Home

Achtergrond 330 x bekeken

Stijging prijzen vollemelkpoeder gestuit

De gemiddelde prijs voor vollemelkpoeder op de internetveiling van zuivelconcern Fonterra is ten opzichte van vorige maand met 1,2 procent gedaald naar 3.082 euro (3.932 Amerikaanse dollar) per ton.

In totaal werd er 22.700 ton vol melkpoeder verhandeld. De prijsstelling op de veiling wordt gezien als belangrijke graadmeter voor de prijsontwikkeling op de wereldmarkt. De zuivelprijzen daalden op de internetveiling met 0,8 procent. Desondanks blijft Fonterra-directeur Paul Grave positief over de vooruitzichten. "Het resultaat van deze veiling weerspiegelt de sterke vraag en het beperkte aanbod op de korte termijn."

Mageremelkpoeder noteerde gemiddeld 2.832 euro per ton. Hier ging het om een prijsdaling van 1,4 procent ten opzichte van vorige maand en een hoeveelheid van 6.500 ton. Watervrij melkvet noteerde een gemiddelde prijs van euro 3.935 euro per ton. Hier is sprake van een stijging van 4,4 procent. Er een hoeveelheid van 3.400 ton via de veiling verhandeld.

Fonterra roept haar veehouders ondanks de goede vooruitzichten op om zich voor te bereiden op marktfluctuaties. De toekomst van de melkveehouderij in Nieuw-Zeeland hangt volgens Fonterra-voorzitter Henry van der Heyden af van de wijze waarop geanticipeerd wordt op de steeds sterkere marktfluctuaties. Groot voordeel van de lokale melkveesector is volgens Van der Heyden dat de sector grotendeels is gebaseerd op weidegang. "We moeten ons focussen op deze kracht van ons systeem, dat ons een voordeel geeft ten opzichte van andere producten in de wereld." Doel moet volgens Van der Heyden zijn om zo goedkoop mogelijk melk te blijven produceren.

Volgens de voorzitter zijn er twee bedreigingen voor de sector. Ten eerste de mogelijkheid dat een ander land nog goedkoper melk gaat produceren. Ten tweede de mogelijkheid dat de veehouders in Nieuw-Zeeland zelf hun goedkope productiewijze te veel uit het oog zouden kunnen verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.