Home

Achtergrond

Strengere regels hedgefunds op komst

De regels voor hedgefunds moeten strenger, zo heeft de Europarlementscommissie voor Economische Zaken bepaald.

De fondsen moeten hun investeerders onder meer gaan melden hoeveel geld ze geleend hebben en wat hun echte domicilie is.

De zogeheten hefboomfondsen speelden volgens sommigen een negatieve rol bij de recente kredietcrisis. Ze zouden te veel met geleend geld werken. Plan is daarom dat ze minstens 300.000 euro aan startkapitaal moeten hebben. Als ze meer dan 250 miljoen euro beheren, moeten ze minimaal 10 miljoen aan kapitaal hebben, vindt het Europarlement.

"Ik ben erg blij dat er een fors onderscheid is gemaakt in de eisen aan risicovolle fondsen en meer solide fondsen. De solide fondsen krijgen een lichter regime'', zei Corien Wortmann (CDA) dinsdag.

De Nederlandse pensioenfondsen en hun investeringsfondsen moeten volgens het parlement buiten de nieuwe regels blijven. "Maar ik ben niet tevreden dat er regels komen voor hun investeringen buiten Europa. De pensioenfondsen zouden pas mogen investeren in bijvoorbeeld China of Singapore als daar ook strenge regels gelden voor hedgefunds. Ik hoop dat deze eis nog wordt geschrapt.''

Na een stemming in het voltallige Europarlement onderhandelt het parlement met de EU-landen over een compromis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.