Home

Achtergrond

'Stem van moeder genoeg om gerust te stellen'

De stem van een moeder is genoeg om haar kinderen te kalmeren; daar is vaak geen fysiek contact voor nodig.

Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. De resultaten werden vandaag bekendgemaakt via het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Er werd onderzoek gedaan onder 61 meisjes van zeven tot elf jaar oud. De meisjes moesten een presentatie geven aan een onbekend publiek, waarna ze in drie groepen werden verdeeld. Een groep kreeg fysieke steun van de moeder, een groep sprak alleen met haar via de telefoon en de laatste groep kreeg geen steun.

De kinderen die geen steun kregen, hadden na afloop meer stresshormonen in hun lichaam dan de andere groepen. Volgens de onderzoekers waren de gemeten stressniveaus van de kinderen die alleen de stem van de moeder hadden gehoord en de kinderen die ook fysiek contact hadden gehad met de moeder, ongeveer gelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.