeling, tussen de 600 en 700 handtekeningen van tegenstanders liggen, schatten initiatiefnemers. Sindsdien lijkt het verzet tegen de regeling niet afgenomen. In het meinummer van ledenblad Melk spreken leden uit het district Arnhem hun ergernis uit over de kwantumregeling.

Initiatiefnemer Henk Voskuilen uit Hoogland heeft uitgerekend dat grofweg 14.000 van de meer dan 16.000 Nederlandse leden van FrieslandCampina financieel nadeel ondervinden van de kwantumregeling, terwijl 2.000 grote ledenbedrijven met de baten weglopen. Hij heeft bijna 160 handtekeningen verzameld tegen de regeling. Ook de Zuid-Limburgse melkveehouder Leo Lacroix en veehouders in district Achterhoek-Liemers hebben honderden handtekeningen verzameld.

De hoop was dat het coöperatiebestuur al in maart een inhoudelijk besluit zou nemen, maar er kwam toen slechts een pro-formabesluit, constateert melkveehouder Gert Eeltink uit Aalten. Hij is zwaar teleurgesteld. "We hadden de hoop dat we met een leden-initiatief zaken konden versnellen in een coöperatie, maar niet dus."

FrieslandCampina wil niet inhoudelijk reageren, maar zegt de teleurstelling van leden te kennen. Voskuilen meent dat het bestuur het niet kan maken om de initiatieven te negeren. "Ze moeten dit najaar een besluit nemen, maar of dat het besluit is dat we willen?"
Voskuilen vindt de kwantumregeling niet alleen oncoöperatief, maar ook een verkeerd signaal richting kwaliteitsbeleid. "De kwaliteitsbonus is 50 euro per 100.000 kilo melk, de kwantumtoeslag bij meer dan 1 miljoen kilo melk is 40 maal zo hoog."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    student

    Waardeloze regeling die kwantumtoeslag. Op deze manier steunt FrieslandCampina de schaalvergroting. We gaan steeds meer lijken op de intensieve veehouderij met alle gevolgen van dien!!

  • no-profile-image

    melkveehouder v/h ccop.onder gods zegen,daarna coo

    Dit is het huidige rendement in de melkveehouderij;zoals beschreven door de indieners.zodra er geen kleinere leveranciers/melkveehouders meer zijn die recht hebben om iets minder te krijgen als hun grotere collega,s en er op den den geen stoppers of saneerders meer zouden bestaan.dan is de ontwikkeling en schaalvergroting in de melkveehouderij ten einde.Het zit in het systeem om zo verder te gaan ;zeker voor de toekomstige blijvers.Dit is niet nieuw ,maar gaat steeds zichtbaarder worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.