Home

Achtergrond

Subsidiebudget brede weersverzekering niet vol

Verzekeraars zijn matig tevreden over de belangstelling voor de brede weersverzekering.

Ze verwachten dat het beschikbare budget van 8,5 miljoen euro niet volledig benut wordt.

Zowel Vereinigte Hagel als AgriVer zeggen zo’n honderd verzekeringen te hebben afgesloten. "Het is het eerste jaar dat dit product op de markt is. We hadden een moeizame start omdat alles laat op gang kwam, toch is er wel een eindsprint geweest. Je ziet dat telers het tot het laatst uitstellen en er nog veel onduidelijk is over de verschillen tussen de verzekeringen", zegt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel.

Bij AgriVer is eveneens sprake van topdrukte in de laatste week voor 15 mei, de datum waarop agrariërs bij Dienst Regelingen de gecombineerde opgave moeten indienen. Daarbij moeten ze aangeven of ze subsidie willen op de brede weersverzekering.

"We hebben ruim honderd verzekeringen afgesloten. Opvallend is de geringe belangstelling vanuit de fruitteelt. Hoewel het product voor deze sector aantrekkelijk lijkt, hebben veel fruittelers moeite met de voorfinanciering voordat ze de subsidie terugkrijgen. Hierdoor haken ze af."

Bij de Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) lopen de aanmeldingen redelijk door. "Bij fruittelers loopt het goed, de aanmelding bij akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers blijft achter", zegt Gert Jan van Dijk. Aantallen kan OWV nog niet geven.

De verzekering kan ook volgende week nog worden afgesloten, zolang telers bij DR maar op tijd melden dat ze subsidie willen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.