Home

Achtergrond

'Tarwe Nederland gezond, gele roest duikt op in België'

Tarwe staat er gezond bij op Nederlandse percelen, neemt gewasbeschermingsmiddelenleverancier BASF waar.

De neerslag in afgelopen week maakt het septoria wel makkelijker om toe te slaan. Als het derde blad van boven bij zeker de helft van de planten uit is, moet septoria volgens BASF worden bestreden. Dat is hét moment voor de T1-bespuiting. Schimmelziekten kunnen preventief worden bestreden.

Veel tarwepercelen hebben last gehad van droogtestress. De ontwikkeling is wel door gegaan, hoewel dat nauwelijks was te zien. De ziektedruk is momenteel laag, alleen meeldauw wordt vastgesteld.

In België is op meerdere plekken sporulerende gele roest vastgesteld. BASF-adviseur Bert Westhoff ziet in de praktijk dat het gedrag van gele roest is veranderd. "Vroeger ontwikkelde gele roest zich alleen bij koud en nat weer. Nu verdraagt het gemakkelijker hogere temperaturen", zegt Westhoff.

De verschijningsvorm is wel minder specifiek zichtbaar, meldt BASF. Bovendien heeft gele roest een ontwikkeling doorgemaakt, waardoor rassenlijstcijfers minder betrouwbaar zijn. Sommige rassen zijn in de praktijk gevoeliger dan op basis van de rassenlijst mag worden verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.