Home

Achtergrond 327 x bekeken 7 reacties

Stille start voor Europese termijnhandel in zuivel

De handel in termijncontracten voor boter en magere melkpoeder op de Eurex-beurs in Frankfurt is vandaag uiterst voorzichtig van start gegaan.

Dit bevestigt een woordvoerder van de beurs. Op de eerste officiële handelsdag is geen enkel contract afgesloten. Niet voor boter en niet voor magere melkpoeder. Wel staan er volgens de beurs enkele voorlopige orders in de orderboeken, maar onzeker is vooralsnog of hier ook echte orders uit zullen voortvloeien.

Hetzelfde gebeurde vorige week in Chicago. Ook daar startte de eerste handelsdag voor termijncontracten magere melkpoeder zonder echte handel.

De woordvoerder van Eurex noemt het weliswaar jammer dat er op de eerste handelsdag geen contracten konden worden afgesloten, maar meent dat eerst een week moet worden afgewacht, voordat er misschien conclusies getrokken kunnen worden over de termijnmarkt voor zuivelproducten.

De kans bestaat dat handelaren eerst twee belangrijke momenten later deze week willen afwachten. Morgen moet duidelijk worden tegen welke prijzen de inschrijvingen voor melkpoeder uit de Europese interventievoorraden zijn gegund. Woensdag zal duidelijk worden hoe de maandelijkse internetveiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra is verlopen. Weliswaar is het productieseizoen in Nieuw-Zeeland zo goed als ten einde, maar op deze veiling worden ook poeders voor levering over enkele maanden verkocht.

De termijnhandel op de Eurex-beurs is gekoppeld aan fysieke leveringen van boter en magere melkpoeder. Als basis voor de Eurex-boter en melkpoeder-index gelden de boter en melkpoedernoteringen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Die zijn elk goed voor eenderde van de index.

Een contract staat voor 5 metrische tonnen boter of melkpoeder. De looptijd van een termijncontract is maximaal 18 maanden. Als introductielokkertje hanteert de Eurex tot en met eind juli geen handels- en clearingstarieven. Daarna geldt nog enkele maanden een verlaagd tarief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Han, waarom zou de markt bij melk wel werken? Alle voor de boer afgegeven garanties hebben tot heden alleen maar een lege beurs voor de boer en een glimlach voor de afnemer opgeleverd.

 • no-profile-image

  Han

  Ik hoop dat een termijn markt voor melk werkt. Helaas heeft de termijn markt voor varkens(vlees) en aardappelen niet gebracht wat de boeren is voorgehouden. Er is immers geen oplossing voor de productie uitbreiding, m.a.w. iedereen kan de productie van melk ter hand nemen en aanbieden voor een >inbreek< prijs. Dit zal dan alle >nieuwe< contracten beinvloeden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Han, en ik hoop dat het niet van de grond komt, ze trekken op termijn iedereen mee in een neerwaartse prijsspiraal. Zoals reeds valt te zien bij o.a. de aardappelen worden contractprijzen leidend, en niet langer de marktprijzen. Bij hoge(re) prijzen gaat de winst naar de afnemer, en bij lage(re) prijzen blijft de boer óf met zijn handel zitten, óf er wordt gegoocheld met de kwaliteitseisen. De enigen die beter slapen zijn de afnemer en de banken. Zij hebben de zekerheden en de boer de zorgen.

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder, u vraagt mij waarom termijn markt voor melk wel zou werken na alle >mislukkingen< bij andere landbouwproducten? Dit is juist mijn vrees, ik wens de initiatief nemers alle sterkte en hoop dat de gelijk krijgen.

 • no-profile-image

  Willem

  Alisson Burrel heeft tijdens de conferentie over de toekomst van de melk in Europa duidelijk gemaakt dat melkprodukten (en andere produkten) die op termijnmarkten verhandeld worden misschien iets minder in prijs varieren maar gemiddeld lager geprijst zijn dans de gewoon verhandelde produkten.
  Een nuchtere boeren berekening geeft hier een uitleg voor. Tussen de boer en de konsument schuift een extra tussenpersoon. Danwel de klant betaalt meer (in een overschotmarkt niet gemakkelijk uit te onderhandelen) danwel de verkoper (boer) zakt in prijs. De termijnhandelaren moeten ergens betaald worden.De uiteindelijke waarde (betaald door de konsument) moet verdeeld worden tussen alle schijven die de melk produceren of verwerken of er iets anders mee doen. Hoe meer schijven hoe minder er over blijft voor de veehouder.

 • no-profile-image

  Han

  Ik vraag me af hoe een Cooperatie de grondstoff (melk) van zijn leden kan betrekken op basis van Termijnmarkt. in alle statuten staat immers, dat de boer >moet< leveren en de fabriek >moet< ontvangen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Termijnhandel is vaak een speculatieve aangelegenheid; bij lage prijzen kopen de gokkers, bij hoge prijzen houden zij de hand op de knip!!!... Goed, Fonterra heeft ervaring met internetveilingen, dat is een graadmeter voor de wereldmarkt. Daarom denk ik dat de melkveredelaars die EU geori-enteerd zijn termijnhandel niet nodig hebben. Friesland-Campina, Humana milchunion en Nordmilch bij voorbeeld, die veel boter en melkpoeder produceren kan het misschien interessant zijn, misschien (?).

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.