Home

Achtergrond 397 x bekeken 6 reacties

Suikerfabrieken winnaars landbouwsubsidies

Suikerbedrijven behoren tot de grootste ontvangers van Europese landbouwsubsidies vorig jaar, zo blijkt uit statistieken die de meeste EU-landen vandaag openbaar hebben gemaakt.

In Frankrijk was het hoogste bedrag uitbetaald aan suikerbedrijf Toreos (117,9 miljoen euro), in Spanje kwam Azucarera Ebro op de eerste plaats met 119,4 miljoen euro.

In Nederland was suikercoöperatie Cosun vorig jaar de grootste ontvanger, zo meldde het ministerie van Landbouw vorige maand. Cosun kreeg 71,2 miljoen euro voor herstructurering en minstens 5 miljoen voor uitvoer.

"Elk jaar zijn er speciale betalingen. Voor 2009 profiteerde de suikersector ook van de steun voor export'', aldus de woordvoerder van EU-commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) vandaag.

De subsidies helpen Europese exporteurs om te concurreren op de wereldmarkt. Ze krijgen compensaties als de hogere prijzen in Europa hoger zijn dan op de wereldmarkt.

Het is het tweede jaar dat alle EU-landen uiterlijk 30 april alle ontvangers van landbouwsubsidies online moesten publiceren. De openbaarheid is bedoeld om de toekomst van het Europese landbouwbeleid te kunnen bespreken.

Groot-Brittannië, dat de publicatie heeft uitgesteld tot na de verkiezingen op 6 mei, wil de EU-landbouwsubsidies beëindigen. Frankrijk strijdt juist voor behoud.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  de suikersubsidieregelig is een geweldige chantage van de overheid door de industrie.
  Aan de hudige wereldmarktprijzen is suikerproductie in de EU onrendabel. Echter als we in de EU zouden stoppen met suikerproductie zou de prijs geweldig stijgen.
  dus subsidie's om de boeren te laten werken voor minder, de consument betaald evenveel, en de suikerverwerkende industrie, gaat met de winst lopen.
  Onze politiekers lieten zich rollen door frisdrankmultinationals.

 • no-profile-image

  suikerstuutje

  Mensen, jammer dat het bericht niet in z'n geheel is gepubliceerd, we hebben het hier over een sigaar uit eigen doos en niet een ordinaire subsidieslag, de suikersector heeft vanaf 2006 een vermogen in de brussels pot gestort om uiteindelijk de onrendabele producenten uit te kopen het zgn Herstructureringsfonds, Cosun heeft daaraan vanaf 2006 €342 milj betaald, en in 2009 ruim €90 milj. uit dit fonds heeft ze ivm de sluiting van de fabriek in Groningen en een gedeeltelijkinleveren van quotum €70 milj. ontvangen.
  Dus zijn ze netto betaler.
  Als dit nu allemaal in het bericht was meegenomen dan was het duidelijker en eerlijker geweest.

 • no-profile-image

  europese producent van primaire producten

  Ik heb nog niet gelezen dat de suikerindustrie voor het ontvangen van die europese subsidies het platteland moeten onderhouden en het bietenwelzijn nageleeft hebben.
  zouden de bieten dan ook weer handmatig geschoffeld moeten zijn ;in plaats van gespoten met chemiecalieen?
  Het gaat er maar moeilijk in dat die subsidies die bij boeren he jaarinkomen zijn zoveel eisen worden gesteld en aan de suiker en melk en andere industrieen worden deze overgemaakt.
  Misschien kunnen die hoge hoogleraren een betere en eerlijkere verdeling van europese gelden bewerkstelligen.

 • no-profile-image

  Ad van Gool

  En met die subsidies kopen de suikerbedrijven fruit fabrieken op, die dan ons weer zwaar beconcureren. dit is echt wel eerlijke handel. of toch bijna.

  wanneer stopt deze concurentie vervalsing ooit eens?

 • no-profile-image

  Hans

  Meneer van Hummelbeeck, is het met de subsidie op melk niet precies zo? FC overwinnaar!! En heeft de subsidie op rundvlees de rundvlees sector uiteindelijk niet de das omgedaan? Latijns Amerikaans vlees, geliefd in de horeca en stukken goedkoper? En de subsidie op granen? wie wordt daar nu beter van? de boeren in ieder geval niet!

 • no-profile-image

  Fred Repko

  Vraagje:

  Wat voor invloed heeft dit uiteindelijk op de prijs van suiker. Drukt meer subsidie de prijs ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.